Mitä tarkoittavat työkoneiden rengasmerkinnät?

Vinkit 02.09.2019

Miten pyöräkuormaimen, traktorin, kaivurin tai muun työkoneen rengasmerkintöjä luetaan? Nopeusluokat ja kantavuusindeksit taulukoina.

Renkaiden osuus on tyypillisesti 6–9 prosenttia traktorin ostohinnasta. Rengaskulut ovat merkittävä menoerä myös esimerkiksi pyöräkuormaimissa etenkin asfalttikentillä ajettaessa. Sopivat renkaat ovat olennainen osa kokonaisuutta myös metsäkoneissa, materiaalinkäsittelykoneissa, kaivukoneissa, perävaunuissa ja muissa työkoneissa.

Vyörenkaat ovat vallanneet alaa kaikkialla missä niitä on järkevä käyttää. Esimerkiksi maataloudessa on siirrytty viimeisten vuosikymmenten aikana lähes täysin vyörenkaisiin pienemmän pintapaineen, paremman pidon ja pidemmän eliniän vuoksi. Vyörenkaalla on yleensä noin 10–15 prosenttia suurempi kosketusala kuin ristikudosrenkaalla. Sivuilta vahva ristikudosrengas on kuitenkin pitänyt puolensa esimerkiksi metsäkäytössä ja materiaalinkäsittelykoneissa esimerkiksi satamissa ja puutavaraterminaaleissa. Vyörenkaat tunnistaa renkaan kyljen R-merkinnästä (radial).

PR-merkintä (ply rating) puolestaan on suhdeluku, joka kertoo renkaan suojaustason. Esimerkiksi 8PR-merkintä kertoo, että renkaan runkokudokset vastaavat kestävyydeltään kahdeksaa perinteistä kudosta. Koska renkaan vöiden materiaalit ovat kehittyneet voi nykyisin vaikkapa 8 kerrosta sisältävä rengas vastata 20-kerroksista vanhaa rengasta, siksi tarvitaan suhdelukua kuvaamaan renkaan kestävyyttä.

Yleensä ottaen työkoneissa suuntaus on ollut yhä nopeampiin, suurempiin ja leveämpiin renkaisiin. Siirtoajoa työmaalta toiselle on paljon ja nykyiset säädökset sallivat esimerkiksi traktoreille 60 km/h huippunopeuden. Suomessa on perinteisesti suosittu pehmeämpiä renkaita, jotka pitävät paremmin lumella kuin kovat renkaat.

Pintakuvioissa palapintarenkaat ovat kasvattaneet suosiotaan ripakuvioiden kustannuksella esimerkiksi traktoriurakoinnin yleistyessä. Palapintarenkaasta koskettaa maahan kovalla alustalla noin 40 prosenttia, kun taas riparenkaan kontaktipinta on vain noin 20–25 prosenttia. Talvikäytössä renkaiden nastoittaminen on yhä yleisempää, mutta ketjuja käytetään enää nykyisin lähinnä vain metsässä. Metsäkäytössä olennainen yksityiskohta on myös hyvä venttiilinsuoja vanteessa.

Nopeusluokka ja kantavuusindeksi kuntoon

Array

Uuteen koneeseen hankitaan yleensä aina sopivat renkaat. Ongelmat alkavat usein silloin, kun renkaita aletaan vaihdella koneesta toiseen. Vanteen pulttijako menee väkisin oikein, mutta nopeusluokka tai kantavuusindeksi voivat jäädä tarkastamatta, kun renkaat vaihdetaan toisen koneen alle.

Nopeusmerkinnät kertovat millä nopeudella renkaita on tarkoitus korkeintaan käyttää. Esimerkiksi traktorikäytössä A8 oli ennen yleinen ja riittävä nopeusluokka, koska se salli työskentelyn 40 kilometrin nopeudella. Nykyisin uudessa traktorissa oikea nopeusluokka on D, joka sallii työskentelyn 65 kilometrin tuntinopeudella. Samoin kaivukoneiden, kiinteistötraktoreiden, pyöräkuormaajien ja ympäristönhoitokoneiden nopeudet ovat kasvaneet.

Kantavuusindeksi kertoo paljonko rengas kantaa painoa 2,4 barin paineella ja kyseisen nopeusluokan sallimalla nopeudella. Pienemmällä nopeudella renkaan kantavuus on vielä suurempi. Esimerkiksi kantavuusindeksi 150 tarkoittaa 3350 kiloa ja kantavuusindeksi 170 tarkoittaa 6000 kiloa.

Nelivetotraktoreiden rengastuksia miettiessä on syytä olla erityisen tarkkana. Koska traktorin eturenkaat ovat pienemmät kuin takarenkaat täytyy niiden vierintäkehien olla oikeassa suhteessa toisiinsa. Yleensä halutaan, että eturenkaat pyörivät noin 1–4 prosenttia nopeammin kuin takarenkaat, jotta renkaat kuluvat oikein ja traktoria on hyvä ohjata. Traktorinrenkaiden valintaan löytyy netistä laskureita ja myös renkaita myyvissä liikkeissä osataan auttaa.

Käytössä renkaiden ilmanpaineet olisi hyvä säätää aina kuhunkin käyttöön sopiviksi. Isolla lastilla ja siirtoajossa paineet saavat olla selvästi kovemmat kuin maastossa tai työmaalla. Alipaineinen rengas kuumenee ja kuluu nopeasti. Ylipaineinen rengas pitää huonosti liukkaalla ja on arka iskuille. Maatalouskäytössä yleistyvät hyvin joustavat VF- tai IF -renkaat (Very High Flexion), jotka sallivat selvästi alemmat paineet ja vähentävät siten maaperän tiivistymistä. Nykyisin VF/IF-renkaita on saatavana myös hyvin korkeissa nopeusluokissa sekä esimerkiksi kapeina riviviljelyrenkaina.

Jos renkaita joutuu säilyttämään, niin niiden tulisi olla varjossa, viileässä, suojassa kemikaaleilta ja irti maasta. Esimerkiksi monet öljyt vahingoittavat renkaita nopeasti.

Renkaiden nopeusluokat A1–F

Nopeusluokka: Km/h
A1: 5
A2: 10
A3: 15
A4: 20
A5: 25
A6: 30
A7: 35
A8: 40
B: 50
C: 60
D: 65
E: 70
F: 80
Tommi Pitenius
Tommi Pitenius on raskaista koneista kiinnostunut kirjoittaja ja viestintäkonsultti. Traktorit ja maatalouskoneet ovat erityisen lähellä sydäntä, mutta myös metsä-, maansiirto- ja kuljetuskalusto sekä niihin liittyvät varusteet kiinnostavat. Harva kollega ymmärtää Tommin intohimoa kytkentälaitteita ja pakokaasujärjestelmiä kohtaan.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä