Suomen ensimmäinen Volvo-sähkökuorma-auto Storemen Logistics Oy:lle

Ensimmäinen Suomeen toimitettu sarjatuotantovalmisteinen Volvo-sähkökuorma-auto, Volvo FL Electric, luovutettiin Storemen Logistics Oy:lle elokuun lopulla.

Hiljainen 16 tonnin Volvo-sähkökuorma-auto ei tuota pakokaasupäästöjä, joten se sopii hyvin Helsingin keskustan tunneleihin jakeluautoksi. 

Täyssähköiset kuorma-autot ovat herättäneet paljon kiinnostusta Volvo Trucksin asiakkaissa ja niiden myynti on jo täydessä vauhdissa. Maailmanlaajuisesti Volvo Trucksin mallistossa on tällä hetkellä kuusi keskiraskasta ja raskasta sähkökuorma-autoa.  

Storemen ensimmäisenä 

Array

Storemen Logistics Oy:llä on kovat tavoitteet energiatehokkuudelle. Raskasta vetokalustoa uusitaan vähäpäästöiseksi, ja nyt Storemen Logistics käynnistää sähköiset tavarakuljetukset Suomen ensimmäisellä Volvo FL Electric -sähkökuorma-autolla. Yhtiön uusi sähkökuorma-auto palvelee kansainvälisen pikakuljettajan DHL Expressin asiakkaita pääkaupunkiseudun alueella ennalta suunnitellulla jakelureitillä.  

”Haluamme ympäristötietoisina toimijoina olla etujoukoissa uusien vähäpäästöisten tekniikoiden käyttöönotossa. Volvon monipuolisesta mallivalikoimasta on helppo valita tuottava ja ympäristöystävällinen ratkaisu kaikkiin ajotehtäviin”, kertoo Storemen Logistics Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokinen.  

Jokinen painottaa DHL Expressin kumppanuuden tärkeyttä Volvo FL Electric sähkökuorma-auton hankinnassa.   

”Sähköauton hankinta vaatii tahtotilaa ja resursseja kuljetusyrityksen lisäksi myös asiakkaalta. On ilo toimia yhteistyössä DHL Expressin kaltaisen innovatiivisen ja kestävään kehitykseen sitoutuneen yhtiön kanssa. Keskeistä on se, että valjastamme ajoon sellaisen auton, kuin asiakkaamme tarvitsee”, Jokinen jatkaa.

Alustan teknisiltä ratkaisuilta Volvo FL Electric on samanlainen kuin diesel- tai kaasukäyttöinen Volvo FL. Erona on kuitenkin voimansiirtolinja, joka on täysin sähköistetty. Kuorma-autoa liikuttaa 200 kW:n tehoinen 425 Nm:n vääntömomentin tuottava sähkömoottori, jonka jatkona on kaksivaihteinen vaihteisto.   

Sähkökuorma-autojen akkukapasiteetti suunnitellaan aina asiakkaan tarpeen mukaan, jolloin saadaan käyttöön paras mahdollinen toimintasäde sekä hyötykuormapotentiaali.   

”Volvo FL Electric -malliin on saatavilla akkupaketteja alkaen 200 kWh:sta aina 395 kWh:iin asti. Storemenin FL Electric -sähkökuorma-autossa akkukapasiteettia on 265 kWh, jolla toimintasäde on noin 200 kilometriä”, kertoo Volvo Trucksin sähköisistä kuljetusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Janne Silvonen. 

Volvo FL Electric -kuorma-autoa voidaan ladata vaihtovirtalatauksella (AC) 22 kW:n teholla tai tasavirtapikalatauksella (DC) jopa 150 kW:n teholla. Latausajat vaihtelevat auton akkukokoonpanon, sekä akuston vallitsevan varaustason mukaan. 

Jari Jokisen mukaan Storemen Logistics tavoitteena on ladata autoa aurinkokennoilla tuotettavalla sähköllä. Siksi suunnitteilla on latausjärjestelmää, jossa valoisana aikana ladataan aurinkoenergialla sähköä akkuihin, joista yöllä, kun auto on varikolla, ladataan auton akkuja.  

Kuljetusyrittäjälle tukea Volvo Trucksin sähköistämisohjelmalla 

Volvo Trucks panostaa suuresti kehitykseen kohti fossiilittomia kuljetuksia muun muassa tekemällä jatkuvaa kehitystyötä sähkökuorma-autojen saralla. Tavoitteena on, että kuljetusyrittäjät voisivat siirtyä mahdollisimman helposti ja sujuvasti käyttämään sähköisiä kuljetusratkaisuja. Tätä varten Volvo Trucks on kehittänyt erityisen sähköistämisohjelman, jonka tarkoituksena on olla asiakkaan tukena siirtymävaiheessa.  

Ohjelma sisältää kokonaisratkaisuja muun muassa sähkökuorma-autojen lataukseen ja reittisuunnitteluun, huoltoon ja kunnossapitoon sekä sähkökuorma-auton rahoitukseen. Volvo Trucksin asiantuntijat tukevat myös erilaisiin latausratkaisuihin liittyvissä kysymyksissä.  

Maanlaajuinen huoltoverkosto varmistaa tuottavuuden 

Volvo Trucksilla on Suomessa 28 toimipisteen huoltoverkosto, joka palvelee kuljetusyrittäjiä myös sähkökuorma-autojen huoltoasioissa. Storemenin Volvo FL Electric -kuorma-autossa on asiakkaalle huoleton Gold-huoltosopimus, joka sisältää kaikki kuorma-auton korjaukset, kulumisen, ennakoivan huollon ja tiepalvelun. Autoa myös seurataan reaaliaikaisesti tärkeiden varaosien kulumisen varalta, ja auto kutsutaan huoltoon, mikäli tälle on tarvetta.  

Muiden Volvo-kuorma-autojen tapaan myös FL Electriciin on mahdollista liittää erilaisia telematiikkaa hyödyntäviä palveluita, kuten Volvo Connect. Storemenin sähkökuorma-auto on myös varustettu Volvo Älykäs Rengaspalvelulla, joka seuraa renkaiden lämpötilaa ja ilmanpaineita reaaliaikaisesti.  

Konkreettinen askel kohti puhtaampia tavarakuljetuksia 

Nyt liikenteeseen lähtevä Storemen Logistics Oy:n Volvo FL Electric -sähkökuorma-auto on ensimmäinen konkreettinen askel kohti puhtaampia tavarakuljetuksia. Volvo Trucksin tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä vähentää myytyjen kuorma-autojensa CO2-päästöjä puoleen.  

”Sähköiset kuljetusratkaisut ovat herättäneet hyvin paljon kiinnostusta. Olemme saaneet yhteydenottoja sekä asiakkailtamme että heidän asiakkailtaan, jotka ovat kiinnostuneita siitä, miten he voisivat vähentää kuljetusten hiilidioksidipäästöjä”, kertoo Volvo Finlandin myyntijohtaja Reino Manninen.  

Sähköä lähi- ja aluekuljetuksiin 

Volvo Trucks julkisti huhtikuussa FL- ja FE-mallien rinnalle kolme uutta raskasta sähkökuorma-automallia. Ne ovat Volvo FH, FM ja FMX Electric. Uusien kuorma-automallien myötä Volvo Trucksin Euroopan valikoimassa on tällä hetkellä viisi keskiraskasta ja raskasta sähkökuorma-autoa. 

”Lyhyillä ja keskipitkillä matkoilla sähkö tulee näyttelemään merkittävää roolia kuorma-autojen käyttövoimana. Latausinfra ei vielä riittävästi tue tätä kehitystä, joten eurooppalaiset hyötyajoneuvovalmistajat Volvo, Daimler ja Traton ovat ryhtyneet yhteistyöhön raskaan liikenteen latausverkoston kehittämiseksi”, sanoo Volvo Trucksin varatoimitusjohtaja Anna Müller, joka oli saapunut juhlistamaan Suomen ensimmäisen täyssähköisen Volvo-kuorma-auton luovutusta asiakkaalle. 

 

Kokonaispaino: 16,7 t 
Akseliväli: 4 400 mm
Teho (hetkellinen/jatkuva): 200 kW / 165 kW 
Sähkömoottorin vääntömomentti: 425 Nm
Akkujen lukumäärä: 4
Latausaika (nopea/normaali): Alle 2 h / 11 h  
Akkukapasiteetti : 265 kWh 
Toimintamatka latauksella : n. 200 km
Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

 

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.