Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Suomen ensimmäinen biokaasulla kulkeva puuauto on uranuurtaja alalla: ”Ylittänyt odotukset”

MAINOS Artikkelit 06.10.2022

Kaasulla toimiva, raakapuun kuljetukseen käytettävä puuauto tuo merkittäviä päästövähennyksiä ja auto on todettu toimivaksi käytännössä.

Kaupallinen yhteistyö: Gasum

Kaasulla toimiva puuauto on puunkorjuualalla täysin uutta ja ensimmäiset kokemukset ovat positiivisia. Suomen suurimpiin raakapuun kuljettajiin kuuluu Kuljetusliike Eskola Oy. 70 vuotta alalla ollut yritys lähti rohkeasti mukaan hankkeeseen yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

"Olemme kesäkuun alusta asti ajaneet raakapuuta biokaasulla kulkevalla puuautolla, ja kokemukset ovat tähän asti olleet hyvät. Ne ovat jopa ylittäneet odotukset. Juuri oli 50 000 kilometrin huolto ja kaikki on toiminut ongelmitta", kuvailee Kuljetusliike Eskola Oy:n toimitusjohtaja Pasi Eskola.

Raakapuun kuljettaminen metsästä tehtaalle hoituu suurimmaksi osaksi yhä teitä ja rautateitä pitkin. 85 prosenttia Metsähallituksen ympäristöpäästöistä tulee puun kuljetus- ja korjuutoimista. Metsähallituksella on kovat tavoitteet hillitä ympäristöpäästöjä ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Raakapuuta kuljetetaan myös uittamalla tai aluksilla, mutta suurimmaksi osaksi puu kulkee kumipyörien päällä.

”Maailma muuttuu”

Array

Kuljetusyrittäjä Pasi Eskolalle ympäristö ja vähäpäästöisemmät kuljetukset ovat tärkeä aihe.

"Ehkä juuri siksi lähdimme innokkaasti mukaan Metsähallituksen tarjouskilpailuun. Maailma muuttuu ja meidän pitää muuttua mukana, jotta pysymme kilpailukykyisenä", toteaa Eskola.

Volvo-merkkisen kaasulla toimivan puuauton toimintasäde on 600 kilometriä ja auto liikkuu noin 150 kilometrin säteellä Oulusta. Kuljetusliike Eskola Oy kuljettaa raakapuuta Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan, Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueella noin 800 000 m3 vuodessa.

Ainoa pohdinnan paikka on ollut puuauton reitin suunnittelu, sillä auton tankkauksen pitää tapahtua Oulussa.

"Kaasuauton pitää kuljettaa aina kuormaa Ouluun tai sen ohi, jotta auto saadaan tankattua."

Oulun asema on tällä hetkellä Suomen pohjoisin kaasutankkausasema. Tällä hetkellä Suomessa on 75 paineistettua kaasua jakelevaa tankkausasemaa ja 15 pelkästään raskaan liikenteen käyttämää nesteytettyä kaasua jakelevaa tankkausasemaa. Gasumin ja muiden toimijoiden kaasutankkausverkosto kasvaa jatkuvasti.

Kokemukset kaasukäyttöisestä Volvosta ovat olleet sen verran hyvät, että kuljetusyrittäjä on kiinnostunut lisäämään vähäpäästöistä kalustoa.

"Alalla on kovasti kiinnostusta kaasuautoon ja paljon kollegat kyselevät siitä. Tietysti on myös epäilijöitä. Moni pohtii kaasuauton käyttökustannuksia", kertoo Eskola.

Kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintaan saa tukea valtiolta 14 000 euroa. Tuki tasoittaa kaasuauton korkeampaa hankintahintaa dieselautoon nähden. Polttoainekulut ovat kuljetusyrittäjälle yksi suurimmista kulueristä. Biokaasu on dieseliä edullisempaa, siksi kaasukäyttöisen auton kustannukset voivat olla jopa matalammat kuin dieselauton.

Päästövähennykset merkittäviä

Metsähallituksen kehityspäällikkö Jouni Karjalainen seuraa tiiviisti kuljetusalaa päästöjen osalta. Muussa rahtiliikenteessä on jo runsaasti kaasuautoja käytössä. Esimerkiksi meijerit ja maitotilat käyttävät kuljetukseen kaasukäyttöisiä autoja.

"Sieltä tulee vahvaa signaalia, että aikovat hankkia lisää kaasukäyttöisiä autoja", kertoo Karjalainen.

Puuautopuolella vastaanotto on ollut varauksellinen. Ala on pitkään toiminut samalla tavoin ja uudistus tapahtunee hitaasti.

"Päästövähennykset ovat merkittävät ja se vie hanketta eteenpäin. Kustannustaso on kilpailukykyinen, jos käytetään paikallisesti tuotettua biokaasua. Kokonaiskustannuksista saadaan myöhemmin parempaa tietoa, kun kaikki suunnitellut selvitykset valmistuvat", kuvailee Jouni Karjalainen.

Biokaasu on täysin uusiutuva ja ympäristöystävällinen polttoaine. Sen liikennekäytöllä voidaan vähentää polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonepäästöjä jopa 90 prosenttia perinteisiin polttoaineisiin verrattuna. Gasum tuottaa biokaasua 17 biokaasulaitoksella Suomessa ja Ruotsissa. Raaka-aineina käytetään kaikkea eloperäistä materiaalia, kuten biojätettä, jätevettä, lantaa ja teollisuuden sivutuotteita. Gasum panostaa jatkossakin uusiutuvan biokaasun tuotannon kehittämiseen ja kasvattamiseen.

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.