Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Biokaasulla kulkevat jakeluautot ovat tuoneet Arlalle monia hyötyjä: ”Tankkaus parin päivän välein riittää”

Play video
MAINOS Artikkelit 12.01.2023

Uusiutuvalla biokaasulla on iso rooli kuljetuslogistiikan päästöjen vähentämisessä.

Kaupallinen yhteistyö: Gasum

Arlan tuotteiden jakelussa on käytetty biokaasuautoja vuodesta 2019 lähtien. Nyt myös maidonkeräilyssä on siirrytty biokaasuaikaan, kun ensimmäinen kaasulla kulkeva maitoauto on otettu käyttöön.

"Kaasuautoissa on vain hyviä puolia. Päästöt vähenevät, ja biokaasu on polttoaineena edullisempaa kuin diesel", toteaa Arlan jakelun tiiminvetäjä Otto Ahola.

Tuotteiden jakelussa Arlalla on neljä uusiutuvalla biokaasulla kulkevaa autoa, ja lisää on tarkoitus hankkia sitä mukaa, kun dieselautojen leasingsopimukset menevät umpeen.

Kaasuautojen jakelureitit kulkevat Sipoon meijeriltä tukkureille ja kaupoille Uudenmaan alueella. Reittien varrella on useita kaasutankkausasemia, joten tankkaaminen ei tuo lisämutkia matkaan.

"Vaikka jakeluajo on melko kuluttavaa, yhdellä tankillisella pääsee yli 400 kilometriä. Jakeluautot ajavat päivittäin 100–150 kilometrin matkoja, joten tankkaus kahden tai kolmen päivän välein riittää", Ahola kertoo.

Hiljainen käyntiääni sopii yöjakeluun

Array

Otto Aholan mukaan kuljettajat ovat suhtautuneet kaasuautoihin positiivisesti.

"Kaasuautot toimivat niin kuin muutkin kuorma-autot, mutta käyntiääni on hiljaisempi. Se on hyvä asia, sillä jakelu tapahtuu yöllä ja aamulla."

Paineistetulla kaasulla kulkevien jakeluautojen hankintahintaero dieselautoon verrattuna on Aholan mukaan marginaalinen.

"Kaasuauto on vain muutaman prosentin kalliimpi kuin dieselauto. Olemme hyödyntäneet hankinnoissa valtion hankintatukea."

Biokaasulla kulkeva maitoauto näyttää esimerkkiä

Maidon keräilyssä Arla otti ensimmäisen nesteytetyllä biokaasulla kulkevan auton käyttöön marraskuussa 2022. Se noutaa maitoa tiloilta Etelä-Suomen alueella.

Arlan maidonhankinta- ja logistiikkapäällikkö Robert Sandström odottaa mielenkiinnolla ensimmäisiä kokemuksia biokaasuautosta.

"Auton luvattu keskimääräinen toimintasäde on yli tuhat kilometriä, mutta maitotiloilla tulee tyhjäkäyntiä, joka lyhentää toimintasädettä. Myös kuorma vaikuttaa. Kun ajetaan täydellä kuormalla, kulutus on suurempaa. Käytäntö tulee osoittamaan, kuinka pitkän matkan yhdellä tankillisella pääsee. 700 kilometriä riittäisi meille", Sandström toteaa.

Arlan muut maidonkeräilyautot ovat liikennöitsijöiden omistamia. Arlan tuotteiden jakelusta noin 80 prosenttia on ulkoistettu liikennöitsijöille. Yhtiö edellyttää kumppaneiltaan valmiutta siirtyä ei-fossiilisiin polttoaineisiin mahdollisuuksien mukaan.

Merkittäviä päästövähennyksiä biokaasulla

Arlan tavoitteena on vähentää yhtiön oman toiminnan kasvihuonekaasupäästöjä 63 prosenttia ja epäsuoria päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Logistiikan päästöjen vähentämisessä biokaasu on isossa roolissa, sillä biokaasua käyttävän auton kasvihuonekaasupäästöt ovat jopa 90 prosenttia pienemmät kuin fossiilista polttoainetta käyttävän auton.

Tahtotilaa biokaasuun siirtymiseen siis löytyy. Pitkät ajomatkat ja raskaat kuormat asettavat kuitenkin vielä omat rajoituksensa.

"Meillä on tiloja ympäri Suomea, joten välimatkat ovat pitkiä. Tankkausasemia ei vielä ole ihan joka puolella Suomea, joten se on eniten rajoittava tekijä", Sandström toteaa.

Hän toivookin tankkausasemaverkoston laajenevan entisestään. Myös raskaat kuormat asettavat omat vaatimuksensa.

"Tällä hetkellä saatavilla olevien kaasuautojen tehot eivät vielä riitä isoimpaan painoluokkaan, joten autoon ei saada ihan niin suuria kuormia kuin mitä haluttaisiin."

Kuorma-autovalmistajilta on kuitenkin luvassa lähitulevaisuudessa kaasuautoja vielä nykyistä tehokkaammilla moottoreilla, mikä tulee mahdollistamaan yhä raskaampien kuormien kuljettamisen.

Tulevaisuudessa biokaasua omilta tiloilta

Lähitulevaisuudessa Arlan maitoa ja valmiita tuotteita voidaan mahdollisesti kuljettaa omilla tiloilla tuotetun biokaasun voimalla. Taustalla on ajatus ottaa talteen kaikki tiloilla syntyvä energia ja hyödyntää sitä.

"Tiloilla syntyy paljon biomassaa, jota voisi käyttää biokaasun tuotannossa. Tämä voisi olla jopa tulonlähde tiloille", Robert Sandström visioi.

Arlan maitotiloilla onkin käynnissä hankkeita oman biokaasulaitoksen perustamiseksi.

"Yhdellä tilalla hanke on jo luvitusvaiheessa. Siellä voi olla ehkä jo vuoden sisällä oma kaasureaktori ja tankkauspiste", Sandström kertoo.

Onko sinunkin yritykselläsi haussa reitti kohti puhtaampaa tulevaisuutta? Ota yhteyttä Gasumin liikenteen asiantuntijoihin kuullaksesi lisää kaasulogistiikan mahdollisuuksista.

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.