Kannuksessa sijaitseva Kuuronkallion tuulipuisto on 14 tuulivoimalan muodostama kokonaisuus, jonka jokaisen tuulivoimayksikön kokonaiskorkeus on 230 metriä. Tämän kokoisten laitosten huolto- ja korjaustoimet vaativat vankkaa asiantuntemusta sekä huippuluokan konekaluston. Tuulivoimalan pääakselin vaihdossa Kuuronkalliolla turvauduttiinkin Havator Oy:n ammattitaitoon sekä Liebherrin nostovoimaan.
Kun Havatorin Liebherr LR 1700-1.0:n suurin nostokorkeus on 196 metriä, nostokapasiteettia 700 tonnia ja työskentelysädettäkin kunnioitettavat 160 metriä, on selvää, että nosturin kasauksesta, purusta ja käytöstä vastaavat vain alan kokeneet ammattilaiset. Kuuronkalliolla urakoimassa oli Havatorin neljän miehen ydinryhmä, jossa kaikille on selvillä tehokkuuden ja turvallisuuden edellyttämät työtehtävät.
Hallittu kasaus
LR 1700-1.0 -nosturin kohteeseen tuominen ja työkuntoon asentaminen vaatii luonnollisesti runsaasti suunnittelua ja työvoimaa.
”Järkevän rakennesuunnittelun ansiosta kuljetukseen tarvitaan vain kolme erikoislavettia, ja kaikki muu saadaan paikalle peruskuljetuskaluston avulla. Aikataulutus on oletetun tarkkaa ja nosturin on oltava käyttökunnossa, kun tuulivoimalan oma henkilöstö on valmiina asennustyöhön. Kaikessa korostuvat tietenkin turvallisuusnäkökohdat ja esimerkiksi sääolosuhteet otetaan tarkoin huomioin. Kaiken sujuessa itse pääakselin vaihtourakka ei vie kuin pari päivää, mikä kertoo omaa kieltään Liebherrin tehokkuudesta”, kertoo Havatorin nosturinkuljettaja Teemu Junttila.
Liebherr on lempeä jättiläinen
Kokoluokastaan huolimatta Liebherr LR 1700-1.0 saa kuljettajilta kiitosta käytön helppoudesta ja tarkkuudesta.
”Liebherr saapui meille kesäkuun lopussa ja Kannuksen urakka on koneen viides kohde. Nosturissa ei ole ilmennyt mitään lastentauteja, ja erityiskiitosta Liebherr on saanut käytettävyytensä tarkkuudesta sekä siirtojen helppoudesta. Uusi valvontalaite vaati hieman opettelua, mutta loogisuutensa ansiosta sisään pääsi nopeasti. Samalla täytyy kiitellä Havatoria työnantajana, sillä kaikkiin koneisiin annetaan perusteellinen koulutus, eikä turvallisuudesta tingitä missään vaiheessa. Itse nostoissa jokaiselle henkilölle on omat tarkoin määritellyt tehtävänsä, ja urakan sujuvuus varmistetaan jatkuvilla radioyhteyksillä”, lisää Junttila.
Turvallisuus edellä
Nosturinkuljettajan ammatissa täytyy aina varautua muutoksiin ja myös Konepörssin vierailupäiväksi suunnitellut nostot siirtyivät tuulivoimalan sähköongelmien vuoksi eteenpäin.
”Tämä on aivan normaalia, mutta kaikkeen täytyy olla valmiina. Aikataulut voivat muuttua nopeastikin, ja esimerkiksi yhdeksän metrin tuuliraja tai näkyvyyden heikentyminen voivat seisauttaa urakan päiväkausiksi. Tämän kokoluokan nosturitöissä työskentelevillä pitää olla hyvät hermot ja korkea paineensietokyky, ja täytyykin todeta tänne Kannukseenkin löytyneenkin sopivan porukan, joka ei ihan pienistä ongelmista toimintakykyään tai huumorintajuaan menetä”, kiittelee Junttila.
Liebherr LR 1700-1.0
Nostokapasiteetti: 700 t
Puomi: Ristikkopuomi
Suurin nostokorkeus: 196 m
Suurin säde: 160 m
Moottorin päästöluokka: Stage V
Telojen leveys: 2 m
Tuulivoiman pystytystöissä maksimikonfiguraatio: 165 m + 18 m