Kouraperhe sai pikkuveljen - TMK 200 niputtaa ja leikkaa tehokkaasti pienpuun

Suomen metsistä korjataan ja raivataan valtava määrä pienpuuta ja pusikkoa, jonka käsittelyssä järeämpään ainespuun käsittelyyn suunniteltu kalusto ei ole parhaimmillaan.

Monien urakoitsijoiden ja maanomistajien ohella asian on pannut merkille hankasalmelainen kouravalmistaja TMK Energiakoura, joka tuoteperheen uusin jäsen on pienemmän puun korjuuseen suunniteltu TMK 200 -kouran. 165 kg painava toimilaite on tarkoitettu maksimissaan 200 mm:n paksuisen puun käsittelyyn. Traktorin maatalouskuormaimiin, minikuormaimiin  ja pieniin kaivinkoneisiin liitettävää kouraa voidaan käyttää esimerkiksi harvennuksissa, polttopuun keräämisessä sekä raivaustehtävissä. 

TMK 200:lla on kaksi järeämpään käyttöön suunniteltua ”isoveljeä”, TMK 300 ja TMK 400, joiden mallinumero kertoo katkaistavan rungon maksimiläpimitan. Yhteistä näille kaikille on leikkaamisen toteuttaminen vain yhdellä liikkuvalla leualla, mikä onkin yrityksen perustava innovaatio. 

LÄHTÖKOHTANA OMAT KARUT KOKEMUKSET

Toimitusjohtaja Tenho Koponen kertoo kehittelytyön käynnistyneen omista karuista  kokemuksista energiapuun korjuussa. Puuta tarvittiin ok-talon sekä maansiirtoyrityksen konehallin lämmittämiseen. Työkoneeksi järjestyi talvikaudella vähälle käytölle jäänyt lyhytperäinen Komatsu 138 mihin liitettiin perinteinen kaksileukainen koura. Risusavotta sujui kuitenkin näillä eväillä takkuisasti.  

-Homma toimi selkeässä raivauksessa mutta ei metsässä, missä järeä koura teki liikaa vahinkoa pystyyn jätettävälle puustolle tuntuen muutenkin liian isolta ja kömpelöltä tehtäväänsä.

Tästä syntyi ajatus korvata perinteinen kaksileukainen leikkaus vain yhdellä liikkuvalla leualla, jolloin kaikki leikkaamisessa liikkuva teräs olisi näkyvissä koneen ohjaamoon. Ensimmäinen prototyyppi syntyi Koposen mukaan pelle pelottoman hengessä polttopillin ja hitsauskoneen avulla minkä lisäksi mukana oli ilmeisesti myös tuuria. Myöhemmässä vaiheessa yrityksessä on mallinnettu leikkaamista tietokoneavusteisesti konesuunnittelun ammattilaisen kanssa. Myöhemmät  tutkimukset osoittivat leikkaamisen mallin onnistuneen hyvin jo ensimmäisessä prototyypissä. 

Olennainen asia leikkaamisessa on kaikille tuttu. Jos esimerkiksi leipää yrittää viipaloida vain painamalla tätä veitsellä voimaa tarvitaan paljon ja jälki on rumaa. Tulos ei ole leikkaamista vaan murskaamista. Tilanne muuttuu jos mukaan tulee viiltävä liike. Murskaus muuttuu leikkaamiseksi, voimaa tarvitaan vähemmän ja jälki on siistimpää.  Aivan sama pätee puun katkaisuun.

-Leikkaavan liikkeen avulla työn jälki saadaan siistiksi, voiman tarve vähenee ja tehtävistä selvitään kevyemmällä kalustolla. Siirtyminen vain yhteen leikkaavaan leukaan oli iso muutos, mikä ei herättänyt markkinoilla mitään välitöntä luottamusta.  

-Monet asiakkaat olivat niin epäuskoisia, että ensimmäiset kourat jouduttiin myymään toimivuustakuulla. Eli rahat takaisin jos laite ei toimi. Vaikka perustava idea osoittautui toimivaksi, kourien kehittelyssä on koettu myös vastoinkäymisiä. Toimivan työlaitteen suunnittelu ja rakentaminen edellyttää usein yllättävän ison paketin monenlaista osaamista, mikä on tullut vastaan myös Koposen perheyrityksessä. 

-Matkan varrelle mahtuu myös monia epäonnistumisia ja matkan varrella tutuksi on tullut tunteiden koko kirjo. 

KAKSI NIPPUA KERRALLAAN

Yrityksessä on kehitelty myös katokottavaa puuta niputtava keräin, joka lisää Koposen mukaan toimilaitteen tehokkuutta tuntuvasti juuri pienpuun korjuussa. Niputus onnistuu myös perinteiseltä kouralta, mutta TMK:n versiossa leikattavaksi saadaan kerättyä kaksi puunippua. Tehokkaamman keräämisen merkitys korostuu entisestään silloin kun koura työskentelee pitkän varren päässä kaukana puiden läjityspaikasta.  

-Jos lastina on vain yksi nippu tai pahimmillaan ehkä vain yksi runko, työn saanti on heikko suhteessa aikaan, mikä kuluu toimilaitteen kuljetteluun leikkuupaikan ja koneen välillä. 

Koponen näkee asialla paljon merkitystä, koska pienpuun korjuun keskeinen ongelma on nimenomaan työn heikko tuottavuus. Tehottomasti toteutetussa pienpuun korjuussa työn taloudellinen tulos jää helposti miinuksen puolelle. 

Koponen uskoo ongelman olevan ratkaistavissa.

-Pienemmänkin puun korjuusta voi saada kohtuullisen taloudellisen tuoton jos koneet, laitteet ja työtavat on mietitty loppuun asti. 

PIENPUUN KORJUUKALUSTO JÄÄNYT SIVURAITEILLE

Erittäin harva urakoitsija voi kuitenkaan laskea toimeentulonsa pelkästään pienpuun korjuun  varaan. Perustava tulovirta on  perinteisesti haettu järeämmistä leimikoista, joita silmälläpitäen myös korjuukalusto on suunniteltu. Pienpuun käsittely on jäänyt tämän takia pitkälti sivuraiteille.  Tämä myös näkyy ja tuntuu ”risusavotassa”. Esimerkiksi pienpuun katkaisu on hankalaa jos tätä yritetään tehdä sahaavalla terällä.

-Pienet rungot ja rangat ovat nipuksi puristettuina jännityksessä, minkä takia niiden katkominen ketjusahalla voi olla erittäin hankalaa.

-Eräskin urakoitsija kertoi savotasta, missä ketju piti asentaa takaisin paikoilleen kymmenisen kertaa työpäivän kuluessa. Oma lukunsa on tietysti myös se jälki, minkä raskaat koneet tekevät metsän pohjaan ja jäljelle jäävään puustoon. Kehitystä kohti entistä isompia koneita ajaa Koposen mukaan urakoitsijoihin kohdistuva taloudellinen paine.

-Työstä saatava tulo puukuutiota kohti ei ole juuri noussut minkä takia urakoitsijat hakevat  tuottoa lisäämällä korjatun puun määrää.

-Tämä on johtanut enstistä isompiin koneisiin sekä metsässä että maatiloilla. 

TURBOSYLINTERISTÄ KAKSIPORTAINEN VOIMANTUOTTO

Koponen kertoo yrityksen kehitystyön jatkuvan edelleen koska aina löytyy asioita, jotka voitaisiin tehdä entistä paremmin. Kouran tiimoilla tehty kehitystyö on tuottanut myös kaksitoimisen turbosylinterin, jolla yritys on saanut äskettäin patentin. 

Koponen kertoo laitteessa olevan sisäkkäin kaksi sylinteriä, minkä ansiosta pienen puun kevyt leikkaustyö voidaan tehdä nopeasti vähäisellä öljyvirtauksella. Jos leikattavana on paksumpi runko, lisää voimaa saadaan ottamalla käyttöön isompi sylinteri. Koposen mukaan kaksiportaisella voimantuotolla on metsissä paljon käyttöä. Laitteiden leikkuuvoima on lähtökohtaisesti mitoitettu järeää puuta ajatellen jota on kuitenkin vain noin viidesosa korjattavasta puustosta. 

-80% puustosta joudutaan tämän takia leikkaamaan laitteella, joka on työhön tarpeettoman raskas ja hidas.

-Kaksitoimisen voimantuoton ansiosta myös tämä 80 % korjuu- ja raivaustyöstä voidaan tehdä tähän sopivalla voimantuotolla. 

ESIKUVANA PONSSEN PERUSTAJA

Koponen pitää esikuvanaan Ponssen nyt jo edesmennyttä perustajaa Einari Vidgreniä. Mies aloitti uransa metsurina, mutta alkoi pikku hiljaa parannella ja kehitellä metsässä käytettävää teknologiaa. Pienestä alusta kasvoi yritys, joka tunnetaan nyt lähes kaikkialla maailmassa.  

-Einarikin olisi voinut tyytyä viettämään koko elämänsä vain manailemalla huonosti toimivia työkaluja. Hän reagoi kuitenkin toisin, tunnetuin seurauksin.

-Vaikka kaikista ei tule uusien superyritysten perustajia, moni voi parantaa aktiivisella asenteella omaa ja siinä sivussa muidenkin elämää.  

Kuvassa TMK 200 työn touhussa hydraulisen jatkopuomin päässä, työjuhtana Volvon 88. 

Heikki Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä