Hirsirakentajat ja laatupuun käyttäjät kiinnostuivat vannesahauksesta

Artikkelit 13.05.2019

Ohutteräiset vannesahat ovat pikku hiljaa vakiinnuttaneet asemaansa Suomen perinteisesti sirkkelivetoisella sahausalalla

Yksi vannesahojen täkäläisistä käyttäjistä on Falkberg Jordbruk,  joka maahantuo amerikkalaisen Wood-Mizerin tukkivannesahoja. Falkberg hankki ensimmäisen sahan omaan käyttöönsä, maahantuonti muille sahureille käynnistyi yrityksen markkinointipäällikkö Kati Blackbournen mukaan puolivahingossa. Nyt sahoja on myyty Suomen markkinoille noin 800 kappaletta.

Blackbournen mukaan kevyen vannesahan olennaisia valtteja ovat laitteiden siirrettävyys, pieni tehontarve ja ohuesta terästä johtuva vähäinen materiaalihukka. Sahat soveltuvat hyvin myös ylijäreiden tyvitukkien ja erikoispuiden sahaukseen. Vannesahalla sahattaessa on mahdollista käyttää samalla monenlaisia sahaustapoja kuten tuppeensahausta ja kvarttisahausta.   

Blackbournen mukaan kysyntää on riittänyt myös pienille ”kotitarvemalleille”, joilla tukkeja sahataan usein satunnaisesti ja pieniä määriä omistajan omaan käyttöön. Esimerkkeinä tällaisista sahureista hän mainitsee metsänomistajat, puusepät, veneentekijät, korjaus-  ja hirsirakentajat. 

Viimeksimainituista monia on motivoinut oman sahan hankintaan mahdollisuus varmistaa pelkan laatu.

-Vannesahalla pelkan mitta ja muoto saadaan pysymään tarkasti oikeana koska tukki pysyy tällöin paikoillaan terän liikkuessa, toisin kuin sirkkelisahauksessa. 

Puusepillä omatoimisahaukseen kannustaa usein mahdollisuus tuottaa omaan käyttöön huippuluokan puutavaraa. Raaka-aineeksi kelpaa voi monessa työssä kelvata vain tukin paras osa eli arvokas tyvipuu. Ilman omaa sahausta tämän metsästäminen puutavaran bulkkivirrasta voi olla työlästä. 

Joskus puuseppiä voivat kiinnostaa myös vähemmän käytetyt puulajit kuten esimerkiksi leppä tai haapa. 

-Mahdollisuus omaan sahaukseen helpottaa tällöin tuntuvasti raaka-aineen hankintaa. 

Harrastajat ja puukauppiaat asiakkaina

Array

Blackbourne kertoo osan asiakaskunnastaan koostuvan myös puurakentamisen ja nikkaroinin harrastelijoista, jotka sahaavat tavaraa omiin projekteihinsa. Tämä väki on tyypillisesti kiinnostunut edullisemmista malleista, joihin sisältyy vähemmän hydrauliikkaa ja elektroniikkaa. 

Asiakaskunnasta löytyy myös puutavaran vientikauppaa harjoittavia sahureita. Nämä vientiyritykset ovat tyypillisesti muutaman työntekijän firmoja, jotka vievät pienehköjä erikoistavaraeriä. 

-Vannesahalla voidaan esimerkiksi pelkata tukkeja ja tehdä näistä pienempiä kappaleita, jotka mahtuvat muihin työstökoneisiin.

Heikki Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä