AdBlue – ostaminen, säilytys ja käyttö

Vinkit 12.04.2019

AdBlueta on käytetty kuorma-autoissa, traktoreissa ja työkoneissa jo vuosia. Viime aikoina AdBluen käyttö on levinnyt myös diesel-henkilöautoihin.

AdBlue on liuos, jossa on 67,5 prosenttia vettä ja 32,5 prosenttia ureaa. Sitä käytetään diesel-moottoreissa typen oksidien vähentämiseen pakokaasuissa. AdBlue ei ole polttoaineen lisäaine eikä sitä kaadeta dieselin sekaan, vaan erilliseen sinisellä korkilla varustettuun säiliöön, josta sitä ruiskutetaan pakoputkeen ennen katalysaattoria. AdBlue hajoaa pakokaasujen lämmössä ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi. SCR-katalysaattorissa nämä muuttuvat vaarattomaksi typpikaasuksi ja vesihöyryksi.

Rekoissa, kuorma-autoissa, traktoreissa, pyöräkuormaimissa, metsäkoneissa ja muissa työkoneissa kuljettajan pitää yleensä itse lisätä AdBlueta säiliöön esimerkiksi jokaisen, joka toisen tai joka kolmannen tankkauksen yhteydessä. AdBluen kulutus on muutaman prosentin dieselin kulutuksesta ja sitä isompaa, mitä kuumempana ja kovemmin moottoria kuormitetaan. Henkilöautoissa saattaa riittää, että AdBlueta lisätään määräaikaishuoltojen yhteydessä.

AdBlue on itse asiassa kyseisen nesteen kauppanimi. Yleisnimi DEF tulee sanoista Diesel Exhaust Fluid. Lisäksi puhutaan myös standardeista AUS 32, ISO 22241 ja DIN 70070.

AdBlue jäätyy, mutta myös sulaa

Array

AdBlue jäätyy -11 pakkasasteessa. Sulamisen jälkeen se on kuitenkin taas valmista käytettäväksi. AdBlue ei kestä yli 60 asteen lämpötiloja. Pakokaasumääräysten mukaan ajoneuvon tankissa jäätyneen AdBluen pitää sulaa tietyssä ajassa esimerkiksi moottorin lämmön tai sähkövastuksen avulla. Käytännössä jos esimerkiksi ensimmäisiä SCR-järjestelmällä varustettuja traktoreita käytti talvisin vain karjan ruokintaan pari kertaa päivässä lyhyen aikaa kerrallaan, ei järjestelmä ehtinyt sulaa ja koko talven AdBlue-kulutus saattoi olla lähes olematonta.

AdBlue on myrkytöntä ja vaaratonta, mutta se saattaa kuitenkin jättää jälkiä joihinkin metalleihin. SCR-järjestelmät ja etenkin niiden ruiskutussuuttimet ovat yleensä hyvin herkkiä epäpuhtauksille, joten AdBluen sekaan ei saisi päästä yhtään likaa.

AdBlueta myydään useimmilla huoltoasemilla. Tyypillisiä pakkauskokoja ovat muutaman litran kanisterit, 200 litran tynnyrit sekä 1000 litran IBC-säiliöt. Joillakin asemilla AdBlueta saa suoraan mittarista. Lisäksi useat huoltoasemaketjut toimittavat AdBlueta säiliöautoilla rekkaterminaalien, maatilojen ja työmaiden omiin säiliöihin.

AdBluen hinta vaihtelee, mutta pienissä kanistereissa sen hinta on yli euron per litra. Isommissa määrissä hinta on selvästi alle euron per litra.

AdBlue

Koostumus: 32,5% ureaa, 67,5% vettä
Jäätymispiste: -11 °C
Ylin käyttölämpötila: 60 °C
Muita nimiä: DEF, AUS 32, ISO 22241 ja DIN 70070
Pakkauskokoja: 2, 10, 200 ja 1000 litraa
Hinta: Alle 1 eurosta yli 1 euroon per litra
Tommi Pitenius
Tommi Pitenius on raskaista koneista kiinnostunut kirjoittaja ja viestintäkonsultti. Traktorit ja maatalouskoneet ovat erityisen lähellä sydäntä, mutta myös metsä-, maansiirto- ja kuljetuskalusto sekä niihin liittyvät varusteet kiinnostavat. Harva kollega ymmärtää Tommin intohimoa kytkentälaitteita ja pakokaasujärjestelmiä kohtaan.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä