Puun kuormausta etänä

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) kehittää voimakkaasti myös autonomisia- sekä etähallintaratkaisuja koneidensa hallintaan.

Oiva esimerkki tästä kehityssuunnasta on 5G-yhteydellä etäältä operoitava Volvo L180-pyöräkuormaaja. Puutavarakouralla ja High Lift -aisastolla varustettua konetta on koeajettu SCA:n puuterminaalilla Ruotsin Torsbodassa.

Hallinta tapahtui satojen kilometrien päästä ja useiden kameroiden tarjoaman näkymän avulla päästiin tarkasti poimimaan puuta sekä lastaamaan sitä autoihin. Hallinta- ja ajo-olosuhteet ovat hyvinkin simulaattorimaiset. Puutavarayhtiö SCA odottaa järjestelmän tuovan tulevaisuudessa runsaasti etuja. Yksi kuljettaja voi hallita syrjäseudullakin olevia koneita menemättä paikalle. Käyttö on myös turvallista kaikissa olosuhteissa.

”Uskomme 5G-yhteyksien tarjoavan kuljettajille entistä enemmän mahdollisuuksia. Joskus on vaikeaa saada kaukaisimmille terminaaleille ihmisiä töihin. Nyt pyöräkuormaajalla lastaaminen ja puun käsitteleminen ei katso paikkaa. Kuljettajalle se tietää ihanneolosuhteita ja ergonomiaa”, kertoo insinööri Christian Spjutare (Volvo CE).

”Yhteistyö Volvon kanssa on oiva esimerkki siitä, kuinka nykyaikainen huipputeknologia voidaan valjastaa palvelemaan tehokkaasti puunkäsittelyä. Televerkkojen ja merkitys kasvaa. 5G tarjoaa jo nyt nopeat vasteajat ja korkean tiedonsiirtokapasiteetin, joka etäohjauksen turvalliseen toteuttamiseen tarvitaan”, lisää Telian kehitysjohtaja Magnus Leonhardt.

Nyt käynnissä olevan projektin tarkoituksena on tutkia sitä kuljettajan kannalta. Jokainen lastaus- ja käsittelytapahtuma on omanlaisensa eli toistoa on vähän. Taakkojen koko vaihtelee, samoin ajoreitit. Tarkka viiveetön hallinta on äärimmäisen tärkeää.

Etäohjatussa Volvossa on useita kameroita ja sensoreita, jotka välittävät reaaliaikaista tietoa matkan takana istuvalle kuljettajalle Telian 5G-verkon kautta. Data kulkee kahteen suuntaan. Kokeeseen osallistuvilta kuljettajilta kerätään kokemuksia muun muassa kameroiden sijoittelun suhteen.

Volvolta kerrotaan, että puun käsittely on liian vaikea työ automatisoitavaksi ja juuri sen runsaiden muuttujien takia. Siksi etähallinta on se teknologia, johon tässä asiakassegmentissä panostetaan.

Olli Päiviö
Olli Päiviö Yli 30 vuotta maarakennusalan toimittajana työskennellyt Olli Päiviö on Konepörssi-lehden työkonepuolen toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus maarakennusalasta, sen työmenetelmistä sekä erilaisista koneista ja laitteista. Artikkelituotannon lisäksi valokuvaus sekä videotuotanto kuuluvat toimenkuvaan.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.