Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Kadut puhtaaksi harjalaitteilla - Artikkeli - Nettikone

Kadut puhtaaksi harjalaitteilla

Artikkelit 18.02.2020

Harjaus on monelle urakoitsijalle keväällä parin viikon urakka, jos työ sujuu keskeytyksettä.

Keskeytyksettömän työn edellytyksenä on tasaisesti kauttaaltaan sulanut jääpeite, jolloin koko hoitoalue saadaan kerralla kuntoon. Yleensä niin ei ole. Harjauksen keskeyttävät muutamaan otteeseen yleensä myös yöpakkaset. Pakkanen saattaa jatkua pitkälle aamupäivään, jolloin harjaus päästään aloittamaan vasta keskellä päivää.

Nyt on aika laittaa kuntoon karjalaitteet ja etenkin harjalaitteiden harjat. Kun harjat ovat kunnossa, samalla normaalilla pyörimisnopeudella harjaksia maahan osuu enemmän ja hoitoalue saadaan hieman nopeamminkin ajaen puhtaaksi. Kehänopeus pienenee, kun harjakset lyhenevät. Jos harjakset ovat lyhyet, ajonopeutta joudutaan hidastamaan, jotta päästäisiin yhtä puhtaaseen jälkeen. Lyhyt, lopulta tynkä, harjas ei seuraa harjattavaa pintaa kuten normipituinen harjas, joten vaikutusta on myös harjaustulokseen.   

Korkeapainejärjestelmät harjalaitteisiin tulivat markkinoille kymmenkunta vuotta sitten.  Nyt korkeapainepesu on käytännössä kaikissa uusissa laitteissa. Korkeapainepesu säästää vettä, kun pisarakokoa saadaan pienennettyä, ja pöly saadaan paremmin sumuun kiinni. Sumun ohjaaminen oikeaan suuntaan erikoisemmissa tilanteissa on toki kompromissi. Joskus esimerkiksi voimakas tuuli saattaa heikentää vesisumua ja pölyä pääsee karkaamaan.   

Vesihuolto

Array

Vesihuolto on harjauskaudella joskus haastava järjestää. Vettä ei kulu paljoa, mutta vesihuollon järjestäminen vaatii omat temppunsa. Perinteinen vesivaunu ja tehokas pumppu täyttää harjakoneen säiliön nopeasti. 

Mikään ei toki korvaa runsasta vettä, kun epätasaiselta pinnalta pitäisi saada pöly pois. Runsas kevätsade ja samaan aikaan harjaus ovat tietenkin tehokas yhdistelmä ja satavaa vettä on kätevä käyttää hyväksi. Harvoin keväällä toki vettä reilusti sataa, joten luonnonkastelun varaan ei järin paljon voi laskea. 

Avoharja

Avoharja on nykypäivinä kovin harvinainen työlaite taajamissa, missä katupöly aiheuttaa muutenkin ongelmia. Avoharja toimii teknisesti edelleenkin yhtä hyvin kuin aiemmin. Ominaisuuksiaan se ei ole menettänyt mihinkään ja kun kosteutta on runsaasti, avoharjakin toimii pölyämättä. 

Taajamien ulkopuolella avoharja on edelleen yleisesti täytössä ja esimerkiksi suurten alueiden esipuhdistukseen avoharja sopii hyvin. Hiekka saadaan avoharjalla taloudellisesti ja nopeasti karholle ja kasalle. Kasat ja karhot kerätään sitten muilla välineillä kuormaan. Kun samalla työmaalla on useampia välineitä samaan aikaan, saadaan työ etenemään vaiheittain nopeasti. Monissa paikoissa harjaus viimeistellään vesipesulla.

Avoharjan toimintatapa ei ole hetkeen muuttunut. Avoharjan käyttöön on toki tullut työn tekemiseen kätevyyttä lisääviä ominaisuuksia. Traktorisovitteisena kätevä on etenkin etunostolaitteisiin kytkettävän harjalaitteen kanssa kääntyvä etunostolaite. Kääntyvän etunostolaitteen kanssa harja voi seurata etupyörien liikettä tai harjan liikettä voidaan ohjata manuaalisesti kuljettajan näkemyksen mukaan. Harjalaitteen sivusuunnassa ohjaaminen vähentää tarpeettomia ohjausliikkeitä, kun traktori voi jatkaa suorinta linjaa samaan aikaan, kun harjan kanssa kierrellään reunoja. Poikkeutuksella voidaan myös oikaista mutkissa traktorilla, kun harja kiertää kauimmaiset kulmat.

Kauhaharja

Traktorin ongelma etenkin kauhaharjojen kanssa on työlaitteen runsas paino. Traktorin etukuormainta on kovilla etenkin siinä vaiheessa, kun säiliötä tyhjennetään korkealaitaiseen perävaunuun. Lisää haastetta tuo mahdollinen pyörittäjä, joka itsessään lisää nostettavan kuorman painoa. Pyörittäjä siirtää myös taakkaa hitusen etäämmäksi, jolloin nostovoima ei ehkä rajatapauksissa riitä

Perinteisesti kauhaharjalla paras työjälki saadaan raapimalla asfaltista irti mekaanisesti sora, mikä talven aikana on tarttunut kiinni. Harjauskauden aikana on paikoitellen vielä varjoisissa paikoissa jäätä, jota peittää suojaava hiekkakerros ja lumi. Jotta asfaltin päällä oleva hiekka ja suola saadaan mahdollisimman vähillä ajoilla pois. 

Kauhaharjan ominaisuudet perustuvat kulutuslevyllä raapimiseen, harjaan, jolla kerätään irtonainen tavara kauhaan ja pölynsidontaan, jolla estetään pölyn hallitsematon leviäminen ympäristöön. Metallin ja soran hankaamisesta kuuluva kirskuva ääni ei ole miellyttävä, mutta menetelmä on tehokas ja siksi suosittu. Kauhaharjassa ei joissain tilanteissa olisi haittaa etuterästä, jolla voitaisiin tasata tai poistaa ennen lattaa isommat läjät. Tällöin kauhaharjan ominaisuudet olisivat ehkä vielä paremmin käytössä. 

Kauhaharja on vuosien varrella pysynyt rakenteeltaan samantyyppisenä, mutta pyörittäjät ovat tulleet markkinoille. Aiemmin kauhaharjan kanssa pelkästään peruutettiin, jolloin kuljettaja joutui seuraamaan liikennettä ajolinjassa takanaan samaan aikaan kun kauhan kanssa työtä tehdään edessä. Parin viikon sessio taaksepäin katsomisessa on pitkä aika.

 • Array
 • Array
 

Lisää ergonomiaa kauhaharjatöihin 

Perinteisesti kauhaharjaa on vedetty peruuttavalla koneella perässä, kun laite on rakennettu logistisesti toimivaksi, kun kauhan tyhjennys, kippaus pitää kuitenkin saada tehtyä tavalla tai toisella. Paljon kauhaharjaa vielä hinataan perässä peruuttaen, mutta työlaitteen pyörittäminen ajosuuntaan on tullut jäädäkseen. Pyörittäjiä ei ole myyty valtavasti, mutta kiinnostus niihin on kasvamassa. 

Kauhaharjoihin on ollut muutamaan merkkiin saatavilla pyörittäjiä, jotka helpottavat ja nopeuttavat harjaustyötä. Kauhaharja kun voidaan kääntää miten päin vain, kauhaharjan kanssa voidaan myös ajaa optimaaliseen suuntaan kuljettajan ja työn edistymisen kannalta. 

Kuljettajalle on ergonomisinta ajaa työkoneella samaan suuntaan mihin ohjauslaitteet osoittavat. Peruuttaminen kasvattaa aina riskiä kolhia muita paikallaan olevia ajoneuvoja mutta etenkin liikenteen seassa työtä tehdessä liikkuvia ajoneuvoja. Riski on suuri myös kevyelle liikenteelle, kun kuljettajan huomiokykyä jaetaan kahteen suuntaan. Erityisen hankalia ovat mäkiset kevyenliikenteen väylät, joissa kuljettaja ei näe vapaata väylää pitkälle. 

Kun kauhaharjan kanssa peruutellaan, joutuu myös kuljettajan fysiologia koetukselle ja etenkin niska. Lisäksi työkoneen heiluminen maaston mukaan pahentaa rasitusta.

Pyöritettävän harjalaitteen etu on se, että laitteella voidaan ajaa katua puhtaaksi kumpaan suuntaan tahansa. Tällöin kuljettaja voi ensinnäkin valita tarkoituksenmukaisen ajosuunnan esimerkiksi lähtiessään seinän vierestä, väistäessään esteitä tai siivotessaan parkkipaikalla pysäköintiruutuja. Tällöin ei tarvitse kääntää koko yhdistelmää, jotta saadaan haluttu harjaussuunta, vaan riittää harjauskoneen pyöritys. 

Kun tarkastellaan harjaukseen käytettävää aikaa, niin aina kun harja on alhaalla ja puhdistetaan hiekkaista aluetta, työ etenee. Pyöritettävän harjalaitteen kanssa työ etenee ilman turhia katkoksia, kun työtä voidaan tehdä molempiin suuntiin ajettaessa.

Pyöritettävän harjalaitteen etu on myös se, että sillä voidaan ajaa myös osittain käännettynä. Tällöin saadaan kätevästi esimerkiksi kiveyksen reunat puhtaiksi ilman erillistä sivuharjaa.

Seppo Pentti
Seppo Pentti on Urakointiuutiset-lehden päätoimittaja. Urakointiuutiset on Konepörssi-lehden traktoripuolen teemalehti, jossa käsitellään traktoreita, traktoreiden työlaitteita ja etenkin sitä, mitä niillä saadaan aikaan.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä