Bauma 2019: Caterpillar laittaa säännöt uusiksi

Katso video
Artikkelit 18.02.2019

Bauma 2019: Kaksipäiväisessä tapahtumassa kerrottiin paitsi parin kuukauden kuluttua Saksassa esiteltävistä uusista konemalleista myös tulevaisuuden innovaatioista, jotka on niputettu teemaan ”ReWrite The Rules”.

Vapaasti suomennettuna se tarkoittaa sääntöjen uudelleenkirjoitusta, joilla viitataan vahvasti digitalisaation ja automaation yhä vahvempaan esilletuloon. Caterpillar esittelee Baumassa kaikkiaan 20 uutta konemallia.

Vuoden 2017 marraskuussa Caterpillar otti merkittävän askeleen, kun uuden sukupolven Next Gen Hex -kaivukonemallisto lanseerattiin koulutuskeskuksessa Malagassa. Tuolloin ensimmäiset esitellyt mallit olivat 320 (22,7 t/121 kW) ja 323 (25,5 t/121 kW). Viime kesänä saatiin samaan perheeseen päivitettynä 36 tonnin malli 336 (36 t/205 kW).  Tehdasvarustelun korkea taso ja kuljettajan työtä helpottava automatiikka ovat nostettu uudessa kaivukoneperheessä ennennäkemättömälle tasolle.

Edellä mainituista malleista 320 ja 336 lanseerattiin aiemmin myös niin sanotut GC-mallit, jotka ovat hankintahinnaltaan edullisempia ja vähemmän polttoainetta kuluttavia sekä varustelutasoltaan vaatimattomampia kuin rinnakkaismallinsa. GC-mallisto on keino pudottaa kustannukset tuntia kohden mahdollisimman alas ja sen yksi merkittävä käyttäjäkunta on varmasti konevuokraamot. Suomessa koneet varustellaan runsaan monipuolisesti ja siksi GC ei istu meille parhaalla mahdollisella tavalla. Hintaetukin luultavasti menetetään, jos GC-malli varustellaan jälkikäteen meillä pohjoismaiseen makuun sopivaksi.

Edellä mainitut uuden sukupolven kaivukoneet saavat seurakseen Baumassa nyt mallit 330 ja 330GC. Eli GC-kaivukonemallistossa on Baumassa valmiina kolme ja runsaammin varustellussa mallistossa neljä eri kokoluokkaa. Varustelut menevät niin, että GC:ssä on vakiona vain Cat Connect -etähallintajärjestelmä sekä taka- ja sivukamerat. Kehittyneempi mallisto sisältää edellä mainitut sekä 2D-koneohjausjärjestelmän vakiona. Edelleen erilaisia avustajia kuten korkeus- ja sivurajoittimet sekä punnitusjärjestelmä ovat varusteltuna valmiiksi. 3D-koneohjauksen saa senkin tehdasvarusteluna asiakkaan niin halutessa.

Caterpillar perustelee automatiikan ja erilaisten avustajien lisäämistä kaivukoneisiinsa sillä, että kokemattomampikin kuljettaja voi päästä parempaan tehokkuuteen. Caterpillar on laskenut, että 1.) kuljettaja, 2.) polttoaine että 3.) koneen huolto/korjaus vastaavat kukin kolmannesta koneen koko eliniän kustannuksista. Edellisessä kuljettajakilpailussa mitattiin tarkkaan kilpailijoiden suorituksia. Kisan voittaja suoritti kaikki tehtävät hieman yli 20 minuutissa, kun jo kisan viitoselta aikaa kului 10 minuuttia enemmän.

Caterpillarin mukaan parhaat kuljettajat kisassa tekivät annetut tehtävät viisi-kuusi kertaa nopeammin kuin hännille sijoittuneet. Meillä Suomessa kuljettajat ovat pääosin huippuammattilaisia ja erilaisten kaivuavustimien käyttö ei ole niinkään oleellista. Mutta on varmasti maita, joissa esimerkiksi kuljettajien koulutus on olematonta.

Vivulla ajettavat

Array

Uusi minikaivukoneperhe on erittäin mielenkiintoinen tuttavuus. Alle kahden tonnin painoiset kaivukoneet pitävät sisällään monia uusia oivalluksia ja varustelutason, jota ei varsinkaan 1–2 tonnin kokoluokassa ole totuttu näkemään. Tähän painoluokkaan sijoittuvat uudet mallit ovat: 301.5/301.6 (1 575–1960 kg), 301.7 CR (1 785–1 835 kg), 301.8 (1 835–2 025 kg) ja 302 CR (2 045–2 200 kg). Kaikista muista paitsi mallista 301.7 on saatavana sekä ohjaamollinen että turvakaarella varustettu versio. Tästä johtuu suuri painohaitari työpainoissa. Alavaunu on levitettävissä välillä 990–1 300 millimetriä kaikissa muissa paitsi mallissa 302 CR, jossa vastaava lukema on 990–1 300 millimetriä.

Caterpillarilta kerrotaan, että uusien mallien suunnittelussa on otettu vahva asiakkaan näkökulma. Siihen pohjautuen on kehitetty muun muassa uusi tapa ajaa konetta teloilla. Ajopolkimet ja -vivut on säilytetty vielä, mutta vaihtoehdoksi tarjotaan myös liukuohjatuista pienkuormaajista tuttu vasemman käden ajo. Se valitaan vivun päässä olevalla keltaisella napilla. Koeajon perusteella voi vain ihmetellä, miksi kukaan ei ole keksinyt sitä aiemmin.

Jaloilla ajaminen rasittaa, samoin vipujen eteen työntäminen. Nyt konetta voi siirtää helposti vasemman kaivuvivun avulla. Erittäin kätevää sanoisin. Toinen ajoa helpottava ominaisuus on autoista tuttu ”cruise control” eli vakionopeudensäädin. Suoraan ajo voidaan kytkeä päälle ja sen jälkeen irrottaa kädet vivuista sekä jalat polkimilta. Kun työtehtävä on vaikka sadan metrin päässä, ehtii matkalla hörpätä kupposen kahvia tai lukea anopin viestit kännykältä.

Edelleen voidaan isommista koneista tuttujen ominaisuuksien listaan lisätä LCD-näyttö sekä vakiona oleva ilmastointi (ohjaamollisissa versioissa). Myös automaattiset tyhjäkäynnille pudotus ja moottorin sammutus tietyn tyhjäkäyntijakson jälkeen ovat vakiovarusteita. Huollon helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi ohjaamo on kipattavissa taakse. Koneissa on vakiona kumitelat, mutta terästelatkin ovat saatavana.

Kaikissa 1–2 tonnin kaivukonemalleissa on kolmesylinterinen Cat C1.1 ja teholukema on 14,4 kilowattia (Stage V).  Hydrauliikkajärjestelmässä on säätyvätilavuuksinen aksiaalimäntäpumppu (66 l/min), mikä sekään ei ole ihan jokapäiväistä näissä höyhensarjalaisissa. Lisähydrauliikkalinjat asennetaan nekin jo tehtaalla.

Ohjaamo on valoisa ja kokoluokassaan tilava. Käynnistys tapahtuu painonapilla tai PIN-koodilla suojatulla avaimella. Pienimmissä malleissa ei ole kosketusnäyttöä, vaan LCD-näyttöä ohjataan painonapeilla näytön alta tai pyörivällä kiekolla konsolista.

Kaikissa edellä mainituissa malleissa on pyritty käyttämään mahdollisimman paljon samoja osia jälkimarkkinoinnin helpottamiseksi ja kustannusten karsimiseksi. Caterpillar lupaa huolto- ja korjauskustannusten laskeneen edellisiin malleihin verrattuna. Kun ohjaamo on nyt nopeasti kipattavissa, niin esimerkiksi laturin vaihtoon kuluva aika on pienentynyt kolmesta tunnista tuntiin.

 • Array
 • Array
 

Midiluokkaan kuusi mallia

Seuraavat kaivukoneuutuudet sijoittuvat painoluokkiin 7–10 tonnia. Kuusi mallia ovat 307.5 (7 532–8 233 kg), 308 CR (8 146–9 380 kg), 308 CR VAB (9 483 kg), 309 CR (8 756–9 403 kg), 309 CR VAB (9 550 kg) ja 310 (9 601–10 182 kg).

CR merkkaa näissäkin lyhyttä perää ja VAB-merkintä tarkoittaa taittopuomiversiota. Kaikki muut paitsi suurin 10 tonnin malli ovat varustettu tyvitaitolla. 10 tonnin mallissa on sivukiinnitteinen puomi. Normiversioissa maksimi kaivusyvyydet ovat välillä 4 107–5 174 millimetriä. Mallit 307.5, 308 CR ja 309 CR ovat saatavana pidemmällä kauhanvarrella, joka lisää kaivusyvyyttä 560 millimetriä.

Pienimmässä mallissa 307.5 on moottorina Cat C2.4 turbodiesel (41,7 kW). Viidessä muussa voimanlähde on pykälää järeämpi Cat C3.3 (52,4 kW). Päästöluokka on Stage V.

Kaikki edellä mainitut 1–2 tonnin koneista tutut ominaisuudet käsiajosta ilmastointiin ovat tietenkin mukana näissä isommissakin malleissa. LCD-näyttö ohjaamossa on ohjattavissa kosketuksen avulla.  Malleissa 307.5 ja 308 säätyvätilavuuksinen aksiaalimäntäpumppu tuottaa 167 litran minuuttituoton ja suuremmissa vastaavasti 233 litraa minuutissa on maksimi tuotto. Mallista 309 on saatavilla vielä niin sanottu high flow -versio, joka antaa Caterpillarin mukaan tarpeeksi hydrauliikkatehoa kaikkein suuriruokaisemmillekin työlaitteille. Malliin 309 saa vaihtoehtona pidemmän alavaunun, joka on vakiona 10 tonnin koneessa 310.

Ulkomuoto etenkin 8–10 tonnin koneissa on nyt aika kulmikas. Tällä on tähdätty edullisimpiin huoltoluukkujen muotoiluun ja materiaaleihin sekä vahvempaan peräpäähän. Kun ylävaunua käännetään, vahvat pystypalkit ottavat ensimmäisenä kiinni mahdolliseen esteeseen, luukut säilyvät ehjinä.

Caterpillarin mukaan ohjaamon suora ovi on nyt 300 prosenttia edullisempi valmistaa ja hankkia kuin aiemmin. Moottorin luukkukaan ei ole hinnaltaan kuin kymmenesosan entisestä. Kun 7–10 tonnin kokoluokissakin yhteensopivia osia on enemmän, niin kaikkiaan varaosanimikkeitä on koko kokoluokassa 43 prosenttia vähemmän kuin aiemmin.

Yhteenvetona voisi sanoa, että koko alle 10 tonnin minikaivukoneperhe on tehty kutakuinkin samaan formaattiin. Toki sarja tullee täydentymään vielä nyt väliin jääneillä kokoluokilla 2–7 tonnia. Kuljettajaa ajatellen niihin on saatu hienoja uudistuksia, jotka tekevät jokapäiväisestä työskentelystä hitusen helpompaa.

Artikkeli on alunperin julkaistu Konepörssissä.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä