Sopiva lumiaura jokaiseen työhön ja traktoriin

Vinkit 06.02.2019

Traktoreiden käyttö lumiurakoinnissa on lisääntynyt 2000-luvulla, kun traktoreiden nopeudet, tehot ja painot ovat kasvaneet. Samaan aikaan myös lumiaurojen valmistajat ovat kasvattaneet valikoimiaan.

Takavetoisista traktoreista ja takalanoista on siirrytty alueauroihin, perhosauroihin, nivelauroihin, kärkiauroihin ja moniin muihin. Samalla myös aiemmin kuorma-autoissa käytetyt auratyypit ovat levinneet traktorikäyttöön.

Oikean koneen ja lumiauran valinta riippuu aurattavasta kohteesta. Jos aurattavana on ykkösluokan maantie, niin veturiksi valitaan kuorma-auto eikä traktori. Samoin jos talvikunnossapitoa tehdään ison kaupungin keskustassa, niin hydraulivetoinen taajamatraktori tai pieni pyöräkuormaaja on todennäköisesti parempi valinta kuin maataloustraktori.

Maataloustraktori sopii parhaiten pienempien maanteiden, pyöräteiden, teollisuusalueiden, isojen parkkipaikkojen ja väljien taajamien lumiurakointiin. Traktori on edullinen hankinta- ja käyttökuluiltaan, helppo käyttää ja siitä on hyvä näkyvyys. Se voittaa monipuolisuudessaan kuorma-auton, koska samalla koneella voi aurata, lastata, harjata, lingota, lanata, hiekoittaa, kuljettaa, poistaa polannetta, niittää pientareet, suolata ja tehdä paljon muuta. Taajamatraktorille se taas pärjää nopeutensa ja tehonsa puolesta; traktorilla voi vetää isojakin kuormia, käyttää leveitä auroja ja siirtyä jopa 60 km/h nopeudella kohteesta toiseen.

Lumiaurojen erilaiset ominaisuudet

Array

Kun on päädytty käyttämään traktoria, pitää vielä valita sopiva aura. Valinta olisikin helppo, jos aurattavana olisi ainoastaan yhdenlaisia kohteita: maantietä, pyörätietä, parkkipaikkoja, pihoja, katuja tai luistinratoja. Valitettavasti samalla aurauslenkillä on yleensä erilaisia kohteita ja siksi auran valinta on kompromissi. Puhumattakaan siitä, että samalla reissulla voi joutua myös hiekoittamaan, linkoamaan, lastaamaan, kuljettamaan lunta pois tai poistamaan polannetta.

Alueaura

Alueaura on lumiaurojen tehokas yleismies. Se on parhaimmillaan isohkojen teiden, pyöräteiden ja katujen aurauksessa, mutta puhdistetaan niillä parkkipaikkojakin. Hyvän alueauran terä on pyöreä, jolloin lumi ei pöllyä auran yli, ja aura heittää lunta hyvin myös hitailla nopeuksilla. Leveimmät traktorikäyttöiset alueaurat ovat työleveydeltään yli neljä metriä.

Huomiota kannattaa kiinnittää alueauran kääntömekanismiin, joka mahdollistaa auran kääntämisen jopa 45 astetta. Toimiva kellunta saa auran seuraamaan hyvin tien pintaa. Koholla olevien kaivonkansien ja muiden esteiden varalta eri valmistajilla on erilaisia ratkaisuja suojata aura esimerkiksi sokkiventtiileillä ja jousitetuilla laukaisulaitteilla.

Perhosaura

Kummallekin puolelle heittävä perhosaura sopii hyvin esimerkiksi kevyen liikenteen väylien auraukseen, jolloin koko väylän saa puhdistettua heittämällä lumen menomatkalla tien yhdelle puolelle ja paluumatkalla toiselle puolelle. Perhosaura sopii yleensä kohtalaisen hyvin myös isojen terminaalien puhdistukseen lumesta.

Auroihin on tarjolla runsas valikoima teriä. Kohteesta ja kuljettajan mieltymyksistä riippuu valitseeko verkkoterän, tasaterän, kovametalliterän, hammasterän tai kumiterän.

Nivelaura

Nivelaura sopii erityisesti isojen ja pienten piha-alueiden lumiurakointiin. V-asennossa auralla voi kerätä, työntää ja kasata lunta isoltakin parkkipaikalta. Toisaalta aura toimii hyvin myös ahtaalla rivi- tai kerrostalon pihalla autojen, istutusten ja rakennusten väleissä.

Kun auran taas kääntää kärkiauraksi, niin sillä voi puskea väyliä myös umpihankeen tai aurata kapeilta kävelyteiltä lumet kummallekin puolelle. Taajamissa ja pihoissa työskennellessä asiakkaat todennäköisesti arvostavat hiljaisia, vaimennettuja teräratkaisuja.

Puskulevy

Puskulevy on kustannustehokas ja yksinkertainen työväline pihojen talvikunnossapitoon. Puskulevy on suosituin lumiaura, varsinkin kun mukaan lasketaan myös pienkuormainten, avolavojen ja mönkijöiden puskulevyt.

Puskulevyssä on yleensä lyhyt runko, jolloin se on lähellä traktorin etukuormainta tai etunostolaitetta. Lyhyen rungon ansiosta puskulevy on ketterä työkalu. Puskulevyä käytetään usein myös yhdessä esimerkiksi alaterän, lumilingon tai hiekoittimen kanssa, jolloin yhdistelmä ei mene liian monimutkaiseksi.

Kärkiaura

Takavuosien suosikki kärkiaura alkaa nykyisin olla jo harvinaisuus. Kärkiaura on paras työkalu umpihangen aukaisuun. Tämä on sen heikkous ja vahvuus: se sopii täydellisesti tähän yhteen työhön, mutta heikosti muihin töihin.

Kärkiauran tyypillinen käyttökohde ovat metsäautotiet, jotka kantavat parhaiten jäätyneinä. Osaava kuljettaja tekee hyvällä kärkiauralla ja traktorilla talvitien myös paikkaan, jossa ei kesällä ole minkäänlaista tietä. Erikoisuutena voi mainita taakseajolaitteella varustetut traktorit, joissa on takana kärkiaura ja edessä esimerkiksi etukuormaimessa lisäsiivillä varustettu lumikauha.

 • Array
 • Array
 

Yhdistele työkoneita ja varusteita

Parhaimmillaan sopivalla auralla, alaterällä, lingolla, hiekoittimella ja kauhalla varustettu traktori on monipuolinen kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi. Työkoneen ja traktorin lisäksi työtehoon vaikuttavat monet muut varusteet, kuten traktorin työ- ja varoitusvalot, lisälämmittimet, lisähydrauliikat ja renkaat, mutta ennen kaikkea kuljettajan ammattitaito. 

Kirjoittaja: Tommi Pitenius

Kuvat: Valtran kuvapankki

Auta meitä kehittämään Nettikone.comin Taukopaikkaa! Kommentoi alle 1-5 asteikolla mitä pidit artikkelista, miksi tai miksi et.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä