Drooneilla käyttöä myös maataloudessa

Droonien käyttö yleistyy myös maataloudessa. Yleisin käyttötapa on pellon kuvaaminen kopterista, mikä paljastaa kasvuston vaihtelut.

Kasvituotannon asiantuntija Teemu Rekola Pro agriasta kertoo suoraan yläpuolelta otetun kuvan kertovan paljon enemmän pellon kasvustosta kuin alueen katseleminen sivusta. Yläpuolelta otetussa kuvassa kasvit eivät peitä takanaan olevia kasveja näkyvistä kuten tapahtuu peltoa maan pinnalta katsottaessa. 

Droonin avulla tehtävässä ilmakuvauksessa viiden hehtaarin peltoalasta otetaan noin sata valokuvaa, jotka yhdistetään yhdeksi kuvaksi. Yhdistämisen tekee tietokone, joka  yhdistää palaset toisiinsa samaan tapaan kuin palapelin tekiijä. 

Tehtävä ei ole aivan yksinkertainen, kuvien analysointi ja kokonaiskuvan luominen edellyttää vaativaa laskentaa. Viljleijöiden onneksi tätä voi kuitenkin ostaa kohtuuhinnalla monistakin eri pilvipalveluista. 

-Yhdistetyn, koko aluetta kuvaavan ortoilmakuvan hinta on tyypillisesti satasesta  muutamaan sataseen. 

Mielenkiinto motiivina

Array

Kuluttajaluokan drooneja kameroineen ja ohjauslaitteineen voi ostaa esimerkiksi marketeista suunnilleen tuhannella eurolla. Hintataso on pysynyt kutakuinkin paikallaan viime vuodet.

-Suunnilleen viiden viime vuoden kuluessa hinnoissa ei ole nähty isoja heilahteluja tai trendiä mihinkään suuntaan.  

Taloudellisesti ajatellen hankinta voi mennä plussan puolelle tapauksissa, missä kuvaus auttaa viljelijää tekemään satoa tuntuvasti parantavia toimenpiteitä. Rekolan mukaan hankintojen motiivina on kuitenkin useammin kiinnostus teknologiaan kuin puhtaasti taloudellinen ajattelu.

Tarjolla myös satelliitista otettua kuvaa

Ylhäältä otettua peltokuvaa tarjoavat myös satelliitit. Euroopan Sentinel -satelliittiohjelman ansiosta suomalaistenkin viljelijöiden käytössä on laadukasta ja lähtökohtaisesti ilmaista satelliittikuvaa omasta pellosta. 

Pilvisyys voi kuitenkin rajoittaa merkittävästi kasvuston satelliittikuvausta, mikä on järkevintä tehdä  Rekolan mukaan suunnilleen kesäkuun aikana. Huonolla tuurilla pilvisyys voi tänä aikana estää tehokkaasti satelliittikuvauksen. 

-Itsellänikin on kokemusta kesäkuusta, jolloin satelliittikuvaus oli mahdollista vain yhtenä päivänä. 

Tilavuuden mittaus

Drooneja voidaan hyödyntää myös rakennusten kuntotarkastuksissa korkeissa tai muuten hankalasti saavutetttavissa kohteissa. Mielenkiintoinen käyttösovellus monen maatilan kannalta voi olla myös läjijtetyn materiaalin tilavuuden määrittely. Materiaalin laadulla ei ole merkitystä, tämä voi olla esimerkiksi viljaa, haketta tai maa-ainesta. 

Tässäkin tapauksessa drooniin kiinnitetty kamera ottaa alueesta ensin satoja ortoilmakuvia, jotka tietokone prosessoi 3D pistepilveksi. Kasan tilavuus määritellään pistepilven perusteella. 

-Tilavuusmäärittelyn voi ostaa palveluna samoilta pilvipalveluyrityksiltä, jotka tarjoavat myös yhdistettyjä peltokuvia. 

-Myös hinta on suunnilleen sama. 

 • Array
 • Array
 

Sensorit halpenevat

Tulevaisuutta ajatellen Rekola odottaa sensoritekniikan halpenemista, mikä voi johtaa droonien tehtäväkentän laajenemiseen. Sensorien avulla pellosta on mahdollista tunnistaa monia eri tekijöitä, joiden perusteella voidaan arvioida myös satomäärä. 

Tehtävä on kuitenkin haastava.

-Tähän tarvitaan paljon taustadataa minkä lisäksi satolaskennassa on huomioitava monia eri muuttujia.

Akkutehokas lennokki tutkii ison alueen

Drooneja käytetään myös metsien kuvaamiseen. Metsissä seurattavat alueet ovat yleensä laajoja ja droonien käyttö ammattimaisempaa kuin pelloilla. Eli laitteet ovat kalliinpia ja tehtävät usein vaikeampia. 

Vaikka Suomen puuvarat on inventoitu jo nyt varsin tehokkaasti puuston seuraamisessa on tekemistä jatkossakin. Hakkuumäärät ovat nyt valtavia eli puuta poistuu ja uutta puustoa kasvaa nopeasti. Tilanteen seuraamisen merkitystä on samalla korostamassa metsien kasvava rooli hiilivarastoina.

Isojen alueiden kuvaamisessa hyväksi työkaluksi ovat osoittautuneet myös lennokit, jotka ovat drooneja nopeampia ja akkutehokkaampia. 

-Keski-Euroopassa lennokeilla on kuvattu kokonaisten kylien peltoaloja yhdellä kertaa. 

Heikki Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä