Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Renault Trucks E-Tech -sähkökuorma-autot

Katso video

Renault Trucksin Blainville-sur-Ornen tehdas on tällä hetkellä Euroopan tuotteliain sähkökuorma-autotehdas.

Volvo Groupin Blainville-sur-Ornessa sijaitsevan tehtaan tuotannossa on keskiraskaita Renault Trucks- ja Volvo-kuorma-autoja, sekä lisäksi ohjaamot raskaampiin Renault Trucks -autoihin. Päivittäin valmistuu 286 ohjaamoa ja 82 autoa noin 2 200 työntekijän tekemänä. 

Maaliskuusta 2020 alkaen Blainvillessa on valmistettu täyssähköisiä kuorma-autoja sarjatuotantona, ja noin puolet Euroopassa tällä hetkellä liikenteessä olevista täyssähköisistä kuorma-autoista on valmistettu siellä. 

Sähkö on tehokas osa ilmastoratkaisua 

Array

EU:n alueella noin 28 % CO2-päästöistä syntyy liikenteestä. Neljänneksen tuosta määrästä tuottavat kokonaispainoltaan yli 3,5-tonniset ajoneuvot. 

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi Renault Trucks vähentää päästöjä parantamalla polttoainetaloutta, kierrätyksellä ja sähköistämällä. Tavoitteena on, että vuonna 2030 puolet ja vuonna 2040 jokainen uusista Renault Trucks -ajoneuvoista on hiilineutraali. 

Tutkimusjohtaja Marc Lejeune kertoo, että fossiilittomat ydin-, tuuli-, vesi- ja aurinkovoima saadaan tehokkaimmin ajoneuvojen liike-energiaksi käyttämällä akkua ja sähkömoottoria. Hyötysuhde kokonaisuudessaan (well to wheel) on hieman yli 60 %. Polttokennolla tai polttomoottorilla, hyötysuhde jää 20 % tuntumaan tai reilusti sen alle. 

”Akkusähkökäyttöisen jakeluauton elinkaarenaikainen ilmastoa lämmittävä vaikutus voi olla jopa 80 % pienempi kuin fossiilista dieseliä käyttävän. Sen sijaan ns. harmaan vedyn käyttäminen saattaa olla dieseliäkin huonompi vaihtoehto”, Lejeune sanoo. 

Laajaa yhteistyötä 

Renault Trucks on osa Volvo Groupia, jossa sähkökäyttöä kehitetään ajoneuvoihin, maarakennuskoneisiin ja aluksiin. Konsernin Volvo Energy -yhtiö keskittyy käytetyistä akuista huolehtimiseen. Ajoneuvoista palautuvat akut voidaan hyödyntää toisenlaisessa käytössä sellaisenaan, kierrättää materiaaliksi uusien akkujen valmistukseen tai kunnostaa uudelleen käytettäväksi. 

Konsernin ulkopuolelta yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Renault Group (kaupunkiliikenne), Samsung (akut) sekä Daimler ja Traton (latausinfra). 

E-Tech -mallisto laajenee 

Renault Trucks on julkaissut ensimmäiset tiedot vuonna 2023 tuotantoon tulevista raskaista T- ja C E-Tech -täyssähkömalleista. Ne tulevat saataville kahden tai kolmen sähkömoottorin versioina, tehoiltaan 330 kW (450 hv) ja 490 kW (666 hv). 90 kWh:n akkuja voi autoissa olla tarpeen mukaan 2–6 kappaletta, eli enimmillään akkukapasiteettia on 540 kWh.  

Samalla kerrottiin, että aiempi täyssähköisten Renault Trucks autojen Z.E. -mallimerkintä muuttuu E-Tech-nimeksi. 

Sähkökuorma-autot ovat jo täällä 

Volvo Finlandin Renault Trucks -tuotepäällikkö Juha Mattila kertoo kiinnostuksen sähkökuorma-autoja kohtaan Suomessakin kasvaneen voimakkaasti. Hänen mukaansa usein mietitään toimintamatkan riittävyyttä ja latausaikaa. 

”Suomessa on jo liikenteessä täyssähköisiä 16,7 tonnin Renault Trucks D -kuorma-autoja. Sen kokoluokan autolla ajetaan 10 tunnin työpäivän aikana tyypillisesti noin 100 kilometriä, johon sähköauton toimintamatka ja perustason latausratkaisu riittävät hyvin. Simulointiohjelmalla sähköauton soveltuvuus voidaan tarkasti varmistaa”, Mattila sanoo.  

Sähkökuorma-autoista ei voi puhua pelkästään tulevaisuuden kuljetusvälineinä, ne ovat jo nykypäivää. Vielä on kuitenkin tekniikan kehityttävä monella saralla, ennen kuin suurin osa maantiekuljetuksista voidaan suorittaa sähkökäyttöisillä ajoneuvoilla. Aivan kaikkea ei ehkä koskaan. Nyt ajetaan jakelua, pian aluekuljetuksia ja joskus vielä kaukokuljetuksiakin. 

Fakta: 

Renault Trucks (Volvo Group) Blainville-sur-Orne 

 • Renault perusti tehtaan vuonna 1956. 
 • Yhteensä on valmistunut yli miljoona ajoneuvoa. 
 • Päivittäin valmistuu 82 ajoneuvoa ja 286 ohjaamoa. 
 • Työllistää 2 200 työntekijää. 
 • Suurin täyssähköisten kuorma-autojen tuotantokapasiteetti Euroopassa. 
Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.