Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
MAN TGE -pakettiautoyhdistelmä -Lisää kantavuutta - Article - Nettikone

MAN TGE -pakettiautoyhdistelmä -Lisää kantavuutta

Isoja pakettiautoja on rekisteröity kuorma-autoksi jo iät ja ajat. Tuolloin törmätään kuitenkin aina ajokorttipykälään ja huippunopeuden rajoitukseen.

MAN esittelee nyt äkkiseltään varsin erikoisen ratkaisun pakettiautolta näyttävän ajoneuvon kantavuuden nostamiseksi ja edellä mainittujen rajoitteiden ohittamiseen. MAN TGE on saanut selkäänsä vetopöydän päälle asennetun puoliperävaunun. Näin syntyy pakettiautoyhdistelmäksi nimetty ajoneuvo, jonka kuljettamiseen riittää BE-luokan ajokortti.

Auton rekisteröintitodistuksessa lukee ajoneuvoryhmän kohdalla; puoliperävaunun vetoauto, alaluokka III (N1). Mistä oikein on kyse? Alustana käytetty MAN TGE -pakettiauto on modifioitu siten, että siitä todellakin löytyy isoista puoliperävaunuyhdistelmistä tuttu vetopöytä eli perään voisi kytkeä Amerikassa paljon käytettyjä pieniä puoliperävaunuja. Rekisteröintitodistuksessa on mainittu puoliperävaunuyhdistelmän suurimman sallitun pituuden olevan 16 500 millimetriä. Se tarjoaa mahdollisuuden moninaiseen varusteluun, mutta aiheuttaa varmasti tien päällä pitkittyneitä keskusteluja virkavaltaa kohdatessa. EU:n yhdenmukaisuussäännösten myötä tällainen mahdollisuus meille nyt kuitenkin avautuu.

Hollantilainen BE-Combi Systems on kehittänyt apurungon, joka on sovitettavissa yleisimpiin pakettiautomerkkeihin. Apurungon päälle asennetaan sitten tässä tapauksessa ”kiinteästi” perävaunurunko ja lisäakseli, jotka nekin ovat BE-Combin tuotantoa. Näin alusta on valmis erilaisille päällirakenteille. Nyt nähty kokoonpano on ensimmäinen Suomeen rekisteröity tämän tyyppinen ajoneuvo, ja sen päällirakenteena on virolaisen Tarfurgo OÜ:n valmistama kuormakori runsain varustein.

Kuskeista pulaa

Array

Jakelukäytössä olevissa pienissäkin kuorma-autoissa tarvitaan C-luokan ajokortti. Sen omaavista kuljettajista alkaa olla kuitenkin todellinen puute ajolupatutkinnon viimeaikaisten jyrkkien hinnankorotusten myötä. Nyt nähtävä MAN TGE -pakettiautoyhdistelmä tuo helpotusta tähän asiaan. Sen kuljettamiseen riittää BE-luokan ajokortti. Tosin tässäkin paikallinen viranomainen tulkitsee EU:ssa muutoin hyväksyttyjä päätöksiä siten, että Suomessa kyseistä yhdistelmää saa kuljettaa BE-kortilla vain, jos se on myönnetty ennen päivää 19.1.2013. Sen jälkeen myönnetyt edellyttävät C1E-korttia. Tämä tulkinta odottaa kuitenkin vielä tarkennusta.

Varsinainen hyöty tästä pakettiautoyhdistelmästä syntyy kantavuuden myötä. Alustan eli tässä tapauksessa MAN TGE 3.180:n suurin sallittu kokonaismassa on 3 500 kilogrammaa. Kun siihen kytketään jarrullinen perävaunu, saadaan yhdistelmän kokonaismassaksi 7 000 kilogrammaa. Tällaisen yhdistelmän kuljettamiseen riittää siis BE-luokan ajokortti. Autossa ei myöskään tarvita kyseessä olevan ajoneuvoluokan nopeudenrajoitinta. Eikä kuljettajalta myöskään vaadita ammattipätevyyttä.

Verkkokaupan koko ajan kasvavan suosion myötä tarvitaan jatkuvasti lisää kuljettajia lähijakeluun. Tämän uudentyyppisen ajoneuvon uskotaan nyt tuovan helpotusta tähän. Myös auton fyysinen koko suhteessa kantavuuteen helpottaa taajamissa työskentelyssä sekä mahdollistaa yleensä ajon rajoitettuihin keskustoihin. On helppo uskoa, että tämänkaltaiset ajoneuvot yleistyvät myös meillä. Eikä pidä unohtaa kantavuuteen suhteutettuja hiilidioksidipäästöjä.

Pakettiautoyhdistelmä

Kokoonpanon ulkoasu ei heti oikein istu yhteen sille annetun nimen kanssa. Yhdeltä yksiköltä vaikuttava kokoonpano pitää kuitenkin sisällään yhdistelmään edellyttävät ominaisuudet. Sivulta katsottuna asia selviää helpoiten. Takapään etummainen akseli kuuluu perusauto MAN TGE:lle. Sen päälle on rakennettu apurunko, jonka päälle on sitten asennettu perävaunun kriteerit täyttävä rakenne. Taaimmainen akseli kuuluu perävaunuun, ja sen päälle on tässä tapauksessa asennettu Tarfurgon kuormakori kylmälaitteineen ja takalaitanostimineen. Autossa on itse asiassa eri rekisterikilpi edessä ja takassa, mikä varmasti aiheuttaa hämmennystä liikenteessä. Tosin perusauton takarekisterikilpi on piilossa kuormatilan alla.

Kokoonpanotyö on tehty Tarfurgolla Virossa. Tämän kokoonpanon kantavuus on 2 650 kilogrammaa. Kantavuutta saadaan vielä lisääkin jättämällä kylmäkoneet ja nostin pois, jos niille ei ole tarvetta.

Rekisteröintikriteerit edellyttävät puoliperävaunun eli tässä tapauksessa kuormatilan olevan irrotettavissa. Se onnistuu helposti. Mekaanisesti rungot ovat kiinni toisissaan pulttiliitoksin. Sähköjen, ilmajarrujen ja -jousituksen säädön liitännät on toteutettu perävaunuista tutuilla pikaliitännöillä. Tuotepaketti on siis valmis.

Jakeluhommiin

Kuvan pakettiautoyhdistelmä luovutettiin huhtikuun lopulla asiakkaalle. Auto tullaan näkemään pääkaupunkiseudulla elintarvikkeiden jakeluhommissa. Perusautona on 180 hevosvoimainen ja 8-vaihteisella automaattivaihteistolla varustettu MAN TGE. Auton alusta on mitoitettu viiden tonnin painoille. Kuormatilan tilavuus on 26,5 kuutiometriä. Akseliväliä pidentämällä saadaan tilaa jopa 33 kuutiometriä.

Kyseessä on varsin kattavasti varusteltu paketti. Hintakin on laitteen tarjoamiin ominaisuuksiin nähden hyvin kilpailukykyinen. Perusauton lisäksi hintaan kuuluvat apurunko ja puoliperävaunurunko varusteineen, Dhollandian takalaitanostin, Tarfurgon kuormakori Thermo Kingin kylmälaitteineen, sähkökompressori perävaunun jarruille ja jousitukselle sekä ilmanohjain ohjaamon päälle. Eli kaikki tämä yhteen kokoonpanoon pakattuna ja rekisteröitynä, valmiina ajoon.

Esa Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

 

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?