Ponsse tarjoaa järeää rautaa raskaaseen vääntöön, Kranmanin Bison hakee markkinoita asteikon toisesta ääripäästä. Viimeksi mainitut on tarkoitettu avuksi harvennusten ja energiapuun keräämisen tapaisiin kevyisiin metsätöihin.
Kranmannin Bisoneita tuo maahan vaasalainen Kone Nygård. Yrityksen toimitusjohtaja Simon Nygård kertoo Suomen markkinoille olevan tässä vaiheessa tarjolla kolmea konemallia, Bison 6000X, Bison 8000 sekä Bison 10 000. Sarja tulee näillä näkymin laajenemaan 11 000 T -mallilla, jossa kuormaajan pituus on 5,6 metriä. Matkaa on saatu metri lisää verrattuna 10 000 T -malliin.
Keveimmän 6000X -mallin oma paino on 1330 kg, maksimi kuorma 1900 kg mikä tarkoittaa käytännössä vähän alle kahta kiintokuutiota märkää runkoa.
Koneiden suunnittelussa on muotoilua myöten tavoiteltu keveyttä ja ketteryyttä, mitkä tulevatkin usein tarpeeseen harvennushakkuissa. Esimerkiksi koneen leveys on vain 135 cm, mikä helpottaa laitteen ajoa puiden keskellä ja jo metsään pääsyä.
Järeää korjuu- ja ajokalustoa käytettäessä hakkuualueelle pääsyä varten usein tehtävä erikseen ajolinja, jonka avaaminen edellyttää puiden kaatamista. Tieltä on usein kaadettava sellaistakin puustoa, joka haluttaisiin muuten jättää vielä metsään kasvamaan.
-Kapeaa ja ketterää konetta käytettäessä metsään pääsy ei yleensä edellytä puuston raivaamista minkä lisäksi kone ei runtele maapohjaa raskaamman kaluston tavoin. Metsän pohjan säästää Nygårdin mukaan samalla se, että kuusipyöräisessä Bisonissa on paljon kantavaa pintaa suhteessa painoon.
Heikoilla Jäillä
Nygård kertoo, että näyttöä keveyden merkityksestä saatiin myös viime talven myrskyjen yhteydessä. Tuulet runtelivat etenkin Ahvenanmaata ja Pohjanmaata jolloin isoja myskyvahinkoja tuli myös saarissa oleviin metsiin. Tuulenkaatojen korjuu pitäisi tehdä nopeasti, mikä ei aina onnistu saarimetsissä. Jäiden kantavuus asettaa oman aikaikkunansa sille, milloin korjuukalusto voidaan ajaa saareen. Sitä kapeamman, mitä raskaampaa kalustoa jään päällä pitäsi liikutella.
-Ajokoneiden keveydestä olikin tuntuvaa hyötyä kun tuulenkaatoja piti korjata paikoin heikommin kantavan jään ympäröivistä saarista.
Talven heittämiä haastetta ajatellen lumipeitteen luulisi olevan iso ongelma pienille, kapeille koneille, joiden painopiste on täytynyt saada mahdollisimman alas. Maavara ei tällaisessa koneessa voi olla kovinkaan hyvä.
Myös Nygård toteaa, että pienet Bisonit ovat helposti vaarassa jäädä kiinni lumihangen syleilyyn. Lääkkeet ongelman ratkaisemiseksi ovat samoja kuin isommissakin koneissa.
-Hangessa liikkumista voidaan helpottaa vaunun pyöriin asennettavilla teräs- ja muoviteloilla sekä vetopyörien ketjuilla.
-Jos ajoa tehdään lumisessa maastossa, suosittelisinkin telasarjan hankkimista.
Asiakkaat
Bisoniin voidaan lisävarustuksen avulla saada kaksoisajo-ominaisuus, jolloin istuin ja ohjaus voidaan kääntää molempiin suuntiin. Kone voi tällöin liikkua ajouraansa pitkin samalla tapaa edestakaisin kuin juna raiteilla, mikä vähentää peruuttelujen ja muiden metsän sisällä tehtävien ”manöövereiden” tarvetta.-Peruuttelujen ja kääntelyjen välttäminen auttaa samalla vähentämään metsään jätettävän puuston kolhiintumisriskiä.
Nygård kertoo Bisonien tapaisia kevyitä ajokoneita käytettävän Ruotsissa paljon enemmän kuin meillä. Yksityisten metsänomistajien ohella näistä ovat kiinnostuneet hänen mukaansa monet kunnat ja kaupungit, missä puita ja oksia on kuljetettava pois ahtaista paikoista.
-Keveät koneet ovat kiinnostaneet myös puutarhureita ja arboristeja, jotka hoitavat ahtailla pihoilla ja puistoissa kasvavia puita.
Meillä Suomessa asiakaskunta koostuu lähinnä metsänomistajista, jotka käyttävät koneita omien metsiensä harvennuksiin ja omissa polttopuusavotoissaan.
-Toivon mukaan asiakaskunta alkaisi pikku hiljaa laajeta myös urakoitsijohin.
Vaikka kone on suunniteltu lähtökohtaisesti metsätyöhön, Nygård toivoo näille löytyvän käyttöä myös rakennustyömailla ja monenlaisissa maatalouden tehtävissä. -Tämä on mahdollista koska koneisiin voidaan liittää monenlaisia lisävarusteita ja toimilaitteita erilaisia tehtäviä varten.
Yhtenä rajoituksena on kuitenkin ajokoneen hidas siirtonopeus. Esimerkiksi 6000 -malli taittaa taivalta seitsemän km/h, mikä voidaan lisävarustuksen avulla tuplata 14 km/h. Tieliikenteeseen ja vähänkin pitempiin siirtomatkoihin tämä on aivan liian vähän.
-Siirtoja edesauttaa toisaalta keveys, mikä helpottaa työkoneen kuljettamista autokyydillä.