Hyundain dumppereita markkinoille

Hyundai Construction Equipment esitteli Hillhead 2022 -messuilla Englannissa kokonaan uuden konetyypin mallistoonsa.

Nyt julkaistut kaksi uutta 30 ja 40 tonnin painoluokkiin sijoittuvaa dumpperimallia täydentävät Hyundain jo ennestään laajaa työkonetarjontaa. Mallit ovat HA30A, hyötykuorma 28 tonnia ja HA45A, hyötykuorma 41 tonnia. Molemmat mallit ovat 6×6-malleja eli kaikki pyörät vetävät. Etu- ja taka-akseleilla on tasauspyörästön lukot. Vaikeisiin olosuhteisiin saa vielä vetoapua manuaalisesti käytettävästä pitkittäislukosta (etu- ja takarungon välinen).

Etuakselin kaasujousitus tekee ajosta mukavan pehmeää. Tasainen painonjakauma takaa hyvän tasapainon sekä pidon. Taka-akselit on toteutettu keinutelityyppisesti yhdellä tasauspyörästön lukolla ja molemminpuolisin alennusvaihtein, jotka kiertyvät maksimissaan 40 astetta tarjoten näin renkaille maksimaalisen maakosketuksen hyvinkin kuoppaisessa maastossa. Yhdellä tasauspyörästön lukkojärjestelmällä toteutettu taka-akselisto lisää koneen maavaraa.

HA30A- ja HA45A-dumppereissa on vakiona hydraulinen hidastin sekä elektronisesti toteutettu moottorijarru. Näin öljykylpyisten märkälevyjarrujen huoltoväli on jopa 15 000 tuntia. Hydrauliikkatoiminen seisontajarru pitää koneen paikallaan kaltevissakin paikoissa. Uudet dumpperit on varustettu kaltevuusmittarilla ja painonpisteen sijainnista kertovalla toiminnolla. Ne avustavat kuljettajaa ajettaessa ja kipattaessa haastavissa oloissa.

Takarungon kalteva rakenne jakaa kuorman painon tasaisesti etu- ja taka-akseleille. HA30A:n lavakoko on 16,8 kuutiometriä (kukkurallaan) ja 17,8 kuutiometriä perälaudalla varustettuna. Vastaavat luvut HA45A:ssa ovat 24,4 ja 26,0 kuutiometriä. Molempiin malleihin saa lisävarusteena pakokaasulämmitteisen lavan erittäin kylmissä oloissa operointia varten.

Voimalinja

Array

Molemmissa malleissa on moottorina Scanian Stage V -normit täyttävä diesel. HA30A:ssa on viisisylinterinen ja 9,3-litrainen DC9-turbodiesel. Tehoa siitä saadaan 276 kilowattia (375 hv) ja vääntömomenttia 1 876 newtonmetriä. HA45A:ssa on puolestaan kuusisylinterinen ja 12,7-litrainen DC13-turbodiesel teholukemin 368 kilowattia (500 hv) ja vääntömomentein 2 476 newtonmetriä.

Molemmissa malleissa on ZF:n kahdeksanvaihteinen automaattivaihteisto hidastimella. Momentinmuunnin pitää polttoainekulutuksen kurissa ja parantaa suorituskykyä. Moottorin AdBluen ja vakiona olevan automaattivoitelujärjestelmän täyttö onnistuvat tukevasti maan tasalla seisten, mikä lisää turvallisuutta. Konepeitto aukeaa eteenpäin moottorin huoltotoimenpiteitä varten. Myös ohjaamo ”kippaa” taaksepäin helpottaen ohjaamon alla oleviin kohteisiin pääsyä.

Koneissa on vakiona Hyundain Himate telematic -valvontajärjestelmä satelliitti- ja GSM-yhteyksin. Näin yhteys on taattu ympäri maailmaa sijaitseviin maarakennus- ja kaivoskohteisiin. Koneen toimintoja pystytään seuraamaan etänä; tuottavuutta, polttoaineenkulutusta, järjestelmän varoituksia ja huoltoajankohtia. Näin vältytään yllättäviltä seisokeilta sekä parannetaan koneen tuottavuutta.

Turvallisuus ja mukavuus kunnossa

Ohjaamo on ROPS/FOPS-hyväksytty. Ohjaamo noudattelee Hyundain ADT-linjaa hallintalaitteiden ergonomisen sijoittelun osalta. Kaikkiin hallintalaitteisiin yltää helposti ilmajousitetulta istuimelta. Ohjaamon varusteisiin kuuluu muun muassa MP3-soittimella ja Bluetooth-liitännällä varustettu radio, USB-liitäntä, tartuntakahvoja, jalan lepuutustuki, runsaasti säilytystilaa sekä 12 voltin pistorasia puhelimien ja muun elektroniikan latausta varten. Lisävarusteena on saatavana lämpö/kylmälaatikko. Ilmastolaite on vakiona molemmissa malleissa. Ohjaamon melutaso on 72 desibeliä B(A).

Viisto konepeitto lisää näkyvyyttä eteenpäin. Sivuikkunat ovat avattavia ja ikkunoiden edessä on tartuntakahva. Monitorissa on integroitu hyötykuorman vaakanäyttö. Näin vältytään ylikuormilta ja pystytään maksimoimaan tuottavuus. Monitorin avulla pystyy seuraamaan ja diagnosoimaan koneen toimintoja. Esimerkiksi hydrauliikan ja voimansiirron öljymääriä pystyy tarkkailemaan ohjaamosta käsin. Kaltevuusmittarin avulla pystyy ajamaan turvallisesti vaikeissakin oloissa. Takakamera ja ohjaamon suuret lasipinnat takaavat hyvän näkyvyyden kaikkiin suuntiin, esimerkiksi peruutettaessa kaivukoneen alle lastausta varten tai kipattaessa.

Hyundain HA30A- ja HA45A-runko-ohjatut dumpperit on suunniteltu maarakennus- ja tierakennustöihin sekä kaivoksiin ja louhoksille. Nämä dumpperit ovat ensimmäisiä Hyundai Construction Equipment Europen (HCEE) ja Hyundai Doosan Infracoren (HDI) yhteistyön tuloksia sen jälkeen, kun Hyundai Heavy Industries Group osti viime vuonna Doosanin toiminnot. HCEE ja HDI toimivat jatkossa erillisinä yksikköinä omine hallintoineen ja jälleenmyyjineen.

Tulevaisuudessa yritykset tulevat tekemään yhteistyötä tutkimuksessa, tuotekehityksessä, suunnittelussa ja tuotannossa. Näin pystytään maksimoidaan tuottavuus. Kehitystyössä ja markkinoinnissa keskitytään kokonaisjärjestelmien toimittamiseen.

Esa Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.