Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Maarakennus Puhakka Oy

Play video

Rotator toimitti viime vuoden lopulla tuposlaiselle Maarakennus Puhakka Oy:lle uuden Hitachi Zaxis 180LC-7 -kaivukoneen.

Hitachi Zaxis 180LC-7 edustaa valmistajan uutta 7-sarjaa. Moottorina tässä 20 tonnin koneessa on nyt 101-kilowattinen Yanmar, joka täyttää Stage V -päästömääräykset. Maarakennus Puhakalle toimitettu kone on kokoluokkansa ensimmäisiä seiskasarjan asiakastoimituksia Suomessa. Tapasimme Olli Puhakan uuden koneen ohjaimissa Limingan työmaalla.

Kalevi Puhakka aloitti koneurakoinnin 1980-luvun alussa traktorilanauksen merkeissä. Hän on ollut kalustoineen paljon mukana Oulun alueen moottoritie- ja muilla tietyömailla, ja on sitä edelleenkin. Vuosien saatossa urakointikalusto täydentyi Lännen-kaivurikuormaajalla, jota Kalevin pojat enimmäkseen operoivat. Ensimmäinen ympäripyörivä kaivukone tuli taloon vuonna -98. Kyseessä oli tuolloin käytetty Hitachi. Kalevin poika Olli Puhakka laskeskelee, että tämä uusin hankinta on järjestyksessään jo yrityksen kymmenes Hitachi.  

Muita merkkejä ei kaivukoneissa ole ollut. Koneita on ostettu niin uutena kuin käytettynä. Tällä hetkellä kaivukoneita on käytössä kolme kappaletta, joista yksi on pyöräalustainen. Niiden lisäksi on Lännen-kaivurikuormaaja sekä traktorikalustoa, jota isä-Kalevi käskyttää poikien pysytellessä kaivuhommissa. Koneita siirretään omalla lavettikalustolla. 

Taloille pohjia 

Array

Maarakennus Puhakan toimeksiannot ovat pääasiassa omakoti-, rivi- ja kerrostalojen sekä myös hallien ja liikerakennusten pohjatöitä. Tilaajana ovat rakennusliikkeet ja toimialueena Oulu lähiympäristöineen. Joskus kaivutöitä tehdään myös alueen kunnallissektoreille. Limingassa oli työn alla tyypillinen työmaa, pohjatöitä pientaloille.  

Siellä veljekset Olli ja Tuomo operoivat kahdella Hitachi Zaxis 180LC -kaivukoneella. Ollilla oli allaan siis uusi seiskasarjalainen. Merkissä pysymisen syynä ovat olleet koneiden vähäiset viat ja toimintavarmuus, jonka Olli nostaa ykkösasiaksi. Syytä merkin vaihtoon ei hänen mielestään ole ilmaantunut missään vaiheessa. Kahteen edelliseen koneeseen Olli sanoo ajaneensa yhteensä yli 40 000 käyttötuntia kohtuuvähäisillä häiriöillä. 

Rotatorin Oulun toimipisteen huolto saa Puhakoilta kiitosta. Asiat ovat hoituneet nopeasti ja luvatulla tavalla. Uuden Hitachi Zaxis 180LC-7 -koneen kaupat solmittiin Rotatorin konemyyjä Vesa Vartiaisen kanssa. Ollin ja Tuomon lisäksi Maarakennus Puhakan palveluksessa ovat myös perheen kolme muuta velipoikaa. 

Hitachin uusin painos 20 tonnin painoisiin kaivukoneisiin on nyt nähty Zaxis 180LC-7, joka siis edustaa tekniikaltaan valmistajan 7-sarjaa. Hytti noudattaa nyt samaa tilavaa ja modernia linjaa, jota on jo nähty muissa eri kokoluokan 7-sarjalaisissa. Moottorina on Yanmarin 4,5-litrainen turbodiesel entisen Isuzun sijaan. Se täyttää Stage V -päästönormit. Pakokaasujen jälkikäsittelystä vastaa DOC, CSF ja SCR eli koneessa on ureajärjestelmä. Tehoa moottorista irtoaa 101 kilowattia. 

Hydrauliikka on kokenut hienoisia komponenttimuutoksia. Nyt puhutaan HIOS V -järjestelmästä. Se tuo kuljettajalle muun muassa mahdollisuuden säätää itse hydrauliikan liikenopeuksia ja ramppeja. Asetukset tehdään koneen kosketusnäytöltä. Aikaisemmin nämä pystyi tekemään vain valtuutettu huoltokorjaaja. 

Koneen huoltoa helpottaa sen oikean takakulman luukun taakse kerätyt suodattimet. Huoltotyö sujuu näin tukevasti maassa seisten. Koneessa on nyt myös moottori- ja hydrauliikkaöljyn kuntoa tarkkailevat anturit, jotka epäpuhtauksia tai muita öljyn ominaisuuksia laskevia tekijöitä havaittuaan lähettävät viestin myös valmistajalle. 

Olli Puhakka sanoo uuden koneen käytön olevan pehmeää, mutta kuitenkin nopeaa. Hydrauliikka toimii tarkasti. Reagointinopeus käskyihin on hyvä ja puomin liikkeet ovat ripeitä. Silti toiminnot ovat jouhean nykimättömiä niin liikkeen alussa kuin lopussa. Ollin mukaan myös koneen käyntiääni on edeltäjäänsä pehmeämpi, josta on varmasti etua asutuksen lähellä työskenneltäessä. Polttoaineenkulutuksessa on vaikea sanoa vielä mitään, kun kone on ollut vasta hetken käytössä. 

Kustannuspaikalle 

Koneen tilaus tehtiin viime kesän lopulla ja uusi seiskasarjalainen saatiin vuoden alussa työmaalle. Tehtaalta tullessaan tässä Puhakan koneessa oli leveämmät 800 millimetrin telalaput. Loput lisävarustelut tehtiin Rotatorin Seinäjoen toimipisteellä.  

Puomin päässä on pihtivarusteinen Rototilt R6 -kallistuva kauhanpyörittäjä. Mittaustekniikasta vastaa Leican 3D-koneohjausjärjestelmä. Moottorin esilämmitystä varten on Webaston polttoainekäyttöinen lisälämmitin, joka on yhdistetty myös hydrauliikkaöljyn lämmityskiertoon. Koneeseen asennettiin lisää led-työvaloja. Niitä on Ollin laskujen mukaan nyt yhteensä 16 kappaletta.  

Koneen omaa 270 asteen kamerajärjestelmää täydentämään asennettiin ylävaunun pohjaan lisäkamera, jolloin nähdään, mitä koneen alla kulloinkin on. Se on Ollin mukaan näppärä apu, kun väistellään kaivonkansia ja muita esteitä. Tälle pohjakameralle on ohjaamossa oma näyttönsä. Voitelusta huolehtii keskusvoitelujärjestelmä. Kaikki lisävarustelut toteutettiin Ollin pyyntöjen mukaisesti. 

Pääasiallisesti Puhakan koneissa on kiinni erilaisia kauhoja, mutta yrityksen työlaitearsenaalista löytyy myös iskuvasara, routapiikkejä, kouria ja kaapeliaura, joita tarpeen tullen voidaan hyödyntää.  

Rakentaminen käy vilkkaana Oulun seudulla ja Olli Puhakkakin pitää yrityksensä työtilannetta hyvänä. Töitä riittää näillä näkymin jo pitkälle kesään. Uuden koneen myötä hän uskoo toimintavarmuuden edelleen parantuneen, joten työtkin sujuvat ripeästi. 

 

Esa Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.