Akkusähkö haastaa dieselin - Avant esitteli litiumakulla toimivan kuormaajan

Kuormaajat ja muut raskaat työkoneet ovat perinteisesti olleet selkeästi dieselin valtakuntaa. Fossiilista voimanlähdettä ollaan kuitenkin haastamassa nyt tälläkin sektorilla.

Konevalmistaja Avant on tuonut markkinoille jo kaksi kuormaajamallia, jotka saavat voimansa sähköstä.

Avantin myynti- ja markkinointijohtaja Jani Käkelä kertoo pelinavauksen tapahtuneen pari vuotta sitten, jolloin yhtiö esitteli e5 -mallin kuormaajansa. Kone toimii perinteisillä trukkiakuilla käytöstä riippuen 1 - 2 tuntia latausajan ollessa viitisen tuntia. Viime kesänä sarja jatkui e6 -mallilla, mikä on varustettu litiumakulla. Käkelän mukaan moottoriteholtaan 9,2 kW kone tarjoaa nelisen tuntia täyttä vääntöä. Tyhjä akku voidaan ladata pikalatauksella täyteen kapasiteettiin yhdessä tunnissa. 

-Varaaminen voidaan tehdä myös tavallisesta sukorasiasta, jolloin latausaika on noin 6,5 h. Vaikka ensimmäisen sähköllä toimivan e5 -version esittelystä on aikaa jo parisen vuotta, itse ratkaisu tai välttämättä edes tieto tästä ei ole levinnyt markkinoilla Käkelän mukaan mitenkään kulovalkeana. Työkoneitten valmistajatkin näyttävät heräillä asiaan melko verkkaisesti. Käkelä kertoo Avantilla olevan tässä sarjassa pari kilpailijaa, jotka molemmat ovat kansainvälisesti tunnettuja konevalmistajia. Uusia joukkueita lienee kuitenkin tulossa kaukaloon pienellä viiveellä. 

-Osa konevalmistajista on ollut paremmin hereillä, osa huonommin. Toisten konseptit ovat jo lähellä tuotantovaihetta, toisilla näitä ei ole vielä lainkaan. 

Käkelä ei kuitenkaan usko, että konealan markkinoita tulisi myllertämään kokonaan uusia pelureita, joiden valttina olisi nimenomaan akkuihin ja sähköön liittyvä osaaminen. Perusteluna on, että tämä on vain yksi osa koneenrakennuksessa tarvittavasta osaamisesta. 

-Työkoneen rakentamiseen liittyy paljon erikoisosaamista, missä vanhoilla tekijöillä on pitkä etumatka  uusiin haastajiin. -Haastajan on vaikea harpata tämän yli vain akkuihin liittyvän osaamisen varassa. Markkinoiden tuleva kehitys voikin vertautua siihen, mitä on nähty sähköautojen kohdalla. Akkumestari Tesla on tiettävästi ottanut pahasti osumaa sen takia, ettei yrityksellä ollut riittävästi muuhun autonrakennukseen liittyvää osaamista. Tässä vaiheessa moni uskoo perinteisten autonvalmistajien ajavan Teslan ohi omilla sähkömalleillaan. 

AKKU KESTÄÄ KONEEN KÄYTTÖIÄN

Käkelän mukaan litiumakku kestää 2500 lataussykliä, joiden jälkeen varauskapasiteetti on tippunut 80 %:iin alkuperäisestä. Ennen tätä koneella on tehty laskennallisesti 10.000 työtuntia, joiden jäljiltä koko kone alkaa Käkelän mukaan olla käyttöikänsä lopulla. Suunnittelussa onkin lähdetty siitä, että akkua ei tarvitse päivittää.

-Akku on mitoitettu niin, että tämän pitäisi kestää koneen koko käyttöikä. Päivityksessä olisikin nieleskelmistä sillä iso osa koneen hinnasta kertyy Käkelän mukaan juuri  akusta. Trukkiakulla varustetun e5:n hinta on 28.000 euroa, litiumakulla varustetun e6:n 41.000 euroa. Lukemat kertovat paljon siitä, mikä koneessa maksaa. 

Käkelän mielestä kovaa hankintahintaa tasoittaa kuitenkin elinkaarikustannusten vähäisyys. Sähköllä toimivan koneen huoltokustannukset ovat pieni osa siitä, mitä perinteinen, dieselmoottorilla varustettu työkone vaatii pelissä pysyäkseen.

-Akkutoimisessa koneessa on liikkuvia, kuluvia osia paljon dieselkonetta vähemmän.  

-Myös polttoainekustannukset ovat sähköversiossa edullisemmat, minkä takia elinkaarikustannukset ovat loppupelissä melko samat.

EDUT ESIIN SISÄTILOISSA

Markkinoita e -sarjan koneille Käkelä näkee kaikkialla, missä kuormaajaa on käytettävä sisätiloissa. Esimerkkejä tällaisista ympäristöistä löytyy ainakin maataloudesta sekä rakennus- ja purkualalta. 

-Sisätiloissa akkukoneen päästöttömyys voi olla ylivoimainen etu perinteisiin dieseleihin nähden. 

Toinen keskeinen valtti on melu. Eli sen puute.

-Taajamissa on usein työmaita, joissa työtä on tehtävä yöllä ja meteli on iso ongelma.

-Äänettömyys voi olla valttia myös ostoskeskusten tapaisten kaupunkikohteitten läheisyydessä, missä halutaan niinikään välttää häiritsevää melua. 

Akulla toimiva kuormaaja tai muu raskas työkone on kuitenkin uusi asia kaikkialla maailmassa minkä takia markkinoiden vakuttamisessa on vielä paljon työtä. Käkeläkin sanoo monien asiakkaiden epäilleen akkukoneen todellista työtehoa dieseliin verrattuna. 

-Tämän takia Ylöjärvellä sijaitsevaan tehtaan yhteyteen on järjestetty tila, missä asiasta kiinnostuneet pääsevät kokeilemaan konetta käytännössä. 

Teksti & kuva: Heikki Jaakkola

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä