Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

VAK-vaihtolavalaitteet ja -perävaunut

Katso video

VAK Oy on jo 50 vuoden ajan tuottanut asiakastarpeisiin räätälöityjä kuorma-autojen päällirakenteita ja perävaunuja mitä moninaisimpiin kuljetustehtäviin.

Koukkuvaihtolavalaitteet ja niihin liittyvät perävaunut ovat tuotteita, joita VAK:lla on valmistettu jo 1980-luvulta lähtien. VAK:lla vaihtokuormatiloihin liittyy yhtiön historiankin kannalta merkittäviä asioita. Ensimmäinen VAK:n valmistama perävaunu valmistui nimittäin vuonna 1984, ja se oli nimenomaan jalkalavakonttien kuljettamiseen tarkoitettu vaihtolavaperävaunu. Leipomotuotteiden jakeluun tarkoitettuja melko pienikokoisia kontteja perävaunuun otettiin kyytiin kolme. Vaunu on nyt entisöity ja siihen kuuluva konttikin on jo kunnostuksen kohteena. Vaihtolavaperävaunut ovat edelleen tärkeä osa tuotevalikoimaa.

Samalla vuosikymmenellä koukkuvaihtolavalaitteet tekivät tuloaan suomalaiseen maantielogistiikkaan. VAK:lla kehitettiin koukkulaite, jota valmistettiin vuoteen 2010 saakka. Vuonna 2014, niin sanotusti yleisön pyynnöstä, otettiin koukkulaite jälleen tuotantoon täysin uudistettuna.

  

Pienestä kaikkein suurimpaan 

Array

VAK:n koukkulaitemallisto on hyvin laaja ja monipuolinen. Malliston pienin laite on viiden tonnin LK-5, joka sopii kokonaispainoltaan 6–7,5 tonnin kuorma-autoihin. Malliston toisessa ääripäässä on 32 tonnin LK-32, joka on tarkoitettu viisiakselisiin autoihin. Väliin mahtuvat 7-, 10- ja 14-tonniset koukkulaitteet kaksiakselisiin autoihin, 21 tonnin laite kolmeakselisiin sekä 26 tonnin laite neliakselisiin autoihin. 

Kolmessa pienimmässä sekä kaikkein järeimmissä VAK-koukkulaitteissa koukkupuomi on aina kiinteä, muihin malleihin saa myös taittuvan koukkupuomin. 14 ja 21 tonnin laitteisiin on taittuva koukkupuomi saatavissa kahtena versiona: puomin keskeltä tai juuresta taittuvana.

”Laitteella, jossa on keskeltä taittuva koukkupuomi, voidaan käsitellä myös 930 millimetrin tartuntakorkeudella olevia lavoja, eli samoja, joita 5–10 tonnin koukkulaitteilla käsitellään. Keskitaitto ei rajoita teleskooppipuomin liikematkaa”, kertoo tekninen päällikkö Timo Vuorila, ja jatkaa: ”Juuritaitto mahdollistaa hyvin alhaisen päällevetokulman, mutta sen yhteydessä teleskoopin liikematka on lyhyempi.” 

Tukeva rakenne 

VAK:n koukkulaitteiden suunnittelussa päämääränä on pidetty ennen muuta kestävyyttä ja tukevaa rakennetta, jotka takaavat hyvän kippausvakauden ja turvallisen lavojen käsittelyn huonoimmissakin olosuhteissa.

”Kippiakseli on yhtenäinen ja kestävä, sillä se tulee meille valmiina, tarkalleen oikean mittaisena kovakromattuna osana, joka vain asennetaan paikalleen. Kippiakselin tuentaa on kehitetty niin, että rakenne on avoimempi. Näin rakenteisiin kerääntyy vähemmän epäpuhtauksia, ja nekin on aiempaa helpompi puhdistaa”, Vuorila kertoo. 

Kippausvakauden varmistavat teleskooppirungon lavatuet, jotka tukevat vaihtolavaa etupäästä rungon alta kippaustilanteessa. Tuki on erityisen tärkeä, jos lava on kuormattu toispuoleisesti. 

Harkittuja ratkaisuja 

VAK:n koukkulaitteissa on useita huolellisesti suunniteltuja yksityiskohtia, joiden toteutuksen takana on usein ollut asiakkailta tullut toive tai palaute. Yksi esimerkki on kippausavustin, jolla kippausliike aloitetaan, ja jolla lavan alastulon viimeiset senttimetrit vaimennetaan.

”Nostosylinterit ovat sellaisessa asennossa, että kippauksen aloituksessa ne tarvitsevat apua. Samoin kippiä laskettaessa tarvitaan vaimennusta viimeisille kymmenille senttimetreille. Malliuudistuksen jälkeen käytössä olivat nostettavat rullat, mutta alaslaskun vaimennus ei toiminut mielestämme tarpeeksi tehokkaasti. Palasimme rungon alla olevaan sylinteriin, joka on nyt todella lyhyt teleskooppisylinteri. Se toimii hyvin”, Timo Vuorila kertoo. 

Käyttäjiä on ilahduttanut myös se, että VAK-koukkulaitteessa takarungon lukitus apurungon ja eturungon suhteen ei perustu teleskoopin asentoon vaan on sarjaan kytketty lavalukkojen kanssa. Se mahdollistaa lavan liu’uttamisen kipattuna, jos lavan rungon rakenne sen sallii. Ominaisuudesta on hyötyä yllättävän monessa tilanteessa.

”Laitteen ohjaus tapahtuu sähköllä ja pneumatiikalla, mutta väylätekniikka ei ole käytössä. Valinta on tietoinen: Järjestelmän vianetsintään ei tarvita tietokonetta, pelkällä virtakynällä pärjää pitkälle”, Vuorila sanoo ja jatkaa, että laitteissa on pyritty käyttämän mahdollisimman vähän erilaisia komponentteja. Niinpä elintärkeän tunnistimen tai venttiilin voi korvata laitteen toista toimintoa hoitavalla, samanlaisella osalla, jota ilman koukkulaitetta voi tilapäisesti käyttää esimerkiksi päivän loppuun. 

Perävaunu täydentää kokonaisuuden 

Varsin usein koukkulaitteella varustettuun autoon kytketään myös perävaunu. Kuten jutun alussa mainittiin, VAK:n perävaunutuotanto on alkanut nimenomaan vaihtolavaperävaunusta.

”Me pystymme toimittamaan omaa tuotantoamme olevan täsmälleen asiakkaan tarpeisiin räätälöidyn koukkulaitteen ja perävaunun, jotka sopivat parhaalla mahdollisella tavalla yhteen”, sanoo VAK:n myyntijohtaja Matti Virtanen. 

Mittamuutokset näkyvät myös vaihtolavaperävaunuissa, ennen kaikkea pituuden kasvamisena. VAK onkin valmistanut perävaunuja, joilla kuljetetaan kahta jopa 8,5 metrin pituista vaihtolavaa.

VAK:n vaihtolavaperävaunuihin on tarjolla täysin alas laskeutuva vetoaisa, jollaista taittoaisaksikin monesti kutsutaan. Perävaunun etuvaunun ja vetoaisan välissä oleva nivelkappale mahdollistaa aisan laskemisen maata vasten, jolloin auton akselituennat eivät osu siihen lavoja auton ja perävaunun välillä siirreltäessä. VAK:n taittuva aisa on nykyisin rakenteeltaan varsin yksinkertainen ja viimeisimpänä uudistuksena lukitustapit ovat saaneet automaattisen voitelun. 

Huolto ja kunnossapito kannattaa 

Hyvästäkin koukkulaitteesta tai perävaunusta saa huonon, jos laitteen huolto ja kunnossapito laiminlyödään. VAK:lla on huomattavan laaja omien huoltopisteiden verkosto Suomessa yhteensä kuudella paikkakunnalla. Lisäksi Ruotsissa on yksi oma huoltopiste.

”Tarvittaessa tukena on vielä tehdas. Täällä meillä on runsas varaosien varasto kaikista osista, esimerkiksi hydrauliikan pumppuja meillä on monipuolisesti. Tehtaalla on väkeä arkisin paikalla aamuseitsemästä puoleen yöhön, joten tiukan paikan tullen apua on saatavissa”, Timo Vuorila kertoo. 

Kehitys ei pysähdy 

VAK on valmistanut koukkuvaihtolavalaitteita yli kolmen vuosikymmenen ajan, ja vaihtolavaperävaunuja vieläkin pidempään. Tuotteet ovat kehittyneet tuona aikana huikeasti, vaikka toiminnan perusperiaatteet ovatkin ennallaan. Asiakastarpeet, lainsäädännön muutokset sekä materiaalien ja valmistusmenetelmien kehittyminen ovat pitäneet ja pitävät tulevaisuudessakin huolen, että kehitys ei pysähdy. 

Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.