Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Kuljetusyritys testasi kaasurekkaa talvioloissa: ”Kulutus ei juuri kasva”

MAINOS Artikkelit 01.12.2022

Kaasun käytöllä ei ole pakkasrajoja ja moottori lämpenee nopeasti. Dieseliin verrattuna ympäristöystävällisemmän kaasun käyttö on myös suhteellisesti edullisempaa.

Kaupallinen yhteistyö: Gasum

Soveltuuko kaasurekka Suomen talviolosuhteisiin? Lyheneekö kaasurekan toimintasäde, jos on paljon pakkasta? Näitä ja monia muita kysymyksiä kuljetusalalla pohditaan, kun harkitaan vaihtoehtoisten käyttövoimien hankintaa, esimerkiksi kaasukäyttöistä rekkaa.

Pohjois-Suomessa toimiva kuljetusliike Matti Luokkala Oy otti käyttöön ensimmäisen nesteytetyllä maakaasulla (LNG) toimivan ajoneuvoyhdistelmänsä runkokuljetuksiin alkuvuodesta 2020. Vuoden 2022 alussa yhtiö vaihtoi polttoaineekseen vielä vähäpäästöisemmän uusiutuvan biokaasun (LBG). Gasum toimii Kuljetus Luokkalan kumppanina kaasun toimituksessa. Toimitusjohtaja Juha Luokkalan kokemukset yhteistyöstä ja kaasulla ajamisesta ovat olleet erittäin hyviä.

"Päästöjen vähentäminen oli keskeinen syy päätöksellemme, mutta halusimme myös kokeilla, miten kaasu toimii polttoaineena pohjoisen olosuhteissa. Aloitimme kaksi ja puoli vuotta sitten yhdellä LNG-käyttöisellä yhdistelmäajoneuvolla. Kokemukset ovat olleet hyviä ja nykyään käytämme LBG:tä, joka on kaikista vähäpäästöisin ratkaisu", Luokkala sanoo.

Toisin kuin sähkörekkojen kohdalla, kaasurekan toimintasäde ei lyhene kovillakaan pakkasilla. Kaasuauto saa hyvää palautetta myös kuljettajilta.

"Kaasulla ajaessa polttoaineen jäätyminen ei ole ongelma, lisäksi moottori saavuttaa normaalin käyttölämpötilan huomattavan nopeammin verrattuna dieseliin. Moottori on myös todella hiljainen ja kulutus on normaalioloissa todella pieni", Juha Luokkala kertoo kuljettajilta saamastaan hyvästä palautteesta.

Pienemmät päästöt

Array

Monet kuljetus- ja logistiikkayhtiöt ovat vaihtaneet raskaassa maantieliikenteessä käyttämänsä polttoaineen dieselistä ympäristöystävällisempään biokaasuun, joka säilyttää tehonsa ja toimintavarmuutensa kovillakin pakkasilla. Autojen tankkiin voi laittaa joko nesteytettyä biokaasua (LBG) tai nesteytettyä maakaasua (LNG), mutta Suomessa lähes kaikki Gasumin asiakkaat tankkaavat tällä hetkellä yksinomaan biokaasua. Kaikki Gasumin Suomessa tuottama biokaasu on uusiutuvaa kotimaista energiaa.

Nesteytetty biokaasu on huomattavasti dieseliä ympäristöystävällisempi polttoaine raskaalle liikenteelle. Biokaasukäyttöinen raskas liikenne tuottaa jopa 90 prosenttia pienemmät kasvihuonekaasupäästöt kuin dieselkäyttöinen.

Nesteytetyn kaasun käyttöön liittyy turhia myyttejä

Suomen talvet tuovat kuljetus- ja logistiikkayhtiöille toistuvia haasteita. Sääolot eivät ole aina ennakoitavissa ja lämpötila voi vaihdella lyhyessä ajassa kymmenillä asteilla. Diesel voi sameutua kovalla pakkasella, mutta nesteytetyn kaasun käytöllä ei ole pakkasrajoja.

Gasumin Head of Sustainable Logistics Solutions Jani Aralan mukaan kaasun käyttöön talviolosuhteissa liittyy kuitenkin yhä tiettyjä myyttejä.

"Monet voivat ajatella, että koska nestekaasut, kuten butaani ja propaani, eivät höyrysty riittävän kylmissä lämpötiloissa, niin myöskään nesteytetty kaasu ei höyrystyisi kovalla pakkasella ja siten sitä ei saisi säiliöstä kaasumaisena ulos. Nesteytetyn biokaasun ja maakaasun kohdalla tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä nestemäisessä muodossa olevan kaasun höyrystymispiste on noin -162 astetta", Jani Arala sanoo.

Kuljetus Luokkalan toimitusjohtaja Juha Luokkalan mukaan kaasukäyttöisten autojen tankkaus sujuu myös jouhevasti.

"Tankkauksen suhteen ei ole mitään ongelmia. Puhtaus on muistettava, ja lumet ja loskat pitää talvisaikaan poistaa liittimistä. Suojavarusteet täytyy myös muistaa tankatessa. Se ei ole kuitenkaan mikään haittatekijä, minuutin kun laskee enemmän aikaa tankkaukseen niin siihen tottuu kyllä", Luokkala toteaa.

  • Array
  • Array
 

Kaasun kulutus ei kasva merkittävästi talviaikaan

Talviaikaan kaasun käyttö on myös suhteellisesti edullisempaa kuin dieselin. Tämä johtuu siitä, että kaasun kulutus pysyy lähes samana lämpötilasta ja säästä riippumatta.

"Kaasun kohdalla ei ole dieselin kaltaista polttoaineen olomuodon muutoksesta johtuvaa kulutusmuutosta. Kaasun kulutukseen talvella vaikuttaa vain pieni vierintävastuksen kasvu. Se tarkoittaa, että kaasun kulutus kasvaa talviolosuhteissa huomattavasti vähemmän kuin dieselin", Jani Arala kertoo.

Dieseliin verrattuna kaasun käytön kustannukset ovat tasaisemmat läpi vuoden.

"Lisäksi talvella käytettävän fossiilisen dieselin energiasisältö on kesälaatua pienempi. Talvilaadun valmistaminen on myös kalliimpaa, mikä näkyy dieseliä käyttävän kaluston polttoainekustannuksissa talviaikaan. Kaasua käytettäessä eroa ei ole", Arala jatkaa.

Myös Juha Luokkala on huomannut eron kustannuksissa.

"Kulutus on pienempi kaasulla ajaessa verrattuna dieseliin ja hinta on siten pikkaisen halvempi. Selvästi pienemmällä kulutuksella on kaasua mennyt kuin dieseliä", Juha Luokkala toteaa.

Kuljetus Luokkala on suunnitellut investointia uusiin kaasukäyttöisiin ajoneuvoihin.

"Tyytyväisiä on oltu kaasun toimivuuteen polttoaineena. Enemmänkin kaasuautoja voitaisiin hankkia varsinkin, jos tankkausverkosto laajenisi pohjoisemmaksi. Gasumilla on tulossa asemahanke Keminmaalle. Odotamme sitä mielenkiinnolla", Juha Luokkala sanoo.

Gasum selvittää jatkuvasti mahdollisuuksia laajentaa tankkausasemaverkostoa Suomessa ja muualla Pohjoismaissa, jotta liikenteestä voidaan rakentaa puhtaampaa ja hiilineutraalimpaa.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.