Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Casen tiehöylällä tarkkaa jälkeä helpolla

Katso video

Raumalla yritetään pitää karhukantaa yllä omalta osaltaan. LM-Suomisten konearsenaali täydentyi kesällä Case 856C AWD -tiehöylällä.

Kone on tiettävästi merkin ainut uutta sukupolvea edustava höylä Suomessa. Sitä käskyttävä Pertti Lehtola on tyytyväinen koneen fyysisiin ja digitaalisiin ominaisuuksiin. Laite on varustettu Trimblen koneohjausjärjestelmällä, mikä tekee höylästä tehokkaan työkalun asfaltinpohjien valmisteluun.

LM-Suomisten Markku Suominen bongasi jutun tiehöylän ensi kertaa kevään Maxpo-messuilla. Rentin osastolla näytillä ollut karhu oli niin sanotusti vapaata riistaa, ja jo pian Suominen kätteli koneen yritykselleen. Suomisen mukaan hinta oli kohdallaan ja viimeistään nopea saatavuus ratkaisi kaupat. Messuilta Case-höylä lähti vielä lisävarusteasennukseen, kunnes loppukesällä se saatiin tuottavaan työhön. LM-Suomisilla on jo ennestään Vammas 16S -tiehöylä, mutta nyt tuli tarve saada käyttöön nykyaikaisin mittalaittein varustettu höylä. GPS- ja täkymetripaketin ohella uuteen koneeseen asennettiin Heboniluben keskusvoitelujärjestelmä sekä runsaasti Nordic Lightsin työvaloja.

Veto joka tassulla

Array

Case 856C AWD vetää tarvittaessa kaikilla kuudella pyörällä. Tavallisesti veto tapahtuu keinutelityyppisen taka-akseliston kautta neljällä pyörällä. Tiukkoja paikkoja varten voi avuksi kytkeä hydrostaattisella vedolla toimivan etuakseliston, jolloin koneen kaikki pyörät vetävät. Todella tarkkaa ajoa varten voi takapään mekaanisen vedon kytkeä pois päältä, jolloin ajo tapahtuu pelkällä etuvedolla. Ajonopeus on tällöin säädettävissä vakionopeussäätimen tavoin potentiometrillä haarukassa 0,2–4,0 kilometriä tunnissa. Eli tarjolla on hyvin hidasta ja nykimätöntä etenemistä. Pertti Lehtola on tähän mennessä käyttänyt pelkkää takavetoa, mutta uskoo, että etuvedosta on varmasti todellista hyötyä haasteellisissa paikoissa.

Case 856C:n omapaino on noin 18 tonnia ja moottoritehoa FPT Hi-eSCR2 -dieselistä irtoaa 143 kilowattia. Moottori täyttää Stage V -päästövaatimukset. Vääntöä kuusisylinterisestä moottorista saadaan 850 newtonmetriä. Voimaa on kuulemma sen verran hyvin tarjolla, että moottori ei nöyrry kovissakaan rasitustilanteissa, vaan ”sutii” varsin helposti. Polttoaineenkulutus ei myöskään kokemuksen perusteella hirvitä. Tankillisella ajaa Pertti Lehtolan mukaan useita päiviä. Siirtoajon nopeus on sekin Lehtolan mieleen. Myös peruutus tapahtuu hyvin vauhdikkaasti, mistä on hyötyä tienpohjien teossa.

Kunnossapitoa helpottaa reilusti aukeava konepeitto. Karhennettujen takalokasuojien päältä yltää hyvin moottorin kaikkiin huolto- ja tarkistuskohteisiin.

Pieni kulttuurishokki

Lehtola on ajanut tiehöyliä jo vuosituhannen alusta niin tierakennustyömailla sekä kunnossapidossa. Hän myöntää kokeneensa pienen kulttuurishokin, kun sai uuden höylän käyttöönsä. Nykysuuntauksesta poiketen Casen höylässä on edelleen paljon perinteisiä hallintavipuja. Nopeasti mies sanoo niihin kuitenkin tottuneensa, ja Trimblen koneohjausjärjestelmän myötä käyttö sujuu kuin minkä tahansa nykyaikaisen työkoneen ajo. Hytti saa tilavuudesta, hiljaisuudesta ja näkyvyydestä täydet pisteet. Erityisesti terälle on suora näköyhteys penkiltä ilman pään jatkuvaa venyttelyä. Myös terän muoto saa kiitosta. Se muodostaa puskettavaan murskeeseen sopivan kierteen, eikä se näin kasaudu terän eteen. Tämä on Lehtolan mukaan erittäin tervetullut ominaisuus, varsinkin kun heillä tehdään höylällä paljon asfaltinpohjia, eli mursketta levitetään tarkoin vaatimuksin. Kierreominaisuus keventää osaltaan koneen kulkua, mikä näkyy heti polttoaineenkulutuksen laskuna.

Tarkkaan ajoon

Markku Suominen kiittelee Trimblen koneohjausjärjestelmän helppoa asennusta. Koneessa olivat jo kaikki valmiudet järjestelmää varten. Aktiiviprisman korkeus on säädettävissä, mikä parantaa yhteyden säilymistä eri paikoissa. Yhteysrajoitteisissa paikoissa voidaan ajaa täkymetrin ohjaamana. Mittalaitteisto voidaan helposti vaihtaa ristiin talon eri tiehöylien välillä.

Markku Suomisen mukaan uusi Case 856C AWD -tiehöylä tulee toimimaan heillä pääosin asfaltin- ja tienpohjien teossa omissa maarakennuskohteissa. Ehkäpä palvelua tullaan myymään myös ulos, jos sellaista tarvetta ilmenee. Talvityöt eivät ainakaan tässä vaiheessa ole vielä Suomisen intresseissä.

Juuso Salonen Rentiltä muistuttaa vielä lopuksi, että Rentin Pirkkalan toimipisteellä on vielä toinenkin tällainen Case-höylä valmiina toimitettavaksi heti asiakkaalle. Ja se karhu ei suinkaan tarvitse talviunta.

Esa Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.