Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

You are signed in with the Alma account

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Lisää työvaloja työkoneisiin – näe pimeässä ja tule nähdyksi

Vinkit 24.10.2019

Työkoneiden tehokkailla lisävaloilla voit jatkaa työpäivää ja parantaa turvallisuutta. Tarkastelussa ledit ja halogeenit, työvalot ja varoitusvalot.

Halogeenit, ledit vai xenonit? Kaikissa työvaloissa on hyvät ja huonot puolensa. Metsäkoneiden, traktoreiden, kaivinkoneiden, kuorma-autojen, kuormainten ja muiden työkoneiden kuljettajat tietävät millaista on työskennellä pimeässä huonoilla työvaloilla. Hyvät työvalot parantavat mukavuutta, turvallisuutta ja työskentelyn tehokkuutta.

Halogeenivalot ovat perinteinen, mutta monessa kohteessa yhä toimiva valaisinjärjestelmä. Halogeenin hyviä puolia ovat edullinen hinta ja se, että talvisin halogeeni sulattaa päälleen kertyvän lumen ja jään. Itse asiassa halogeenin pitää olla kuuma toimiakseen hyvin. Toisaalta halogeenilamppu on herkkä särkymään ja se pitää vaihtaa useammin kuin xenon, ledistä puhumattakaan. Kotikäyttöön halogeenien myynti on jo kielletty, mutta työkone- ja ajoneuvokäyttöön niitä yhä saa.

Vielä kymmenisen vuotta sitten näytti siltä, että xenonit eli ksenonit syrjäyttävät halogeenit ajoneuvojen valoina. Nykyisin xenon-lisävalot ovat yleensä pienehköjä, alle 30 wattisia. Halogeeneihin verrattuna xenonit ovat yleensä pari kertaa tehokkaampia ja ne kestävät pidempään. Saatavilla on myös muutossarjoja, joilla vanhat halogeenivalot voi muuttaa xenoneiksi. Raskaassa kalustossa xenon-valot ovat jääneet viime vuosina hieman väliinputoajaksi edullisten halogeenien ja kalliiden ledien väliin.

Led-työvalot ovat yleistyneet työkoneissa sekä ensi- että jälkiasennuksena 2000-luvulla valkoisen ledin keksimisen jälkeen. Tyypilliset raskaan kaluston led-lisävalot ovat 30–50 -wattisia ja niiden valoteho on 2000–5000 lumenia. Värilämpötilan olisi työkonekäytössä hyvä olla melko alhainen, ehkä 4000–5000 kelviniä, että silmät eivät rasittuisi, koska led-valo on luonteeltaan hieman sinistä. Ledit kestävät hyvin iskuja työkonekäytössä, kuluttavat vähän sähköä eikä polttimoita tarvitse vaihtaa käytännössä koskaan lampun elinaikana. Pulmia voivat aiheuttaa hyvin korkeat lämpötilat, joita led-valaisin kestää huonosti ja toisaalta led ei muodosta lämpöä, joka sulattaisi lumen ja jään lampun päältä.

Myös varoitusvalot ledinä

Array

Työvalojen lisäksi työkoneisiin saa led-valoina myös huomio- ja varoitusvaloja, kuten led-majakoita ja majakkapaneeleita. Kuorma-autojen ja rekkojen äärivalot puolestaan ovat nykyisin yleensä aina ledejä ja ne ovat itse asiassa yleistyneet juuri ledien myötä.

Ledien vähäinen sähköntarve on mahdollistanut myös magneettikiinnitteiset vilkkuvalot perävaunuihin ja työkoneisiin. Esimerkiksi metsävaunussa magneettikiinnitteiset valot voi ottaa pois metsässä työskennellessä ja asentaa helposti takaisin tieajoon siirryttäessä.

Led-valot ovat hyvin yleisiä myös E-hyväksyttyinä henkilöautojen, pakettiautojen, kuorma-autojen ja rekkojen lisäpitkinä, etenkin kaukovalotankoina. Raskaassa kalustossa saa yleensä olla viisi valoa ajoneuvon omien valojen lisäksi. Tieliikenteessä valojen yhteenlaskettu referenssiluku saa olla korkeintaan 100. Tieliikennettä varten lisävaloilla pitää olla ECE R112 -hyväksyntä. Ulkomaisissa nettikaupoissa on joskus myyty tieliikenteeseen hyväksyttyinä myös valaisimia, joilla on jokin muu E-hyväksyntä, joten numeron kanssa kannattaa olla tarkkana.

Kuorma-autoissa, pakuissa ja avolava-autoissa lisävalot on kätevä kiinnittää erilliseen valorautaan auton keulassa. Valorautoja myydään yleensä samoissa liikkeissä kuin lisävalojakin. Työkoneissa helpointa on jos uusi, tehokkaampi työvalo käy suoraan koneen alkuperäisen, vanhan valon paikalle. Varsinkin merkkiliikkeissä myydään usein lisävaloja, jotka käyvät suoraan vanhan valon paikalle.

Tommi Pitenius
Tommi Pitenius on raskaista koneista kiinnostunut kirjoittaja ja viestintäkonsultti. Traktorit ja maatalouskoneet ovat erityisen lähellä sydäntä, mutta myös metsä-, maansiirto- ja kuljetuskalusto sekä niihin liittyvät varusteet kiinnostavat. Harva kollega ymmärtää Tommin intohimoa kytkentälaitteita ja pakokaasujärjestelmiä kohtaan.
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.