Kellfrin pienkaivuri avuksi tiukkoihin paikkoihin

Artikkelit 13.09.2019

Kone- ja laitekaupan moniottelija Kellfri on tuonut markkinoille omilla teloillaan liikkuvan ME12 minikaivurin, joka painaa vain 580 kg.

Kellfrin paikallisohtaja Janne Jokelan mukaan kone tulee avuksi nimenomaan tiukkoihin tilanteisiin. Eli sinne, missä kaivuutyötä on tehtävä todella ahtaissa paikoissa, alustaa murjomatta. Kaivurissa on 9,5 hv:n bensiinimoottori ja kahden pumpun voimalla toimiva hydrauliikka, missä öljyn virtausnopeus on 22 l/min. Näillä eväillä koneelta pitäisi luonnistua esimerkiksi kaapeliojien ja istutuskuoppien kaivaminen sekä pienten polttopuutukkien nostelu. Pelipaikalle pääsee livahtamaan varsin ahtaastakin raosta, Jokelan mukaan kone mahtuu menemään noin 80 cm:n aukosta tela-alustan leveyden ollessa 73 cm. Maantiellä kaivuri kuljetetaan trailerissa tai peräkärryssä. Toimitukseen kuuluu 30 cm:n kauha, mutta koneeseen voidaan liittää myös muita työkaluja kuten 60 cm:n tasoituskauha, routakoukku ja kivikoura.

-Lisävarusteiksi voidaan liittää myös 15,3 sekä 22,9 cm:n hydrauliset maaporat.

Koneen suunnittelu on ruotsalaista käsialaa, valmistus tapahtuu Kiinassa. Suomessa noin vuoden verran markkinoilla ollutta minikaivuria on myyty Jokelan mukaan kymmenisen kappaletta, muissa pohjoismaissa 30 - 40 kpl. Meillä ostajat ovat olleet etupäässä viljelijöitä sekä esimerkiksi puutarha-alan urakoitsijoita. 

-Kaikkien asiakkaitten suunnitelmista ei ole tietoa, joku kone on ehkä mennyt vuokrakäyttöönkin.

Tuntemistaan käyttösovelluksista Jokela kertoo urakasta, missä kaivettiin aukii vanhan navetan pohjaa.

-Kone sopii juuri tällaiseen työhön, koska sen voi ajaa sisään kapeasta oviaukosta ja käyttää rakennuksen sisällä ahtaissa tiloissa.

Puutarha-alalla toimivia urakoitsijoita ajatellen Jokela näkee tärkeänä koneen keveyden ja kumisten telojen pehmeän maakosketuksen. 

-Näin keveän, kumiteloilla varustetun koneen maahan kohdistama pintapaine on hyvin pieni eikä koneen operointi riko esimerkiksi alla olevaa nurmikkoa. 

Haastajana ATV kaivurit

Array

Jokelan mukaan markkinoilla ei ole ME12:n sarjassa juurikaan haastajia. Muitakin mitoiltaan pieniä kaivureita on tosin tarjolla, mutta näiden painot nousevat yleensä tonnien kokoluokkaa. 

-Samalla myös 7190 euron veroton hinta painii pitkälti omassa sarjassaan.

Kilapailevia ratkaisuja ajatellen kovimmat haastajat löytyvät mönkijöihin liitettävistä ATV-kaivureista. Paljon konekauppaa tekevässä firmassa onkin pantu merkille mönkijöitten todella vahva esiinmarssi pienkoneiden kehiin. Ajat, jolloin mönkijät nähtiin lähinnä leluina on Jokelan mukaan painumassa nopeaa vauhtia historian hämäriin.

-Mönkijän perään liitettävä, noin kolmentuhannen euron kaivuulaitteen kysyntä on ollut parin vuoden kuluessa todella hyvässä kasvussa.

-Yritysten ohella näitä mennyt paljon myös pientiloille ja yksityishenkilöille, jotka ovat käyttäneet laitetta esimerkiksi salaojaremonteissa. 

Erittäin kysyttyjä ovat Jokelan mukaan olleet myös mönkijöihin liitettävät viherleikkurit. Urakoitsijoiden ja yritysten ohella myös kunnat ovat alkaneet hankkia mönkijävetoista kalustoa viheralueiden hoitoon. 

-Yleisestikin ottaen kunnissa käytetään koko ajan yhä enemmän mönkijöitä.

Mönkijöiden ja muiden pienkoneiden kysynnän taustalla häämöttää Jokelan mukaan osin maatalouden iso rakennemuutos. Tilojen koot ovat koko ajan kasvussa ja näiden määrä vähenemässä. Ammattiviljely on  yhä usemmassa tapauksessa ison mittakaavan bisnestä. 

Kehitys näkyy myös konemarkkinoilla. Kellfrissä tämä on huomattu omassa kaupassa, mikä on keskittynyt maksimissaan sadan hevosvoiman pientraktoreissa käytettäviin työkoneisiin. 

-Pientraktoreihin liitettävien laitteiden kysyntä on selvästi hiipumassa.

-Mönkijät ja näihin liitettävät laitteet ovat pitkälti kaappaamassa pientraktoreiden tehtävät samalla kun traktorimarkkinat painottuvat ison mittakaavan viljelyssä tarvittaviin järeisiin työkoneisiin. 

Heikki Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä