Mecalac AS600 - Vekslaaminen minimiin

Ranskalainen Mecalac valmistaa pyöräkuormaajansa Saksassa.

Yrityksen historia alkaa Ahlmann-nimellä vuodesta 1952 ja Mecalacin omistukseen merkki päätyi vuonna 2002. Yritys valmistaa niin runko- kuin nelipyöräohjattuja pyöräkuormaajia, myös teleskooppimalleja. Kääntyvällä kuormaajalla ja hydrostaattisella voimansiirrolla varustettuja AS-koneita on kuusi kokoluokkaa, joista uusin tulokas on nyt Suomeenkin saapunut AS600. Mecalac-pyöräkuormaajat myy RealMachinery Oy.

Pohjois-Saksan Büdelsdorfissa sijaitsevan pyöräkuormaajatehtaan tuotannosta 60 prosenttia on nykyään jo AS-malleja eli ahtaissa Keski-Euroopan kaupungeissa ja kylissä konseptin etu on sisäistetty. Meillä kääntyväaisainen pyöräkuormaaja on vielä toistaiseksi harvinainen, mutta nyt 4 400 kilogrammaa painavalla, malliston pienimmällä koneella tavoitettaneen uusia käyttäjäryhmiä.

”Tämä kokoluokka on niin painonsa kuin ulkomittojensa ansiosta juuri sopiva esimerkiksi viherrakentajille, seurakunnille ja vaikkapa kivimiehille. 180 asteen käännön avulla esimerkiksi sokkelin täyttö tai vaikkapa kivilavan kanto toista kaistaa sulkematta onnistuu helposti. Konsepti vähentää runsaasti myös turhaa edestakaista vekslaamista ja säästää polttoainettakin. Sorakauhan voi huoletta ottaa täyteen vaikkapa mursketta ja nostaa ylös sivuasennossakin. Itse asiassa kaatokuorma sivulle on suurempi kuin eteen. Myös pitkän tavaran, esimerkiksi lauta- tai putkinippujen kuljetus onnistuu ahtaaseenkin tilaan”, listaa konseptin etuja Marko Kierros RealMachineryltä.

Etukuormaajan rungon takaosassa on vastapaino. Lisäksi Suomeen tulevissa koneissa on vakiona myös pienehkö lisävastapaino. Taka-akselilla on jäykistävät lukitussylinterit. Kun kuormaajaa käännetään sivulle, niin paine lukkosylinterissä kasvaa automaattisesti 200 baariin saakka. Näin kipatessa saadaan aikaan maksimaalinen vakaus.

Jalkapolkimella hallittava kääntö on toteutettu välyksettömästi kahden sylinterin ja ketjun avulla. Huoltovapaaksikin mainittu tekniikka on ollut käytössä 50-luvulta saakka, joten sen lastentaudit lienee jo sairastettu.

Kuormaajassa on Z-aisasto. Kinematiikka sallii kuitenkin myös trukkihaarukoilla tehtävän vaakatasonoston. Kun alhaalla asettaa piikit taakan alle vaakatasoon, niin sama asento säilyy ylös asti. Kun taas kauhalla kipatessa yläasennossa ja sen jälkeen alas laskettaessa kauha asettuu automaattisesti maanpinnalla vaakaan. Yläasennossa tapahtuva nykäys on eliminoitu nostosylinterien päätyvaimennuksella.

Tehtaalla kone varustetaan jo kahdella kaksitoimisella sylinterihydrauliikalla sekä vuotolinjalla. Työhydrauliikan vakiotuotto on 40 litraa minuutissa, mutta HF-optio (high

flow) antaa 20 litraa lisää. Kuormaajan ja lisähydrauliikan hallinta on sähköinen ja kaikki toiminnot on alistettu hallintavipuun. Siitä hallitaan tietenkin myös suunnanvaihtoa, tasauspyörästön lukkoa sekä nopeusalueen valintaa.

Pieni kääntösäde

Array

Ryömintämahdollisuus on eli kaasupoljin muuttuu tarpeen vaatiessa ajopolkimeksi ja kierrokset voidaan valita käytettävän työlaitteen vaatimusten mukaisiksi. Erikoisuutena voisi mainita jarrupolkimet molemmin puolin ohjauspylvästä. Ei siis haittaa oletko oikea- vai vasenjalkainen. Ohjaamossa on tilaa hyvin ja iso tuulilasi sekä kapea kuormaajan konstruktio antavat avaran näköalan eteenpäin. Käynnistys tapahtuu nykytrendin mukaan napista. Ohjaustapa, neli- tai etupyörä- sekä rapuohjaus ovat valittavissa kääntökatkaisijalla.

Aisat 90 astetta sivulle käännettynä kaatokuorma on 2 250 eli 100 kilogrammaa suurempi kuin edessä. Moottorina on kolmesylinterinen Deutz TCD 2,2, josta tehoa saadaan 36,4 kilowattia. Tämän kokoluokan koneessa Stage V -taso alitetaan ilman ureaa eli käytössä on DOC+DPF. Maksimi siirtonopeus on 30 kilometriä tunnissa.

Aisoissa on kaksi led-valoa työtä pimeässä valaisemaan. Myös takaa löytyvät tupla-ledit. Sorakauhan tilavuus on 600 litraa ja leveys 1 700 millimetriä. 2,5 tonnin noston sallivat trukkihaarukat ovat 1 200 millimetriä pitkät.

Mecalac AS600 on vain 2 495 millimetriä korkea, mikä lisää sen käyttökelpoisuutta edelleen. Leveys on 1 585 ja pituus sorakauhalla 4 944 millimetriä.

Yksi huomionarvoinen seikka on myös erittäin pieni kääntösäde runko-ohjattuun ja kiinteällä etukuormaajalla varustettuun nelipyöräohjattuun pyöräkuormaajaan verrattuna. Renkaat kulkevat ulompana kuin kauhan ulkoreuna.

”Mecalacin AS-malliston koneilla voi tehdä paljon asioita kuormaajan aisoja kääntämällä, ei ohjauspyörää veivaamalla. Kannattaa käydä tutustumassa”, lopettaa Kierros.

Olli Päiviö
Olli Päiviö Yli 30 vuotta maarakennusalan toimittajana työskennellyt Olli Päiviö on Konepörssi-lehden työkonepuolen toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus maarakennusalasta, sen työmenetelmistä sekä erilaisista koneista ja laitteista. Artikkelituotannon lisäksi valokuvaus sekä videotuotanto kuuluvat toimenkuvaan.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.