Koneinvestoinnit vaativat tiloilta entistä enemmän talousosaamista

Maatilojen tiukka taloudellinen tilanne on viritellyt keskustelua viljelijöiden käyttämien traktoreiden, muiden työkoneiden ja näihin liitettävien toimilaitteiden hinnoista.

Asia nousi esiin taannoisten maatalousmessujen yhteydessä, missä valmistajat esittelivät uutta kone- ja laitekantaa. Moni kiinnitti huomiota koneiden valtavaan kokoon ja usein myös suolaiseen hintaan. Molemmat vaikuttivat olevan yläkantissa suhteessa suomalaisten maatilojen mittakaavaan sekä tuotannon taloudelliseen arvoon. 

Koneiden ja toimilaitteiden laatu- ja hintakehitystä on pohtinut myös Hankkijan myynti- ja jälkimarkkinointijohtaja Tapio Ärölä. Yhtenä olennaisena tekijänä kehityksen taustalla hän näkee viranomaisten määräykset, jotka edellyttävät entistä parempaa turvallisuutta ja samalla haitallisia päästöjä vähentävää moottoriteknologiaa. Tavoitteet ja vaatimukset eivät Ärölän mukaan kohdistu mitenkään erityisesti maatalouteen, samat trendit näkyvät kaikessa muussakin teknologiassa.

-Viranomaisten asettavat velvoitteet näkyvät aivan samalla tapaa esimerkiksi autojen ja monien muidenkin koneiden markkinoilla. 

Lainsäätäjien sinänsä hyvät pyrkimykset voivat kuitenkin pahimillaan johtaa siihen, että työkalut tulevat liian kalliksi suhteessa niillä tehtävään taloudelliseen tulokseen. Uhka ei ole mitenkään kaukaa haettu etenkään maatiloilla, joista iso osa on taloudellisesti erittäin vaikeassa asemassa. 

Isompikin investointi voi tietysti olla kannattava jos tämän käyttöaste ja työstä saatava taloudellinen tulos ovat kohdallaan. Tuoton ja riskin arviointi jää pitkälti tilojen oman osaamisen varaan.

-Joillain tiloilla ekonomistinen ajattelu on hyvinkin hallussa, jossain taas halu investointeihin voi olla suurempi kuin kyky näihin. 

MYÖS RIISUTTUJA MALLEJA

Array

Vaikka koneiden monimutkaistuminen ja varustelun lisääntyminen on silmiinpistävä trendi messuilla ja näytteluissä, tässä on Ärölän mukaan mukana myös hiven näköharhaa. Esille päätyvät helposti juuri malliston pisimmälle varustellut versiot koska yleisöä keräävät tapahtumat ovat valmistajille hyvä tilaisuus esitellä koneiden ohella monenlaisia toimilaitteita. Näiden kuvailu yleisölle ilman fyysistä esittelyä olisikin vaikeaa. 

-Esimerkiksi traktoreista markkinoilta löytyy myös riisutumpia malleja. 

Traktoreita ajatellen Hankkija edustaa Suomessa John Deereä, jolta löytyy Ärölän mukaan monenlaista mallitarjontaa. Moottoritekniikkaa tosin määräävät pitkälti viranomaisten asettamat  päästövaatimukset, joita kansainvälisen konejätinkin on pakko noudattaa. Ärölän mukaan Deerelläkin on silti edelleen mielenkinntoa satsata tuotekehittelypanoksia myös varustelultaan vaatimattomampiin ja yksinkertaisempiin malleihin. 

-Esimerkiksi ergonomiaan, äänieristykseen ja käyttömukavuuteen on satsattu toisissa malleissa enemmän kuin toisiin. 

PUHEET JA VALINNAT 

Messupalautteen ja ylipäätään käyttäjäkokemuksen tulkinta on tietysti tärkeää Hankkijan tapaiselle yrityksille. Tämä on samalla ”taiteenlaji”, joka vaatii oman osaamisensa. Mikä tahansa tuote on lähtökohtaisesti aina liian kallis ostajan silmin katsottuna, mikä kuuluu myös tyypillisessä messupalautteessa.

Maatalouteen liittyvien tapahtumien vetonaulaksi tuodaan usein joku 1950 -luvun Massey Fergusonin simppeli perustraktori, joka kerää tyypillisesti vuolaita kehuja. Kaikki haluavat silitellä ja taputella tätä ”pomminvarmasti toimivaa rautaa”.  

 Asiakkaiden valintoja läheltä seurannut Ärölä kuitenkin uskoo, että pellolla moni arvostaa loppujen lopuksi hyvinkin pitkälle esimerkiksi pientä polttoaineen kulutusta, käyttöturvallisuutta, ergonomiaa ja  käyttömukavuutta. 

-Vanhojen, ilman hyttiä ajettavien perustraktoreiden ihailu taitaa kuitenkin olla enemmän ajan kultaamissa muistoissa tunnelmointia kuin todellista kaipuuta tämäntapiseen konekantaan.  

Asiakaspalautteesta iso osa tulee Ärölän mukaan myös viljelijöiltä, joilla on jo käytössään monipuolisesti varusteltuja ja usein myös pitkälle vietyä tietotekniikkaa ja tietojärjestelmiä hyödyntäviä työkoneita.

-Tällaiset asiakkaat ovat tyypillisesti kiinnostuneita vielä kehittyneemmästä täsmäohjauksesta ja eri tietojärjestelmiä yhdistelevästä täsmäviljelystä.

-Tälle osalle asiakaskuntaa on tärkeää pysyä tiukasti alan kehityksen kärjessä.

Monessa tapauksessa asiakkaiden toivomukset ovat erittäin yksityiskohtaisia. 

-Taustalla ovat usein juuri oman tilan erityiset ominaisuudet ja olosuhteet. 

KAKSIPIIPPUINEN JUTTU

Timo Hulmi Loimitraktori Oy:stä kertoo yrityksen valikoimista löytyvän sekä enemmän että vähemmän varusteltuja traktorimalleja. Varustelun, hinnan ja maatilan taloudellisen tilanteen välisen yhtälön arviointi on Hulmin mukaan ”kaksipiippuinen juttu”. Vaikka yksinkertaisuus ja edullinen hinta on usein esillä puheissa, kaipaus ei näy Hulmin mukaan näy mitenkään silmiinpistävästi toteutuneissa kaupoissa. Kaikkein pelkistetyimmät mallit eivät ole Hulmin mukaan erityisen kysyttyjä monien tilojen vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. 

Hulmi huomauttaa, että traktorilla  tehdään usein pitkää päivää minkä takia ilmastoitu, ergonominen ja akustisesti hyvin eristetty hytti nähdään enemmänkin vakiovarustuksena kuin minään premiumvarusteluna.  

-Tämän päivän asiakkaat vaativat koneelta tiettyä tasoa, josta harvat ovat valmiita tinkimään.

-Vaikea sanoa, kuinka paljon halvempia riisuttujen peruskoneiden pitäisi olla jotta nämä alkaisivat  toden teolla kiinnostaa asiakkaita.

Hulmi huomauttaa samalla siitä, että nykykoneilla ja -varustuksilla työ tuottaa myös enemmän tulosta. 

-Kovempaa hintaa tasoittaa se, että suoritteetkin ovat samalla suurempia.

Tilojen ahdinko on kuitenkin näkynyt Hulmin mukaan myös Loimaan Traktorin tiskillä. Kauppaa tehdään edelleen mutta hankinnat harkitaan ehkä entistä tarkemmin.

-Toisaalta kuitenkin tiloilla on pakko saada tietyt työt tehtyä vaikka taloudellinen tilanne olisi juuri nyt tukala. 

Heikki Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä