Raivauslisälaite ja leikkurit keveiden raivaustöiden avuksi

Syöttörullien valmistajana tunnettu MenSe on kehitellyt laitteita myös monenlaiseen raivaustyöhön.

Yksi esimerkki näistä on työkoneeseen kiinnitettävä raivauslisälaite, jonka avulla hakkuupaikan raivaus voidaan tehdä puun korjuun yhteydessä. Ympäristön ”perkaaminen” kaadettavan puuston ympäriltä  ei tällöin edellytä metsänomistajalta erikseen tehtävän raivaustyön tilaamista. Kasvatuksen alkuvaiheen hakkuiden ohella laitetta voidaan käyttää myös päätehakkuiden yhteydessä metsänpohjan jälkiraivaukseen.

Raivauslisälaite kiinnittyy pikakiinnitysosaan, joka hitsataan hakkuupään runkoon. Kun laite ei ole käytössä, tämä voidaan nostaa pystyasentoon jolloin varuste ei laajenna koneen ulkomittoja eikä haittaa hakkuutyöskentelyä.

Leikkaus perustuu tukihampaiden alla vaakasuunnassa liikkuvaan terään, joka toimii  hydraulisylinterillä. Edestakainen liike saadaan aikaan sylinterin sisällä olevaan mäntään upotetulla venttiilillä, joka vaihtaa terän liikesuuntaa automaattisesti. Paine voidaan ottaa esimerkiksi kouran venttiilistä. Leikkaus pystyy maksimissaan noin seitsemän sentin paksuiseen rankaan eli kyse ei ole puun korjaamiseen tarkoitetusta laitteesta. 

MenSen tuotekehityksestä vastaava Seppo Mentula kertoo yrityksen patentoiman laitteen olleen  markkinoilla nyt viitisen vuotta. Laitteen tunnettavuus laajemman yleisön keskuudessa on kuitenkin edelleen melko vähäinen ja kysyntäkin vaisua, raivauslisälaitteita myydään Mentulan mukaan muutamia vuosittain.

LEIKKURI TOIMII MYÖS VEDESSÄ

Array

Yrityksessä on kehitelty eri kokoluokkiin myös työkoneisiin kiinnitettäviä kääntyviä leikkureita, joista on nyt neljä mallia. RP10L, RP8L ja RP6L saivat viime kesänä jatkokseen RP4L:n. Uusin tulokas on sarjan kevein malli ja suunniteltu käytettäväksi etenkin puutarhakoneiden kanssa. 

Ulkomuodoltaan ylijäreitä pensasaitaleikkureita muistuttaville leikkureille on paljon käyttökohteita. Näillä voidaan esimerkiksi raivata ratojen ja teiden varsia, pitää auki metsän keskellä kulkevia johtokatuja, muotoilla pensasaitoja tai puita. Työlaite toimii myös veden alla minkä ansiosta leikkuria voidaan käyttää kaislikkojenkin raivaukseen.

Mentulan mukaan leikkureita on viime aikoina toimitettu paljon kaupunkien käyttöön. Asiakkaina ovat olleet esimerkiksi Espoo, Kauniainen ja Helsinki.

-Kaupungeissa näitä tarvitaan puistojen ja ulkoilualueiden hoidossa sekä katujen ylle kasvavien oksien poistamiseen.

Isoin osa asiakaskuntaa ovat kuitenkin urakoitsijat, jotka toteuttavat isoja linjaraivauksia teiden ja rautateiden varsilla. 

Sähkön siirtoverkkoja ylläpitävät verkkoyhtiöt ja näiden palveluksessa olevat urakotsijat ovat pienempi osa asiakaskuntaa kuin luulisi. Vaikka sähköverkon säävarmuutta on jo pitkään pyritty parantamaan maakaapeloinnin avulla, Suomessa kulkee edelleen valtava määrä ilmajohtoja metsien keskellä. Siirtoyhteyttä uhkaavat tällöin koko ajan  langoille kaatuvat puut sekä oksat, jotka kasvavat nopeasti johtokadun ylle ilman jatkuvaa raivausohjelmaa.  Verkkoyhtiöitä painavat samalla kovat sanktiot. joiden avulla sähkökatkot on pyritty rajaamaan haja-asutusaluillakin maksimissaan 36 tuntiin. Jos raja ylittyy, yhtiötä odottaa tuntuva taloudellinen tukistus.

Oksien jatkuva raivaaminen johtojen ympäriltä on työläs ja samalla loppumaton urakka. Iso osa tästä tehdään edelleen kumma kyllä käsityönä. Eli linjan vartta kulkee mies, joka sahaa noin viiden metrin korkeudessa olevia oksia varren päässä olevalla käsisahalla. 

-Työkoneeseen kiinnitetyllä leikkurilla sähkölangoilla pyrkivien oksien karsinta sujuisi hallitusti ja ilman langoille lentäviä roskia.

UUSI METSÄNHOITO, UUDET VÄLINEET

Mentula näkee metsänhoitoon liittyvien työlaitteiden kehittelyssä vielä paljon mahdollisuuksia. Hänen mukaansa tilausta on etenkin laitekannalle, jota voitaisiin käyttää pienempien koneiden kanssa kevyemmässä metsänhohidossa. Tämäntapaista kalustoa voitaisiin käyttää myös jatkuvaan kasvatukseen tukeutuvassa metsänhoidossa, missä puustoa korjataan kasvavan metsän keskeltä ilman avohakkuita. Toimintakonsepti asettaa omat vaatimuksensa myös kalustolle, koska korjuutyö on tehtävä kasvamaan jäävän puuston keskellä, maastoa ja puita vahingoittamatta.

-Metsän hoidon ohella myös sen istutukseen liittyy paljon tehtäviä, joissa laitetekniikan kehittelyllä olisi vielä paljon tilausta. 

Erittäin iso asia myös koneiden ja laitteiden näkökulmasta on se, millaisia uusia tehtäviä metsänhoito tulee saamaan mikäli puusto ja maaperä aletaan ennenkaikkea hiilivarastona. 

-Tämän jos tietäisin, olisikin jo pajalla kehittelemässä uutta laitetekniikkaa.

Mentulan mukaan työlaitteiden valmistajan elämää helpottaa se, etteivät tuotteet ole itse työkoneisiin vertautuvia raskaita investointeja. Laitebisnes näyttelee taloudellisesti sivuroolia MenSen toiminnassa. Noin 70 % liikevaihdosta tulee syöttörullista, joita yritys on toimittanut asiakkailleen jo parisenkymmentä vuotta. Rullia on toimitettu esimerkiksi Komatsun koneisiin Uumajan tehtaalle sekä John Deerelle. Yrityksellä on kaksi voimassaolevaa patenttia syöttörulliin liittyen. Kehitystyötä on helpottanut Mentulan oma tausta metsäkoneurakoitsijana.

Syöttörullien toimittajana MenSellä on hyvä näppituntuma sellubisnekseen, joka käykin nyt kuumana kaikkialla maailmassa. Rullien kysynnän perusteella esimerkiksi Etelä-Amerikkaan perustetut valtavat selluviljelmät ovat nyt täydessä käytössä mikä ei ole silti työntänyt pohjoisenkaan hitaasti kasvavia metsiä vilttiketjuun tässä suhteessa.  

-Rullia menee nyt hyvin paitsi pohjoisissa metsissä operoiviin työkoneisiin, myös etelän selluviljelmien yhteydessä käytettäviin kuorintalaitteisiin. 

Mentula kertoo syöttörullan valmistuksen olevan periaatteessa helppoa. Keskeisiä tuotantolaitteita ovat hitsausrobotti sekä viisiakselinen työstökone, joita moni muukin voi ostaa markkinoilta ja järjestää tuotantolinjaksi. MenSen valttina Mentula näkee erityisen tehokkaaksi trimmatun tuotannon.

-Tätä on harjoiteltu nyt parisenkymmentä vuotta joten nyt homma alkaa sujua jo tehokkaasti. 

Heikki Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä