Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Projekti Simo – Järvinen Transportin näyttävä sorakasetti

Simo Riikosen nimen mainitseminen vie ajatuksen kuorma-autoon, jonka ohjaamon tai kuormatilan pintaan on kynäruiskulla loihdittu taideteos.

Kun Juha Järvinen hankki uuden kasettiyhdistelmän, halusi hän Riikosen muotokuvan kummallekin ohjaamon kyljelle kunnioittaakseen autotaidemaalauksen uranuurtajan elämäntyötä. Kuvien toteuttajaksi oli vain yksi vaihtoehto: Nina Myllymäki.

Järvinen Transport Oy:n yrittäjä Juha Järvinen aloitti yrittäjäuransa keväällä 2008. Elettiin korkeasuhdannetta ja Järvinen hankki uuden yhdistelmän lämpösäädeltyjä kuljetuksia varten. Suoriteala oli tuttu palkkakuljettajan roolissa. 

Selvää oli, että uutta autoa kustomoitaisiin omistajalle mieleiseksi tietysti talouden realiteetit huomioiden. Sisustus ja äänentoisto rakennettiin mieleiseksi, ja ulkoasua kohennettiin teippauksin.

Kun sitten eräässä liian rajussa korkeapainepesussa teippaukset vaurioituivat, päätti Järvinen toteuttaa lapsuudesta asti eläneen haaveensa maalauttaa omaan autoon kuvat Simo Riikosella. Haave muuttui todeksi 2010, ja auto sai uudistuneen ulkoasun kutsumanimen Eagles. Kolme vuotta myöhemmin uuden päälirakenteen ja perävaunun myötä nimeen lisättiin järjestysnumero II. 

Sora-autoilua 

Array

Keväällä 2019 Järvinen hankki sorakasettiyhdistelmän ajoineen ja ulkomaanliikenteessä oleva yhdistelmä – joka oli vaihtunut kertaalleen uuteen – liikkui palkkakuljettajien voimin viime syksyyn, jolloin se siirtyi uudelle omistajalle. 

Uusi Scania R 770 oli tilattu viime elokuussa, ja se sai Kome Oy:n valmistaman Hybrid-mallisarjan lavan ja perävaunun. Huhtikuun lopulla yhdistelmä oli valmiina töihin, sillä töihinhän tällaiset ajopelit hankitaan. 

Kunnianosoitus Simo Riikoselle 

Juha Järviselle oli alusta saakka selvää, että hän haluaa uuteen autoon kuvat Simo Riikosesta osoituksena kunnioituksesta Riikosen pitkälle uralle autotaidemaalarina. 

”Simo on alan uranuurtaja Suomessa ja ulkomaillakin. Hän on maalannut uransa aikana yli tuhat autoa sekä sen lisäksi muotokuvia ja paljon, paljon muuta. Halusin tällä tavoin kunnioittaa hänen työtään”, Juha Järvinen kertoo. 

Riikonen teki ensimmäisen automaalauksen vuonna 1966 ja viimeisen 50 vuotta myöhemmin vuonna 2016. Parkinsonin tautia sairastavalle Riikoselle ei maalaaminen enää ole tuon jälkeen ollut mahdollista. Hän sanoo olleensa yllättynyt, mutta hyvillään, kun sai Järviseltä puhelinsoiton ja kuuli suunnitelmista. 

”Tuntuu hienolta saada tuollainen tunnustus. Tiesin, että Juhalla on suuri sydän, ja tämä vain alleviivaa sen. Auto on oikein hieno ja minun makuuni: Se on sopivan hillitysti rakennettu”, Riikonen kertoo puhelimessa, ja jatkaa humoristiseen tapaansa: ”Urani helpoin työ, ei tarvinnut itse maalata. Ja maalarikin on niin taitava, kun sain näin kamalasta naamasta noin hienon kuvan.” 

Ei epäselvää toteuttajasta 

Scanian ohjaamon kummallekin sivulle on maalattu muotokuvat Simo Riikosesta. Muotokuvat on valinnut Riikonen ja maalannut Nina Myllymäki Kauhajoelta. 

”Nina oli ainut vaihtoehto. Jos ei Nina olisi niitä tehnyt, ei niitä olisi tehnyt kukaan muukaan”, Järvinen sanoo napakkaan tyyliinsä. 

”Tämä oli minulle valtava kunnia. Simo on minulle läheinen ystävä ja mentori, jolta olen saanut aina apua, kun olen kysynyt. Se tietysti loi paineita, vain paras olisi kyllin hyvä, mutta lopulta työ syntyi yllättävänkin helposti”, Nina Myllymäki kuvailee sydäntä lämmittävää projektia. 

Nina antaa kiitoksen myös Juhalle projektin ensiluokkaisesta hoitamisesta: ”Auto tuli sovittuun aikaan valmisteltuna maalausta varten. Kun sain työni tehtyä, Veljekset Antin Autosta tulivat maalarit paikalle, ja lakkasivat koko komeuden. Kaikki toimi täsmälleen niin kuin oli sovittu.” 

Töihin tehty 

Juha Järvinen kertoo, että vaikka yhdistelmään on haettu näyttävyyttä, käytännöllisuus ja työhön soveltuvuus on ollut vieläkin tärkeämpää. Esimerkistä käyköön sisustus, jossa materiaalivalinnat on tehty niin, että kiviainesten ajossa väkisinkin ohjaamoon tunkeutuva pöly ei tärvele Paulamäkicustoms Ab:n tekemää hienoa työtä. 

Kiillotetusta ruostumattomasta teräksestä valmistetut alleajosuojat, karjapuskuri ja pystyputket ovat Custom Parts Oy:n valmistamia ja täydentävät Milcoa Oy:n toimittamien Alcoa Durabright -vanteiden kanssa kontrastia yhdistelmän viininpunaisella terästettyyn tummansiniseen yleisilmeeseen. 

Scanian R-Highline ohjaamo on Järvisen mukaan periaatteessa ulkomaanliikenteen varustuksella. Syykin on selvä, sillä Scania liikkuu kaksoismiehityksellä suhteellisen usein. 11-vuotias Konsta Järvinen on nimittäin mukana isän matkassa niin usein kuin mahdollista. 

”Perävälitys on pykälää tiheämpi kuin Scanian konfiguraattori ehdotti. Tämä on pehmeällä alustalla parempi kuin vanhempi auto, jossa on harvempi välitys.”, Juha kertoo. Hän on myös tyytyväinen siihen, että valitsi autoon kytkinpolkimen. ”Sitä voi käyttää, jos haluaa. Sora-autossa se on osoittautunut käteväksi, ja siinä on yllättävän hyvä tuntuma, vaikka sähköinen onkin.” 

”Tämä on tällainen isännän auto, itselle työkaluksi tehty”, Juha Järvinen päättää.

Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.