Tavoitteena simppeli mutta pomminvarmasti toimiva traktori

Artikkelit 14.06.2019

Solis luottaa vanhan liiton mekaniikkaan

Konetalo Vainikka on aloittanut intialaisen Solis traktorin maahantuonnin, tässä vaiheessa Suomeen on saatu kohta sata konetta. Maahantuonti on mielenkiintoinen peliavaus ja samalla haaste konebisneksen valtavirralle. Intialainen valmistaja ei kilpaile uusimmalla teknologialla eikä huippuluokan käyttömukavuudella, Soliksen tavoite on rakentaa mahdollisimman edullisia, yksinkertaisia ja samalla pomminvarmasti toimivia työkoneita. Ratkaisut perustuvat vanhan liiton mekaniikkaan, eivät älykkäisiin ohjelmistoihin, kosketusnäyttöihin tai sähköisiin toimilaitteisiin. Tämä pätee myös ohjaukseen, terveiset ohjaamosta konehuoneen puolelle vievät pitkälti vaijerit, vieterit, vivut ja kammet, ei sähkö.

Vaikka käyttökokemuksessa on enemmän talvisotaa kuin päätä silittävää hi-techiä, Soliksessakin on puolensa. Kone on simppeli mutta tekee sen minkä pitää. Eli toimii.

Näin ainakin Konetalo Vainikan myyntijohtaja Jussi Lehtosen mukaan. Lehtonen kertoo Soliksen filosofian saaneen paljon kannatusta myös Euroopasta, merkillä on jälleenmyyjä jo jokaisessa Euroopan maassa. Eniten Solis -traktoreita löytyy Saksasta, hyvässä peesissä tulevat Ranska ja Portugali. -Valmistajan tavoite on, että Solis olisi vuonna -21 Euroopan markkinajohtaja pienissä, alle 35 kW:n malleissa.

Ei rakkautta ensisilmäyksellä

Array

Ajatus intialaisen ”kehitysmaatraktorin” maahantuonnista ei kuitenkaan ollut maahantuojalle rakkautta ensi silmäyksellä. Lehtonen toteaa ensimmäisen ajatuksensa olleen, että ei helvetissä.

Taustalla oli business Finlandin projekti yhteistyön lisäämiseksi Suomen ja Intian välillä. Bisnestä piti kehittää vastavuoroisesti, suomalaiset pääsisivät kehiin mukaan Intiassa, intialaiset Suomessa. Vastavuoroisuuden tarve nosti esiin ajatuksen intialaisen Soliksen maahantuonnista. Lehtonen oli kuitenkin nähnyt jo aivan tarpeeksi tapauksia, joissa suoraan kontista otettuja kiinalaisia halpistraktoreita oli jouduttu korjailemaan aivan liikaa näiden saamiseksi käyttökuntoon. Tällaisissa tapauksissa maahantuojan murheet eivät yleensä lopu koneen myyntiin. -Huonon tavaran myynti ei kannata maahantuojallekaan koska heti kaupan jälkeen alkaa pitkä vääntö koneen ongelmista.

Koska kukaan ei kaipaa tätä lajia, Intian ihmeeseen tutustuttiin tarkoin ennen leikkiin ryhtymistä. Vainikan miehet ottivat yhteyttä muihin eurooppalaisiin maahantuojiin, joilla oli jo kokemusta intialaisen koneen toiminnasta täkäläisissä olosuhteissa. Kysymys oli, paljonko maahantuoja tilaa itselleen ongelmia traktorin myötä. -Palaute oli että kun koneesta vaihtaa nesteet ja päivittää akun pohjolaan sopivaksi, ongelmia ei juuri tule.

Lehtitietojen mukaan Eurooppaan on tässä vaiheessa tuotu noin 10 000 Solista. Koko maailmaa ajatellen 1970 -luvulla toimintansa aloittanut valmistaja on tuottanut kaikkiaan noin miljoona traktoria.

Taustalla Japanilaista ja länsimaista osaamista

Lehtonen kertoo Soliksen taustalla olevan usein isoja teknologiayrityksiä. Suomeen tuotavien mallien moottorit ovat Mitsubishin käsialaa, valot hellalta ja sähkölaitteet Boschilta. Olennainen rooli osaamisessa on myös Yanmarilla, joka omistaa kolmanneksen Soliksesta. -Yanmarilla on Soliksen kanssa yhteisiä tehtaita Brasialiassa ja USA:ssa minkä myötä Solis on päässyt osalliseksi myös Yanmarin tehdasosaamisesta.

Soliksen taustalta näyttäisikin löytyvän lähinnä intialaista, länsimaista ja japanilaista osaamista. Kiinalaisen teollisuuden rooli näyttää jääneen tässä vähäiseksi.

Traktori myös ajopeli Intiassa

Vainikka tuo Suomeen tässä vaiheessa neljää mallia, joiden konetehot ovat 26, 50, 75 ja 90 hv. Asiakaskuntaa ei haeta ammattiviljelijöistä tai urakoitsijoista, jotka tekevät koneillaan raskasta työtä ja pitkää päivää. Tällaisille käyttäjille käyttömukavuutta ja usein työterveyttäkin tukeva teknologia on usein hintansa väärti.

Tilanne voi olla toinen jos konetta käytetään muutama tunti silloin tällöin. -Tyypillistä asiakaskuntaa ovat esimerkiksi hevostilat, harrastelijaviljelijät pienet metsänomistajat, jotka käyttävät konetta vain muutaman tunnin silloin tällöin eivätkä tarvitse kaikkia mahdollisia hilavitkuttimia. Soliksen suunnittelussa on silti tähdätty Lehtosen mukaan kestävyyteen ja lukuisiin käyttötunteihin koska Intiassa työkoneelle on yleensä koko ajan käyttöä. Silloin kun traktoria ei tarvita turpeen puskemiseen, konetta hyödynnetään ajoneuvona. -Jos perhe on hankkinut ajopelin, tällä viedään myös lapset kouluun ja tuodaan ostokset kotiin. -Odotuksena on, että koneesta on hyötyä pitkän aikaa ja joka lähtöön.

 • Array
 • Array
 

Huoltoverkostoa rakennetaan tarpeen mukaan

Huoltoverkoston rakentamista helpottaa Lehtosen mukaan se, että koneet ovat ”vasaralla korjattavia”. Koska remontit tehdään jakoavaimilla eikä läppärillä, töistä suoriutuvat pienemmätkin yritykset. Ongelmaksi ei nouse se, että toimenpiteet edellyttäisivät ohjelmistoja tai muita resursseja, joita luovutetaan kitsaasti vain muutamille ”omille” huoltoyrityksille.

Maahantuoja itse perehdytettiin traktorin huoltoon omaperäisellä tavalla. Lehtonen kertoo saaneensa eri valmistajilta monenlaista huoltokoulutusta mutta ei koskaan samanlaista kainaloista kantamista kuin nyt. -Meille lähetettiin kone, jota käytännössä purettiin ja kootiin valmistajan ohjauksessa. -Homma näytettiin perusteellisesti ja konkreettisesti kädestä pitäen. Konetalo Vainikka rakentaa nyt omaa huoltoverkostoaan myynnin mukaan. Eli ei etukäteen. -Jos kone myydään jonnekin korpeen, yritämme järjestää perusasioista selviävän huoltopisteen sadan kilometrin säteelle. -Emme kuitenkaan rakenna etukäteen mitään kallista, koko maan kattavaa verkostoa, joka voi jäädä osin turhaksi. Perushuoltoja ajatellen koneesta saa Lehtosen mukaan vaihdettu ilmansuodatinta lukuunottamatta melkein kaiken tarpeellisen suoraan kyljestä, ilman isoja purkamisia. Vaativampaa remonttia kaipaava kone voidaan viedä isommalle korjaamolle tai lähettää korjaaja koneen luo.

Lehtonen kertoo maahantuojalla olevan omassa hyllyssään kaikki huollon ”perussälä” eli vaijerit, hihnat, suodattimet jne. Tehtaan omat, intialaiset varaosat ovat erittäin halpoja, ulkopuolisten komponenttitoimittajien tuotteet kalliimpia. -Jos jotain komponenttia ei löydy omalta hyllyltä, osa voidaan ottaa käyttöön uudesta koneesta.

Tarpeen vaatiessa komponentti tilataan Euroopan keskusvarastosta  Saksasta. Solis on tässä 75 000 neliön varastotilassa kimppakämpässä Yanmarin

kanssa. 

-DHL tuo tilatun osan Suomeen periaatteessa yhdessä päivässä.

Heikki Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä