Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Robotti haastaa nyt perinteisen ruohonleikkurin myös ammattikäytössä

MAINOS Artikkelit 12.04.2022

Kesä lähestyy ja niin lähestyy ruohonleikkuukin. Lue tästä asiantuntijan vinkit robottiruohonleikkurin hankintaan ja käyttöönottoon!

Pihan kunnossapitoa helpottavien robottiruohonleikkurien käyttö on EVX Storen verkkokauppajohtaja Teemu Vaalion mukaan ollut kuluttajien keskuudessa valtavan suosittua jo pidemmän aikaa. Robottien käyttäjiä puhuttelee erityisesti säästyvä aika ja raha. Kuluttajien lisäksi myös yritykset hakevat säästöjä valitsemalla polttomoottorikäyttöisen leikkurin tilalle robotin.

Robotit ovat yhä yleisempiä ammattikäytössä. Monet yritykset, joiden käytössä on aidattu tai valvottu piha, näkevät jo robottileikkureiden hyödyt.

Robotit auttavat yritysten pihojen ylläpidossa

Array

"Esimerkiksi golfkenttien yhteydessä robottileikkurien käyttö on jo melko yleistä. Ei vielä laajalti pelikentän puolella, mutta monessa paikassa esimerkiksi klubitalon tai ravintolan ympäristön ruohonleikkuu automatisoidaan, jolloin säästetään isoja määriä työtunteja", Vaalio kertoo kokemuksella.

"Golfmaailmaan kuuluu tietysti se, että paikkojen halutaan olevan siistin ja huolitellun näköiset, minkä automaattinen ruohonleikkuu mahdollistaa", hän lisää.

"Uskon robottien yleistyvän ammattikäytössä myös taloyhtiöiden keskuudessa. Etenkin rivitaloyhtiöt, joissa pihat ovat pienempiä kokonaisuuksia ja helpommin valvottavissa, ovat potentiaalisia robottileikkurin käyttöönottajia."

Sen sijaan yleisissä puistoissa ja kaupunkien alueilla robottileikkurit tuskin haastavat ihmistyötä kokonaan - vielä: julkiset alueet voivat olla todella laajoja, ja ilkivallan riski on olemassa. Mittavan alueen rajaus manuaalisesti kaapeleilla voi olla työlästä.

"Kun GPS-ohjattavat robottimallit yleistyvät, uskon tilanteen muuttuvan. GPS-ohjattavalla robotilla leikattavaa aluetta ei rajata erikseen. Myös leikkureiden turva- ja hälytysmekanismit kehittyvät koko ajan", Vaalio kertoo.

Suoria ja epäsuoria säästöjä

Robottiruohonleikkureiden hinnat vaihtelevat 450 ja 2000 euron välillä. Robottia valitessa tulee huomioida ensisijaisesti leikattavan nurmikon koko. Robotin leikkuualue riittää varmasti, kun leikkuupinta-alan koko arvioidaan 10 % yläkanttiin. 

Toisaalta älykkäimmät, uudemman malliset robottiruohonleikkurit, esimerkiksi Robomow RK 1000, osaavat tarvittaessa ladata itsensä kesken ajon ja palata jatkamaan kesken jäänyttä työtä. Tällöin leikkurin maksimipinta-alalla ei sinänsä ole merkitystä.

Hankinta- ja asennuskustannusten lisäksi robottiruohonleikkurin omistajan tulee varautua maksamaan lataukseen käytettävästä sähköstä. Pieni menoerä pitkällä tähtäimellä on lisäksi leikkurin vaihtoterät. Käytön kokonaiskustannukset kääntyvät Vaalion mukaan silti robottileikkurin eduksi etenkin polttoaineiden hintojen hipoessa pilviä:

"Yleisesti ottaen sähkökäyttöiset robotit tulevat halvemmaksi kuin perinteiset polttomoottorikäyttöiset."

Vaalion mukaan sähkörobotin eduksi on luettava sekin, että polttoaineiden ja muiden nesteiden kuljetus ja säilytys jää kokonaan pois. Robottileikkurin käyttäjä säästää ylipäänsä valtavasti aikaa: 

"Nurmi kasvaa nopeasti, eikä yleensä pituudesta saisi leikata kerralla kolmasosaa enempää, jotta nurmi ei rasitu ja altistu kasvitaudeille. Säännöllinen leikkuu on nurmelle hyväksi. Kun sitä ei tarvitse tehdä itse, säästyy hirveästi aikaa ja vaivaa."

Asennuksesta ja ylläpidosta selviytyy itse

Robottileikkurin asennus on helppoa ja onnistuu useimmilta omatoimisesti. Useimmissa malleissa leikkuualueen määrittää rajakaapeli, joka asennettaan alueen ulkorajalle. Asennuksen yhteydessä myös eristetään ne alueet, joille robottia ei haluta päästää, esimerkiksi istutukset, pihakalusteet ja trampoliinit.

"Asennus kannattaa tehdä kerralla huolellisesti. Pientä vaivaa joutuu näkemään rajakaapelin asennuksessa. Kun sen tekee kunnolla, kaapeli pysyy aina paikoillaan ja tarvittaessa leikkuualuetta voi jälkikäteen muokata", Vaalio kertoo.

Leikkurille perustetaan myös lataustelakka. Sen voi rakentaa itse vaikka talon kulmalle, pihavajaan tai autotallin viereen. Riittää, että lähellä on virtalähde, johon latausaseman töpselin saa kiinni. 

Isompiin sähkötöihin voi palkata ammattilaisen, mutta Vaalion mukaan sellaiselle ei yleensä ole tarvetta. Apua on kuitenkin usein saatavilla, jos sitä haluaa.

"Robottiruohonleikkurin asennus ei vaadi erityistyökaluja, joten asennus onnistuu usein itse tai ystäväpiirin avulla. Myös monet kiinteistönhoitoyritykset ja talonmiehet tarjoavat asennuspalveluita."

Kun robotti on otettu käyttöön, ylläpito on polttomoottorileikkuriin verrattuna helppoa ja huoletonta. Laite ei ruostu, eikä hajoilevista koneen osista tarvitse huolehtia. Pois jää myös sytytystulppien, suodattimien ja öljyjen vaihtaminen. 

Tärkeintä on tarkkailla laitetta ja pitää se puhtaana. Osan malleista voi pestä painepesurilla, kun taas esimerkiksi Worx Landroid -malliset robotit voi huuhdella vesiletkulla. Terien kunto tarkistetaan aika ajoin. Pientä huomiota tulee kiinnittää talvisäilytykseen: sitä varten suositellaan, että robotin akut ladataan täyteen ja viedään lämpimään varastoon odottamaan kevään tuloa.

Valikoima on laaja

EVX Storen robottiruohonleikkurivalikoimasta löytyvät kaikki tarvikkeet käyttöönottoon: itse robotit, rajauskaapelit, kiinnitystapit, suojakatokset, puhdistussetit, varaterät, erilaiset pyörät ja ACS:n eli Anti Collision Systemin.

"ACS on kätevä lisä Worx Landroid -leikkureihin. Ultraäänen avulla laite auttaa robottia havaitsemaan ja väistelemään esteitä, joihin muut mallit saattaisivat törmätä", Vaalio kertoo.

Minkä leikkuurobotin asiantuntija itse valitsisi?

"Suuren pihan tarpeisiin ottaisin Worx Landroid L2000 WR155E -mallin tai Seon E1600:n. Pieneen tai sokkeloiseen pihaan valintani olisi Worx Landroid M500 Plus WR165E tai Seon E1800S2. Mutta aina kannattaa valita malli oman kohteen mukaan. EVX Storessa vertailun tekeminen on tehty mahdottoman helpoksi", Vaalio kertoo ja lähettää vielä viimeiset terveiset lukijoille:

"Kehotan ehdottomasti harkitsemaan, olisiko robottiruohonleikkuri omaan pihaan tai omalle yritykselle parempi valinta kuin perinteinen leikkuri. Säästöt ja hyödyt ovat niin huomattavat."

EVX Store on sähköiseen liikkumiseen erikoistunut verkkokauppa. Verkkokaupan takana on SB Ecommerce Group Oy, jonka muita verkkokauppoja on esimerkiksi markkinointitarvike.fi. EVX Storella on toimisto Lahden keskustassa ja varasto Lahden Okeroisissa.

Kuvat: EVX Store, Pixabay

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.