Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Olet kirjautunut Alma-tunnuksella

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

JCB:n 38-tonninen malliston yläpäähän

Katso video

Kisa murskauslaitoksien syöttöön ja tehokkaaseen lastaukseen soveltuvista kaivukoneista kiristyy.

Englantilaisvalmistaja JCB tuo oman mausteensa soppaan. Maaliskuun lopulla 2024 esitelty JCB 370X kun sijoittuu sopivaan, hieman alle 40 tonnin kokoluokkaan. Kyseessä on X-malliston konseptin mukaan päivitetty uusin tulokas. Se korvaa mallistosta vanhan mallin JS370 (37 t).

JCB:n X-mallistossa uutuutta lähimpänä työpainollaan on lyhytperäinen 245XR LC, joka sijoittuu 26 tonnin painoluokkaan. Nyt mennään siis tästä reilu kymppitonni ylöspäin ja saadaan tarjontaan näin päivitetty X-malli rajumpaan työskentelyyn. JCB on myös merkittävä kompaktien koneiden valmistaja, joten sen valmistama kaivukonemallisto onkin varsin kattava.

”Olemme rakentaneet JCB 370X -kaivukoneen tehokkaaksi, kestäväksi ja taloudelliseksi lukuisten koeajojen ja testausten perusteella. Käyttökustannukset ovat alhaiset ja litraa/tonni -kulutus on merkittävästi alhaisempi kuin kilpailijoilla. Kuljettajan työolosuhteet eli ohjaamo on sekin uutta suunnittelua”, kiteyttää kaivukonesektorin johtaja Paul Swallow.

Voimaa kaivutöihin kehrää Stage V -tason Cummins L9. Kyseessä on 8,9 litrainen ja kuusisylinterinen diesel, joka antaa tehot 240 kilowattia. Merkittävää on, että maksimi teho saavutetaan 1 700 minuuttikierroksella, joten sillä lienee polttoainetta säästävä vaikutus. Nyt on siis hylätty edellisessä mallissa ollut MTU-moottori. Samalla teholukema on noussut 30 kilowattia (+14 %). Pakokaasjen takaisinkierrätystä (EGR) ei Cumminsissa tarvita.

Kawasakin valmistama kaksoispumppu on hydrauliikan sydämenä. Se antaa 350 baarin paineen, mutta boost-toiminnolla hetkellisesti saadaan käyttöön vielä 30 baaria enemmän. Venttiililohko on sekin uusittu.

JCB:n mukaan myös koneen alavaunun rakennetta on vahvistettu lisääntyneen lastaustehon ja kasvaneiden kaivuvoimien myötä. Myös esimerkiksi telaston komponentteja on uusittu. Vastapainokin on nyt raskaampi ja näin ollen kaivuvakauden luvataan parantuneen. Kaivulaitteessa on vahvistettu paitsi puomin tyven valuosaa myös sylinterien kiinnityskohtia. Näin tähdätään pidempään käyttöikään.

JCB 370X toimitetaan 6,45 metrin mittaisella monopuomilla. Kauhanvarsivaihtoehtoja on kolme; 2,63, 3,23 ja 4,03 metriä. JCB valmistaa myös kauhoja ja kertoo tehneensä niihinkin lukuisia muutoksia vastaamaan peruskoneen kasvanutta suorituskykyä. Uutuuteen se tarjoaa sekä 2,1 että 2,43 kuutiometrin vetoisia XHD-kauhoja.

Ohjaamo uusiksi

Array

JCB:ltä kerrotaan, että koneen uuden sukupolven Comman Plus -ohjaamo on yksi markkinoiden avarimmista tilavuuden ollessa 2,86 kuutiometriä. Melua ohjaamossa sisällä on saatu JCB:n mukaan laskettua tasoon 69 desibeliä.

Kuljettajan ahteria hemmottelee vakiona oleva lämmitetty ja ilmajousitettu Grammer-istuin. Uutta JCB UX -käyttöliittymää ohjataan kolme tuumaa kasvaneella, nyt 10 tuuman kokoisella kosketusnäytöllä. Samalla uudessa ohjaamossa on hylätty 12 painonappia sisältävä, ennen näyttöä ohjannut paneli oikealta puolelta.

Kuljettaja voi näytöstä myös muun räätälöidä kaivuvipujen toimintoja makunsa mukaan. Tämä tapahtuu nopeimmin älypuhelimesta tutulla raahausperiaatteella. Tämän kokoluokan koneisiin ei juuri enää Suomessa kauhanpyörittäjiä asenneta, joten JCB:n omat kahvat jäänevätkin useimmiten käyttöön. Ilmastointilaite, DAB-radio, avaimeton käynnistys sekä kaksoiskamera kuuluvat nekin vakiovarusteisiin. 360-kamera on sekin saatavilla.

Kääntörulla näytön ohjaamiseen on säilytetty. Niin ikään rullat tarjoavat oikopolun esimerkiksi lämmityslaitteen ohjausnäyttöön. Näytön ulkopuolelta voidaan ohjata nopeasti edelleen muun maussa ohjaamon lämpötilaa, lämmityslaitteen puhallinta ja radion äänen tasoa. Toki niihin pääsee käsiksi myös kosketusnäytön kautta.

JCB UX -käyttöliittymä tarjoaa 25 käyttäjäprofiilia, johon jokainen kuljettaja voi tallentaa juuri esimerkiksi joystickien toiminnot itselleen sopiviksi. Muistiin voidaan myös ohjelmoida 15 eri työlaitteen vaatimat hydrauliikan säädöt. Handsfree-toimintoja ja kännykän käyttöä on helpotettu. Näytön kautta voi selata älypuhelimesta esimerkiksi osoitetietoja.

Kaikkiin UX-käyttöliittymän toimintoihin voi tutustua näytön kautta pyöritettävien englanninkielisten opastusvideoiden avulla. Oma PIN-koodi on ohjelmoitavissa myös käyttöön luvattoman käytön estämiseksi. Uusi ohjaamo tulee myös muihin X-sarjalaisiin.

Huoltoja harvemmin

Kaivualueita on kolme, joista valitaan oikea sen mukaan, tehdäänkö raskasta lastausta (power), enemmän nostotyppistä työtä (lifting) vai halutaanko paras polttoainetalous (economy). Automaattiset pysäytys- ja tyhjäkäyntitoiminnot ovat ohjelmoitavissa halutulle aikamääreelle. Koneessa on vakiona LED-valot. Lisävarustelussa työvalojen määrä voidaan kasvattaa neljääntoista.

Kaikkia huoltovälejä on pidennetty. Hydrauliikassa se on 2 000 ja jäähdytysnesteessä 3 000 tuntia. Ilmansuodatin suositellaan vaihdettavaksi 2 000 tunnin välein Ylävaunun päällä kiertää koko mitalta tukevat kaiteet, jolloin siellä on turvallista liikkua.

Tehdasvarusteluihin kuuluu 40-tonniseenkin myöhemmin saatavilla oleva uusi, Intelligradeksi kutsuttu järjestelmä. Se tarkoittaa valmiutta 2D- ja 3D -järjestelmille. Yhteistyökumppanina on Leica Geosystems.

JCB:n ilmoituksen mukaan tämä puoliautomaattistakin kaivamista tarjoava Leican järjestelmä tulee ensin saataville malliin 220X ja siitä sitten myöhemmin muihinkin X-malliston koneisiin. Englannissa 2D ja 3D ovat vielä kutakuinkin uutta, mutta meillä Suomessa juurtunut osa jokapäiväistä työntekoa. Tehdasvarustelu vähentää jälkiasennuksien määrää tulevaisuudessa.

JCB Hydradig ja uusi kauhanpyörittäjä

JCB tuo markkinoille myös omaa tuotantoaan olevan kallistuvan kauhanpyörittäjän, jonka se on ristinyt Raptoriksi. Allu muuten käyttää repijästään samaa nimeä, mutta näillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

JCB kertoo uuden pyörittäjän kehitetyn erityisesti Hydradigin lisälaitteeksi. Erikoisuus on kallistussylinterien sijoitus pois sivuilta. Näin päästään 460 millimetrin leveyteen kun samalla ehkä kääntövoiman tuotossa hävitään. Pyörittäjän kaikkia toimintoja voidaan ohjata ja säätää Hydradigin omalta näytöltä. Kallistuskulma on 45 astetta molempiin suuntiin ja pyöritysnopeus maksimissaan 8,5 kierrosta minuutissa. Kiinnitysvaihtoehdot ovat S45 tai S50.

Laitteessa on kulma- ja pyöritysanturit. Järjestelmään voidaan tallentaa viisi eri käyttäjää omilla säädöillään.

JCB Hydradig-kaivukoneesta on saatavilla kolme eri versiota eli Hydradig, Hydradig Plus ja Hydradig Pro. Nämä tarjoavat eritasoista varustelua ja esimerkiksi lisähydrauliikan tuottoja. Kun perusmalliin saadaan maksimissaan 120 litran minuuttituotto, on Pro-mallissa litroja tarjolla jopa 150. Myös ohjaamon varustelu paranee, kun mallistossa kivutaan ylöspäin.

Suomessa JCB-edustus on Mateko Oy:llä.

Olli Päiviö
Olli Päiviö Yli 30 vuotta maarakennusalan toimittajana työskennellyt Olli Päiviö on Konepörssi-lehden työkonepuolen toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus maarakennusalasta, sen työmenetelmistä sekä erilaisista koneista ja laitteista. Artikkelituotannon lisäksi valokuvaus sekä videotuotanto kuuluvat toimenkuvaan.
OK
  • Rekisteröityminen
    kannattaa!

    Pyyhkäise, niin teidät miksi
  • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

  • Suosikkilistasi pysyy
    ajantasalla joka laitteessa.

  • Saat samat hakuagentit
    käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.