Renault Trucks E-Tech -sähkökuorma-autot

Play video

Renault Trucksin Blainville-sur-Ornen tehdas on tällä hetkellä Euroopan tuotteliain sähkökuorma-autotehdas.

Volvo Groupin Blainville-sur-Ornessa sijaitsevan tehtaan tuotannossa on keskiraskaita Renault Trucks- ja Volvo-kuorma-autoja, sekä lisäksi ohjaamot raskaampiin Renault Trucks -autoihin. Päivittäin valmistuu 286 ohjaamoa ja 82 autoa noin 2 200 työntekijän tekemänä. 

Maaliskuusta 2020 alkaen Blainvillessa on valmistettu täyssähköisiä kuorma-autoja sarjatuotantona, ja noin puolet Euroopassa tällä hetkellä liikenteessä olevista täyssähköisistä kuorma-autoista on valmistettu siellä. 

Sähkö on tehokas osa ilmastoratkaisua 

Array

EU:n alueella noin 28 % CO2-päästöistä syntyy liikenteestä. Neljänneksen tuosta määrästä tuottavat kokonaispainoltaan yli 3,5-tonniset ajoneuvot. 

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi Renault Trucks vähentää päästöjä parantamalla polttoainetaloutta, kierrätyksellä ja sähköistämällä. Tavoitteena on, että vuonna 2030 puolet ja vuonna 2040 jokainen uusista Renault Trucks -ajoneuvoista on hiilineutraali. 

Tutkimusjohtaja Marc Lejeune kertoo, että fossiilittomat ydin-, tuuli-, vesi- ja aurinkovoima saadaan tehokkaimmin ajoneuvojen liike-energiaksi käyttämällä akkua ja sähkömoottoria. Hyötysuhde kokonaisuudessaan (well to wheel) on hieman yli 60 %. Polttokennolla tai polttomoottorilla, hyötysuhde jää 20 % tuntumaan tai reilusti sen alle. 

”Akkusähkökäyttöisen jakeluauton elinkaarenaikainen ilmastoa lämmittävä vaikutus voi olla jopa 80 % pienempi kuin fossiilista dieseliä käyttävän. Sen sijaan ns. harmaan vedyn käyttäminen saattaa olla dieseliäkin huonompi vaihtoehto”, Lejeune sanoo. 

Laajaa yhteistyötä 

Renault Trucks on osa Volvo Groupia, jossa sähkökäyttöä kehitetään ajoneuvoihin, maarakennuskoneisiin ja aluksiin. Konsernin Volvo Energy -yhtiö keskittyy käytetyistä akuista huolehtimiseen. Ajoneuvoista palautuvat akut voidaan hyödyntää toisenlaisessa käytössä sellaisenaan, kierrättää materiaaliksi uusien akkujen valmistukseen tai kunnostaa uudelleen käytettäväksi. 

Konsernin ulkopuolelta yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Renault Group (kaupunkiliikenne), Samsung (akut) sekä Daimler ja Traton (latausinfra). 

E-Tech -mallisto laajenee 

Renault Trucks on julkaissut ensimmäiset tiedot vuonna 2023 tuotantoon tulevista raskaista T- ja C E-Tech -täyssähkömalleista. Ne tulevat saataville kahden tai kolmen sähkömoottorin versioina, tehoiltaan 330 kW (450 hv) ja 490 kW (666 hv). 90 kWh:n akkuja voi autoissa olla tarpeen mukaan 2–6 kappaletta, eli enimmillään akkukapasiteettia on 540 kWh.  

Samalla kerrottiin, että aiempi täyssähköisten Renault Trucks autojen Z.E. -mallimerkintä muuttuu E-Tech-nimeksi. 

Sähkökuorma-autot ovat jo täällä 

Volvo Finlandin Renault Trucks -tuotepäällikkö Juha Mattila kertoo kiinnostuksen sähkökuorma-autoja kohtaan Suomessakin kasvaneen voimakkaasti. Hänen mukaansa usein mietitään toimintamatkan riittävyyttä ja latausaikaa. 

”Suomessa on jo liikenteessä täyssähköisiä 16,7 tonnin Renault Trucks D -kuorma-autoja. Sen kokoluokan autolla ajetaan 10 tunnin työpäivän aikana tyypillisesti noin 100 kilometriä, johon sähköauton toimintamatka ja perustason latausratkaisu riittävät hyvin. Simulointiohjelmalla sähköauton soveltuvuus voidaan tarkasti varmistaa”, Mattila sanoo.  

Sähkökuorma-autoista ei voi puhua pelkästään tulevaisuuden kuljetusvälineinä, ne ovat jo nykypäivää. Vielä on kuitenkin tekniikan kehityttävä monella saralla, ennen kuin suurin osa maantiekuljetuksista voidaan suorittaa sähkökäyttöisillä ajoneuvoilla. Aivan kaikkea ei ehkä koskaan. Nyt ajetaan jakelua, pian aluekuljetuksia ja joskus vielä kaukokuljetuksiakin. 

Fakta: 

Renault Trucks (Volvo Group) Blainville-sur-Orne 

 • Renault perusti tehtaan vuonna 1956. 
 • Yhteensä on valmistunut yli miljoona ajoneuvoa. 
 • Päivittäin valmistuu 82 ajoneuvoa ja 286 ohjaamoa. 
 • Työllistää 2 200 työntekijää. 
 • Suurin täyssähköisten kuorma-autojen tuotantokapasiteetti Euroopassa. 
Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Comments

OK
 • It's worth register!

  Swipe and you know why
 • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

 • Your favorite list will be synced in all your devices.

 • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.