Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Ensimmäinen 100-tonninen Doosan Eurooppaan

Virolainen Kiviõli Keemiatööstus on hankkinut palavan kiven tuotantoketjuunsa Euroopan ensimmäisen Doosan DX1000LC-7 -kaivukoneen.

Doosanin malliston suurin kaivukone sai ensiesittelynsä Bauma-näyttelyssä. Koneen toimitti Intrac Group, joka on Doosanin valtuutettu jälleenmyyjä Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Uusi jättiläinen täydentää yrityksen Doosan-laivastoa, johon kuuluu jo 80-tonnin DX800LC-7 ja 50 tonnin DX490LC-7. Näiden lisäksi palavaa kiveä käsittelee Itä-Virossa sijaitsevalla kaivoksella vielä useita muunmerkkisiä 80-tonnisia kaivukoneita. Uusi Doosanin satatonninen korvaa juuri yhden muunmerkkisen 80-tonnisen tuotannossa.

Kaivokselta kerrotaan, että Doosan DX800LC-7 on osoittautunut erittäin pieniruokaiseksi kuluttamalla noin 10 litraa tunnissa vähemmän kuin muut samanpainoiset koneet. Koneen mittarissa on noin 4 000 tuntia, joten kaivoksen edustajat laskeskelevat jo noin 40 000 litraa polttoainetta säästetyn.

Uudelle satatonniselle on myös viritetty odotuksia. Sen mainitaan omaavan erittäin tehokkaan moottorin (Perkins 469 kW) ja kokoluokkassaan erittäin suorituskykyisen hydrauliikan. Tuottoa kolmesta pumpusta irtoaa 3×523 litraa minuutissa. Uuden satatonnisen uskotaan tuovan taloudellista lastaustehoa kohtuullisen polttoaineen kulutuksen myötä. Kauhan tilavuus on 6,8 kuutiometriä.

Doosan ilmoittaa toimittaneensa satatonnisia jo kaikkiaan 35 kappaletta ympäri maailmaa. Sekä 80- että 100-tonninen valmistuvat samalta linjalta ja niiden yhteenlaskettu mahdollinen tuotantokapasiteetti on 10 konetta kuukaudessa. Tänä vuonna kahta suurinta mallia tullaan valmistamaan Doosanin mukaan jo 50-60 kappaletta.

Viron palava kivi löydettiin yli 100 vuotta sitten ja sen jälkeen esiintymiä on hyödynnetty usealla eri louhoksella. Kiveä irroitetaan eri menetelmillä; räjäyttämällä, hydraulisen repijän (Xcentric) sekä hydraulisten iskuvasaroiden avulla. Kiviautot kuljettavat irroitetun ja kaivukoneilla lastatun öljyä sisältävän kiven joko lämmöntuotantoon tai sitten prosessiin, jossa öljy erotellaan. Erotteluprosessissa murskattu kivi kuumenentaan 400-800 asteeseen.

Viro on ainut maa maailmassa, missä palava kivi on pääasiallinen energian lähde. Vuonna 2018 palavalla kivellä katettiin 72 prosenttia koko maan energiantarpeesta. Palavan kiven kaivoksilla ja liitännäiselinkeinoissa työskentelee 7 300 ihmistä, mikä on yksi prosentti koko Viron työväestön määrästä.

Olli Päiviö
Olli Päiviö Yli 30 vuotta maarakennusalan toimittajana työskennellyt Olli Päiviö on Konepörssi-lehden työkonepuolen toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus maarakennusalasta, sen työmenetelmistä sekä erilaisista koneista ja laitteista. Artikkelituotannon lisäksi valokuvaus sekä videotuotanto kuuluvat toimenkuvaan.
OK
  • Rekisteröityminen
   kannattaa!

   Pyyhkäise, niin teidät miksi
  • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

  • Suosikkilistasi pysyy
   ajantasalla joka laitteessa.

  • Saat samat hakuagentit
   käyttöön kaikkialla.

  Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

   

   

  ,

  , cm3, kW

   /3 
  .

  Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

  Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

  Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

  TAI

   

  Kirjaudu sisään

  Näytä

  Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

  Haluatko poistaa kuvan?

   

  Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.