Klapikone, halkomakone vai klapisirkkeli?

Vinkit 25.02.2019

Kevättalvi on parasta aikaa tehdä polttopuita, kun puut kuivuvat hyvin kuivassa ilmassa.

Pieni määrä klapeja, pilkkeitä tai halkoja, puhujan murteesta riippuen, syntyy kirveellä, mutta jos puhutaan kymmenistä kuutioista tai suuremmista määristä on jonkinlainen kone tarpeen.

Oikean koneen valinta riippuu saatavilla olevasta puutavarasta ja puun määrästä. Jos tarjolla on pitkää, ohutta rankaa, niin pelkkä puut katkova klapisirkkeli tai giljotiinikone voi olla riittävä apu. Jos taas puut täytyy tehdä paksuista pölleistä, esimerkiksi pihapuiden tyvipaloista, niin enemmän apua voi olla halkomakoneesta. Jos taas puutavara on suunnilleen keskikokoista, niin paras työkalu on katkova ja halkova klapikone.

Myös urakan suuruus vaikuttaa koneen valintaan. Jos tehtävänä on vain muutama kuutio vuodessa, mutta oma selkä ei kestä kirveen käyttöä, niin kevyt, verkkovirralla toimiva halkomakone on oikea vaihtoehto. Toisessa ääripäässä on päätoiminen urakointi, jolloin klapikone kannattaa varustaa kunnon syöttöpöydällä ja mahdollisimman automaattisella purku- ja puhdistuslaitteilla sekä mahdollisesti säkkitelineellä.

Klapikone

Array

Klapikoneen yleisimmät voimanlähteet ovat sähkö, oma moottori tai traktorin ulosotto. Verkkovirta on edullinen ratkaisu, mutta sopii lähinnä pienempiin koneisiin ja sitoo koneen käytön pihapiiriin. Pienellä sähkökäyttöisellä klapikoneellakin pystyy tekemään heittokuution puuta tunnissa, mikä riittää hyvin useimpiin omakotitaloihin ja kesämökkikäyttöön.

Omalla moottorilla varustettu klapikone on yleensä hieman tehokkaampi kuin pienellä sähkömoottorilla varustettu. Oma moottori vapauttaa käyttämään klapikonetta halutussa paikassa. Jos klapikonetta on tarkoitus liikutella paljon työmaalta toiselle, kannattaa hankkia pyörillä varustettu malli. Jos klapikonetta aikoo siirtää teitä pitkin kannattaa etukäteen selvittää voiko kyseisen konetyypin rekisteröidä tieliikennekäyttöön. Pienempiin koneisiin löytyy myös varustus, joilla konetta voidaan siirtää mönkijän avulla.

Ammattimaisessa urakoinnissa 400 voltin kolmivaihesähkö on nykyisin yleisin klapikoneen voimanlähde, traktorin voimanotto kakkosena. Isoimmankin klapikoneen pyörittämiseen riittää kuitenkin pieni ja vanhakin traktori. Toisaalta jonkinlaista traktoria, pienkuormaajaa tai kauhakuormaajaa saatetaan tarvita myös silloin, kun puutavaraa nostetaan syöttöpöydälle ja valmiita pilkkeitä siirretään kuivumaan esimerkiksi säkeissä tai häkkilavoilla.

Katkaisu klapikoneissa tapahtuu yleensä ketjusahalla. Ketjusaha sahaa poikki paksutkin puut. Pyörösahalla tapahtuva katkaisu puolestaan on erittäin nopea, mutta toimii parhaiten pienemmällä puulla. Myös erilaiset giljotiiniterät sopivat hieman pienempiläpimittaisen puun katkomiseen, mutta katkomisjälki on aika ruma ja puu halkeilee. Automaattinen voitelu vähentää nykyisin ketjusaha huoltotarvetta.

Lisävarusteet lisäävät klapikoneen tuottavuutta ja parantavat pilkkeiden laatua etenkin ammattimaisessa urakoinnissa. Tukevat puunnostimet, rankatelineet sekä tukki- ja syöttöpöydät ovat ratkaisevan tärkeitä kannattavassa urakoinnissa. Katkonnan jälkeen laatua voidaan parantaa puhdistamalla klapit esimerkiksi rumpukuljettimella, puhdistusseulalla tai ravistavalla kuljettimella. Valmiit polttopuut voidaan tehdä suoraan suursäkkeihin tai esimerkiksi kuormalavojen päällä oleviin häkkeihin sopivilla kuljettimilla.

 • Array
 • Array
 

Klapisirkkeli

Sirkkeliteräinen klapikone on nopea, helppohoitoinen ja tuottaa hienompijakoista purua kuin ketjusahalla toimiva puun katkaisu. Isoimmat pyöröteräiset klapikoneet ovat terää lukuunottamatta samanlaisia kuin sahalla varustetut klapikoneet.

Perinteiset sirkkelipilkkojat sopivat erinomaisesti pitkän, kapean polttopuun katkaisuun. Tyypillisesti harvennusmetsistä kertyy paljon ohutta rankaa, joka kelpaa polttopuuksi ilman halkaisua. Tällaisen puun käsittelyyn on yksinkertainen sirkkelipilkkoja edullinen, helppokäyttöinen ja yksinkertainen ratkaisu. Isommissa klapisirkkeileissä on myös halkaisuruuvi koneen toisessa päässä.

Klapisirkkelistä ja hydraulihalkojasta voi myös muodostaa kahden koneen työparin, joissa klapisirkkelillä katkaistaan puut ja halkomakoneella halkaistaan ainakin isommat halot.

Halkomakone

Halkomakone on pienimmillään sähköinen kirveen korvike, joka säästää selkää. Tehokkaampien hydraulihalkojien halkaisuvoima yltää jopa 7 tonniin.

Hydraulihalkoja on hyvä apu kesämökillä, maatilalla tai omakotitalossa, jossa puut yleensä kaadetaan ja katkotaan jo kaadettaessa moottorisahalla. Hydraulihalkoja jaksaa halkaista sellaisetkin oksaiset ja mutkaiset puut, jotka ovat todella hankalia katkaista kirveellä tai syöttää varsinaiseen klapikoneeseen.

Hydraulihalkojia on saatavana traktori- ja sähkökäyttöisinä sekä omalla polttomoottorilla varustettuna. 2018 heinäkuussa tulivat voimaan uudet turvallisuusmääräykset, jotka kasvattivat turvaetäisyyksiä. Määräykset ja hyväksynnät koskevat kaikkia koneita isoista hydraulisista halkojista pieniin varaosaliikkeissä myytäviin halkomakoneisiin.

Tommi Pitenius
Tommi Pitenius on raskaista koneista kiinnostunut kirjoittaja ja viestintäkonsultti. Traktorit ja maatalouskoneet ovat erityisen lähellä sydäntä, mutta myös metsä-, maansiirto- ja kuljetuskalusto sekä niihin liittyvät varusteet kiinnostavat. Harva kollega ymmärtää Tommin intohimoa kytkentälaitteita ja pakokaasujärjestelmiä kohtaan.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä