Biohiili vie ilmakehästä siepatun hiilen takaisin maahan

Artikkelit 09.01.2019

Biohiilelle on monenlaista käyttöä myös maataloudessa. Kovilla laineilla käyvä keskustelu luonnon hiilinieluista koskettaa läheisesti myös viljelijöitä.

Tehoviljelyn käytössä ollut maaperä on monessa tapauksessa toiminut merkittävänä hiilidioksidin lähteenä vuosikymmenten ajan. Moni haluaisi kääntää hiilivirran suunnan päinvastaiseksi viljelyyn liittyvää maankäyttöä päivittämällä. Käytäntöjen muuttaminen voi tulevaisuudessa vaikuttaa myös siihen, mistä viljelijöille maksetaan. Mitä rajumpiin keinoihin päästöjen leikkaamisessa on turvauduttava, sitä arvokkaammaksi tulee myös hiilinielujen tehostaminen. Ilmasta takaisin maaperään siepattu hiili voi kohta olla rahanarvoista tavaraa. 

Keinoja hiilen sieppaamiseen ja tallentamiseen on kehitelty myös Suomessa. Tampereen Hiedanrannassa on toiminut vuoden 2017 kesästä lähtien Carbofex -niminen yritys, joka prosessoi kuitupuuta biohiileksi. Puun kasvaessaan sitoma hiili mineralisoituu pyrolyysiprosessissa hiileksi, joka ei lahoa eikä palaudu takaisin ilmakehään ellei hiiltä polteta. 

Pyrolyysiprosessi alkaa puun kuumentamisella niin, että materiaali kaasuuntuu. Kuumennus tehdään hapettomissa olosuhteissa niin, ettei kaasu pääse syttymään. Polttamisen sijasta tästä valmistetaan varastointikelpoista pyrolyysiöljyä, jota voidaan käyttää lämmön tuotantoon kylmänä vuodanaikana. Öljyn ohella prosessissa syntyy Tampereen lämpöverkkoon  toimitettavaa kaukolämpöä sekä biohiiltä, jota voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin myös viljelyn yhteydessä. 

Ilmasta siepatun hiilen varastointi niin, ettei tämä palaudu kohta takaisin ilmakehään ei ole aivan helppoa. Asiantuntijat käyvätkin kovaa vääntöä siitä, mikä on todellista ilmastomuutoksen torjuntaa, mikä viherpesua. 

Esimerkiksi puurakennukset esitellään usein hiilivarastona, mikä pitääkin paikkansa jonkin aikaa. Ilmakehää ajatellen aikajänne on kuitenkin usein liian lyhyt ollakseen todella merkittävä. Harva puurakennus edes kahtasataa vuotta. 

Mineralisoitunut hiili sitävastoin ei lahoa minkä takia tässä muodossa varastoitu hiili pysyy poissa ilmakehästä fossiilisten kivihiilikerrostumien tavoin.  

PALJON PINTA-ALAA PIENESSÄKIN MÄÄRÄSSÄ

Array

Carbofexin toimitusjohtaja Sampo Tukiaisen mukaan biohiilen merkittävä ominaisuus on sen koostuminen erittäin pienistä,  huokoisista hiukkasista. Rakenteen takia pienessäkin hiilimäärässä lymyilee valtava pinta-ala, mikä pystyy sitomaan itseensä monenlaisia aineita erittäin ”tilatehokkaasti”. Yksi biohiilen käyttösovellus maataloudessakin on vesien suodattaminen.

-Biohiilen avulla voidaan hulevesistä tai muista nestevirroista voidaan suodattaa epäpuhtauksia sekä ravinteita.

-Kennomainen biohiili parantaa samalla maaperän kykyä sitoa vettä minkä lisäksi materiaali varastoi ja luovuttaa kasvien käyttöön näiden tarvitsemia ravinteita.

Tukaisen mukaan Carbofex on parhaillaan aloittelemassa yhteistyötä isojen kasvihuoneviljelijöiden kanssa, minkä lisäksi aineesta ovat olleet kiinnostuneita myös karjankasvattajat.

-Rehuun lisätty biohiili vähentää nautakarjan metaanintuotantoa, mikä auttaa leikkaamaan metaanipäästöjä ja tehostaa samalla kasvua parantuneen ruuansulatuksen myötä.

BIOHIILELLÄ NOLLATULOKSEEN

Tukaisen mukaan Carbofex pääsisi biohiilen myynnin avulla nollatulokseen. Tulos on tässä vaiheessa kuitenkin niukasti plussan puolella kaukolämmön myynnin ansiosta. 

Tuotantoa olisi mahdollisuus tehostaa jo olemassaolevassa laitoksessa siirtymällä tämän  ajamisessa kolmeen vuoroon. Teknisesti tuotantoa olisi mahdollista laajentaa paljon isompaankin mittakaavaan. Prosessi on Tukiaisen mukaan mahdollista skaalata 25 kertaa isommaksi minkä lisäksi mikään ei tietenkään estäisi useampien laitosten rakentamista. 

-Teknisesti ainoa biohiilen tuotantoa rajoittava tekijä on raaka-aineen saanti.

RAAKA-AINEENA KUITUPUU

Carbofexin raaka-aineena käytettämä kuitupuu on varsin kallis lähtöaine prosessiin, joka voisi periaatteessa ”syödä”  paljon halvempaakin tavaraa. Raaka-aineeksi kelpaa periaatteessa hyvinkin monenlainen palakooltaan ja lämpöarvoltaan sopiva biomassa. Vastaavan kaltaisia prosesseja onkin viritelty monenlaisten jätevirtojen varaan, esimerkiksi Espaniassa prosessiin on käytetty persikan kiviä, Kaliforniassa mantelin ja pähkinän kuoria. Vastaavia jätevirtoja löytyy paljon sekä maatalouden että elintarviketeollisuuden piiristä kaikkialla maailmasta. Raaka-aineen laadulla on kuitenkin vaikutus prosessissa syntyvän biohiilen laatuun. 

-Carbofexissä lähtöaineeksi on valittu kallis kuitupuu koska tämä on teknisesti erinomainen raaka-aine josta voidaan tuottaa laadultaan erinomaista biohiiltä.

Lupaavista näköaloista huolimatta biohiilen käyttö ja markkinat ovat vielä varsin vähäisiä. Yksi ilmeinen syy tähän lienee tuotteen hinta. Vaikka raaka-aine olisi ilmaista jätettä, tämän prosessointi edellyttää kallista laitosta, jota on myös operoitava. Tuotteelle tulee näin väkisinkin hintaa, jonka on oltava järkevässä suhteessa aineesta saatavaan hyötyyn. 

Taloudellisia laskelmia voi tulevaisuudessa muuttaa paitsi tuotannon skaalaaminen ylöspäin, myös politiikka. Ainakin EU:ssa on keskusteltu mahdollisuudesta kompensoida päästöjä hiilen talteenotolla eli negatiivisilla ”päästöillä”, joille voitaisiin määritellä myös taloudellinen arvo päästökiintiöiden tavoin. Ajatus on kuitenkin jäänyt toistaiseksi taka-alalle mielenkiinnon keskittyessä fossiilisten päästöjen leikkaamiseen. 

 • Array
 

Heikki Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä