Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Kulutusosilla on merkitystä - Artikkeli - Nettikone

Kulutusosilla on merkitystä

Artikkelit 05.02.2020

Lyhenne GET tulee englanninkielisistä sanoista Ground Engaging Tools.

Se tarkoittaa vapaasti suomennettuna maan pintaan kontaktia ottavia kulutusosia kuten kauhojen kynsiä sekä erilaisia suojauskomponentteja. Nykyään GET:in merkitys työn tuottavuuteen ja kustannuksiin ymmärretään jo yhä paremmin. Esimerkiksi entisaikojen tapa ajaa kauhat aivan loppuun, mikä on todettu varsin ajattelemattomaksi ja kalliiksi toiminnaksi. Kulutusosia ajoissa uusimalla saadaan kauhoille lisää käyttöikää.

Esimerkiksi pyöräkuormaajan elinikäisiä kustannuksia on tutkittu ja esimerkiksi Caterpillar on päässyt sellaiseen lopputulemaan, että kauhojen kulutusosien osuus koko koneen elinkaaren kustannuksista on kuutisen prosenttia. Samaan laskelmaan nojaten kuljettaja aiheuttaa 28 ja erilaiset korjaukset ja huollot 27 prosentin osuuden. Polttoaineen aiheuttama siivu on 24 prosenttia.

Array

Kun kauhojen huulilevyt tai kynnet päästetään huonoon kuntoon, on niillä muuta kulurakennetta rasittava vaikutus. Esimerkiksi loppuun kuluneilla kynsillä louheeseen tunkeutuma heikkenee. Polttoaineen kulutus nousee ja tietenkin myös työn tuottavuus laskee.

Pyöräkuormaajassa kauhan huulilevystä rasitus jakaantuu kuormaajan aisaston ja eturungon kautta aina runkoniveleen ja voimansiirron komponentteihin saakka. Tylsistä huulilevyistä ja hampaista aiheutuu koneeseen paljon enemmän rasitusta, kuin kunnossa olevista ja oikeanlaisista välineistä. 

Myös esimerkiksi oikeanlaisen kynsityypin valinta on oleellinen asia. Hyvän tunkeuman tarjoavat kynnet nostavat lastaustehoa ja helpottavat kauhan täyttymistä. Kuluneet kynnet ja huulilevyt pudottavat helposti kauhan täyttöasteen reilusti alle 100 prosentin, mikä tietää pidentyneitä lastausaikoja ja enemmän kauhallisia yhteen lastaukseen. 

Ja sitten se kauhan koko. Valmistajan antamat suositukset ovat se, mistä ei kaiken kaikkiaan kannata paljon poiketa. Liian suuri kauha täyttyy heikosti, menee rintaukseen hitaasti ja hidastaa esimerkiksi kaivukoneen nostoa ja kääntöä. Puhumattakaan kohonneesta polttoaineen kulutuksesta. Liian pieni kauha taas lisää esimerkiksi lastauksessa tarvittavien kauhallisten määrää. 

Optimikoko löytyy yleensä juuri valmistajan esitteistä. Kauhan muodolla toki on myös merkitystä täyttöasteen ja sujuvan tyhjenemisenkin kannalta.

Summa summarum. Kauhaan ja sen kulutusosiin kannattaa kiinnittää huomiota ja säännöllinen huolto ehkäisee tai ainakin siirtää edemmäs kalliita korjauksia.

Olli Päiviö
Olli Päiviö Yli 30 vuotta maarakennusalan toimittajana työskennellyt Olli Päiviö on Konepörssi-lehden työkonepuolen toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus maarakennusalasta, sen työmenetelmistä sekä erilaisista koneista ja laitteista. Artikkelituotannon lisäksi valokuvaus sekä videotuotanto kuuluvat toimenkuvaan.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä