70 prosenttia teräketjuöljystä on kierrätettyä voiteluöljyä

Artikkelit 04.11.2019

Suurin osa Suomessa käytetystä teräketjuöljystä on kierrätettyä uusioöljyä. Myös bioöljyn suosio kasvaa moottorisahoissa, sahalaitoksilla ja motoissa.

Arviolta noin 70 prosenttia Suomessa käytettävästä teräketjuöljystä on uusioöljyä, joka on tehty teollisuuden kirkkaista ja käytöstä poistetuista voiteluöljyistä. Biohajoavan teräketjuöljyn osuus kasvaa jatkuvasti, mutta neitseellisestä mineraaliöljystä tehdyn teräketjuöljyn osuus laskee.

– Kierrätetty teräketjuöljy tehdään teollisuuden kirkkaista voiteluöljyistä, kuten paperikoneiden kiertovoiteluöljyistä, hydrauliikkaöljyistä ja muuntajaöljyistä. Yksi iso raaka-aine on öljyteollisuuden huuhteluöljy, eli sellainen perusöljy, jolla huudellaan putkistot esimerkiksi moottoriöljyn ja hydrauliöljyn tuotannon välissä. Mustia, käytettyjä moottoriöljyjä ei käytetä teräketjuöljyn raaka-aineena eikä meillä ole edes lupaa käsitellä sellaisia, kertoo myyntipäällikkö Martti Pentikäinen Fortumilta.

Fortumin Jämsänkosken tehtaalla vastaanotetusta kierrätysöljystä poistetaan mahdollinen vesi haihduttamalla ja irtopartikkelit linkoamalla. Tämän jälkeen uusioöljy lisäaineistetaan sopivaksi joko moottorisahoihin, metsäkoneisiin tai johdeöljyksi esimerkiksi sahalaitosten ketjujen voiteluun.

– Jämsänkosken paperitehtaan laboratorion hoitaja Seppo Piilonen huomasi 37 vuotta sitten, että paperikoneen voiteluöljy on hemmetin hyvää tavaraa ja sopii teräketjuöljyn raaka-aineeksi. Ekokem osti Öljytuote Piilosen toiminnan ja kun Fortum osti Ekokemin, niin toimimme nyt nimellä Fortum Waste Solutions Oy, kertoo Pentikäinen.

Neljä miljoonaa litraa kierrätysöljyä vuodessa

Array

Jämsänkoskella Fortumin laitoksella valmistetaan vuosittain noin neljä miljoonaa litraa kierrätysöljyä. Lisäksi valikoimissa on Ruotsissa valmistettua kasvipohjaista teräketjuöljyä. Fortumin lisäksi Suomessa on pari muuta kierrätysöljyn valmistajaa. Bioöljyn valmistajia on useita ja uutta mineraaliöljyäkin saa moottorisahakäyttöön usealla eri merkillä.

– Suurin osa kierrätysöljystämme lähtee tankkiautolla teollisuuden, etenkin sahateollisuuden käyttöön johdeöljyksi. Vajaa puolet menee teräketjuöljyksi. Siitäkin iso osa toimitetaan säiliöautoilla metsäkonevalmistajille ja urakoitsijoille. Teräketjuöljyä toimitetaan myös tuhannen litran IBC-konteissa, tynnyreissä ja muutaman litran kuluttajapakkauksissa useiden eri vähittäiskauppojen valikoimiin ja useilla eri kauppanimillä.

Purkkia kannattaa ravistaa

Neitseellinen mineraaliöljy, uusioöljy ja bioöljy säilyvät nykyisin hyvin. Toisin oli takavuosina, kun bioöljy ei kestänyt yhtä hyvin säilytystä kuin mineraalipohjaiset öljyt. Kotikäytössä ja kesämökeillä teräketjuöljyä saatetaan säilyttää todella pitkään toisin kuin ammattikäytössä.

– Ainakin itse vaistomaisesti ravistan öljypurkkia aina pari kertaa ennen käyttöä, oli se sitten seisonut pari viikkoa tai pari vuotta. Ainakaan siitä ei ole haittaa ja mahdollisesti kerrostuneet ainekset sekoittuvat. Ihmisten nurkissa voi olla todella vanhoja öljypurkkeja, jotka ovat kuitenkin ihan käyttökelpoisia pienen sekoittamisen jälkeen, sanoo Pentikäinen.

Rapsi- tai rypsiöljystä tehty biohajoava teräketjuöljy on etenkin valveutuneiden kuluttajien, kaupunkilaismetsänomistajien ja naisten suosiossa. Myös teollisuudessa on siirrytty bioöljyyn etenkin maapohjaisilla kentillä, kuten puutavaravarastoissa ja vastaavissa, joissa teräketjuöljyä voi kertyä vuosien mittaan maaperään. Bioöljy on myös rakentajien suosiossa.

– Jos esimerkiksi hirsitaloa tehdessä sahataan sähkösahalla sisällä ja käytetään mineraaliöljyä, niin siihen pintaanhan ei tartu mikään käsittely pitkään aikaan. Bioöljyn pitää haihtua 21 vuorokaudessa ja meidän bioöljymme haihtuu jo viidessä vuorokaudessa.

Uutta mineraaliöljyä suosivat teräketjuöljynä moottorisahaajat, jotka eivät luota bio- tai uusioöljyn ominaisuuksiin. Joillakin on väärinkäsitys, että uusioöljy tehtäisiin käytetystä moottoriöljystä. Käytännössä kuitenkin neitseellisen teräketjuöljyn osuus laskee ja bioöljyn kasvaa vuodesta toiseen.

Talvi- ja muilta käyttöominaisuuksiltaan erilaiset teräketjuöljyt vastaavat nykyisin toisiaan. Monilla metsäkonevalmistajilla ja metsäkoneurakoitsijoilla on vuosikymmenten käyttökokemus uusioöljystä. Bioöljyäkin on ollut markkinoilla jo vuosikymmeniä ja sen ominaisuudet ovat kehittyneet nopeasti. Monissa Euroopan maissa se on ainoa sallittu teräketjuöljy.

Tommi Pitenius
Tommi Pitenius on raskaista koneista kiinnostunut kirjoittaja ja viestintäkonsultti. Traktorit ja maatalouskoneet ovat erityisen lähellä sydäntä, mutta myös metsä-, maansiirto- ja kuljetuskalusto sekä niihin liittyvät varusteet kiinnostavat. Harva kollega ymmärtää Tommin intohimoa kytkentälaitteita ja pakokaasujärjestelmiä kohtaan.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä