Mönkijät muuttunut leluista monitoimityökaluiksi

Mönkijäbuumin alkaessa Suomen markkinoilla 2000-luvun alussa moni näki koneet pitkälti leluina. Konjunktuurit ovat nyttemmin muuttuneet. Nykyisin mönkijöitä käytetään paitsi arkisina ajopeleinä, myös monitoimityökoneina.

Tehtävissä, missä ei tarvita raskasta konevoimaa, tulokkaat haastavat jo täyttä päätä keveitä traktoreita. 

Asian on pannut merkille kanadalaista Can-Amia myyvä konekauppias Juji Loukko. Kanadalaisen Can-Amin koneet rakennetaan Meksikossa, mutta mukana on suomalaistenkin käsialaa.  Loukon mukaan tuotesuunnittelua ja testausta tehdään osin Rovaniemellä, mikä on tarjonnut tuntumaa täkäläisiin olosuhteisiin.

Mönkijämarkkinoiden kehitys näkyy laitteiden rekisteröinnissä, mikä on vilkkaampaa kuin monilla muilla ajoneuvoilla ja työkoneilla. Loukko selittää kehitystä mönkijöiden käytön laaja-alaisuudella. Itse koneista on paljon malleja erilaisiin käyttötarkoituksiin minkä lisäksi näihin voidaan liittää todella monenlaisia työlaitteita.

-Mönkijään liitettävillä toimilaitteilla voidaan esimerkiksi puskea tai lingota lunta, tehdä hiekoituksia, kasata kuormia, niittää tienvarsia, äestää ja vetää perävaunua teillä ja maastossa. 

Can-amin mönkijät edustavat pro traktorimallistoa eivätkä ole hinnaltaan markkinoiden halvimpia ratkaisuja. Asiakkaan tehtäväksi jää tässäkin tapauksessa päättää se, vastaako laatutaso hintaa eli onko hinta-laatu -suhde kohdallaan.

Loukko neuvoo hakemaan tuntumaa koneen laatuun paitsi koeajolla, myös tutkimalla vakiovarusteiden määrää ja laatutasoa sekä tuotteen viimeistelyä.

Loukon eniten myymä mönkijäluokka ovat moottoritilavuudeltaan 570 kuution kaksylinteisellä rotax -moottorilla varustetut mallit. Noin 500 kuution moottorista saatava teho riittää hänen mukaansa hyvinkin mönkijällä tehtäviin töihin. 

-Jo 450 kuution moottorilla pärjättäisiin aivan hyvin moneen lähtöön.

Hyvänä perustyökaluna Loukko mainitsee esimerkiksi Can-Amin Outlander 570PRO:n. Suurimmat moottoritilavuudet ovat tuhannen kuution luokkaa. Yllättävää kyllä, näiden markkinat löytyvät enemmänkin urheilun puolelta kuin arkisesta työstä. 

-Tavallisia työtehtäviä ajatellen moottoritilavuuden kasvattaminen 500 kuution luokasta ei tuo juuri lisäarvoa suoritukseen. 

Mönkijöiden tuotekehittelyä ja tulevaa markkinakehitystä Loukko ennakoi sen pohjalta, mitä on tekeillä USA:sa. Täällä virta kulkee kohti entistä järeämpiä koneita.

-USA:ssa tarjonta kasvaa SSV -luokan koneissa, joissa on lämmin hytti ja jopa neljä rinnakkaista istumapaikkaa.

-Entistä järeämpien koneiden lavalle mahtuu samalla entistä enemmän tavaraa.

KETTERYYS VALTTIA METSÄSSÄKIN

Array

Trapperia maahantuova Mika Henttonen näkee mönkijöillä paljon hyötykäyttöä etenkin keveissä metsätöissä kuten ensiharvennuksissa, raivauksissa ja polttopuusavotoissa. Kone jaksaa vetää Henttosen mukaan metsässä noin tonnin painoista kuormaa, maastosta tietysti riippuen. Yksi tonni rankaa ei valaise kovinkaan pitkälle ainespuuta keräävän urakoitsijan päivää mutta voi olla kunnon lasti jos puuta kerätään esimerkiksi takan tai kiukaan ruuaksi. 

-Mönkijän kyydissä pelipaikalle saadaan vietyä kätevästi myös työkalut.

Keveissä metsätöissä Henttonen näkee mönkijän valtteina traktoriin nähden keveyden ja näppäryyden. Suunnilleen puolentoista metrin akseliväli on alle puolet traktorin vastaavasta mikä helpottaa tuntuvasti sompailua epätasaisessa maastossa puuston keskellä. Pienelle, ketterälle koneelle on samalla helpompi löytää ajoreittejä metsän keskellä kuin traktorille. Pehmeässä maastossa etua voi olla myös painosta, jota on noin kymmenesosa traktorin painosta. 

-Jos mönkijässä ei ole hyttiä eikä turvakaarta, laitteen kallistelu ei vaadi läheskään yhtä paljon tilaa kuin korkean, hytillä varustetun työkoneen.

-Ajo ei myöskään kolhi metsään jätettävää puustoa eikä runtele maapohjaa raskaamman työkoneen tavoin. 

Myös pieni akseliväli helpottaa Henttosen mukaan epätasaisessa maastossa ajamista. Akselivälin ollessa puolitoista metriä, koneen mahan alle mahtuu vähemmän kivenmurikkaa ja nyppylöitä kuin akseliväliltään neljämetrisellä koneella. Toisaalta kuitenkin mönkijän pieni pyörä löytää helposti maastossa lymyilevät pienetkin kuopat. 

PUHTI RIITTÄÄ LUMEN PUSKEMISEEN

Henttosen mukaan hyvin moni asiakas haluaa mönkijänsä varusteeksi puskulevyn lumitöitä varten. Tyypillisesti noin 150 cm:n levyllä aurataan lunta sekä pihoilta että teiltä. 

-Mönkijöitä käytetään paljon esimerkiksi mökkiteiden ja muiden pienten teiden kunnossapitoon sekä pihoilla, missä ahtaat paikat vaativat koneelta ketteryyttä. 

Henttosen mukaan pienet renkaat tai näiden sutiminen ei yleensä pysäytä mönkijän menoa lumihangessa. Pitoa ja pinta-alaa voi tarpeen vaatiessa myös parantaa ketjuilla ja teloilla. 

Hangen kasvaminen paksummaksi voi kuitenkin pistää pelin poikki. Mönkijän maavara on tyypillisesti noin 30 cm. Jos lumipeite kasvaa tätä paksummaksi kone jää ”mahastaan kiinni” hankeen. 

-Vastoin monien asiakkaiden ennakkokäsitystä, koneen teho riittää kuitenkin hyvin lumen puskemiseen. 

Erilaiset käyttösovellukset edellyttävät kuitenkin eri tavalla suunniteltuja malleja myös mönkijöiden sarjassa. Esimerkiksi Trapperilla on metsätöihin soveltuvan ATV malliston ohella kaksipaikkainen, ratilla ohjattava UTV -tyyppi, minkä suunnittelussa on ajateltu esimerkiksi piha- ja maataloustöitä. 

-UTV -mallin koneissa on myös turvakaaret, minkä takia tyyppi ei ole metsässä yhtä kätevä kuin ATV. 

 • Array
 

Heikki Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä