Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Scania 500 R Super – Vaivatonta taloudellisuutta

Scanian viime vuonna lanseeraama 13-litrainen rivimoottori on siirtänyt edellisen sukupolven vastaavan kokoisen moottorin dieselversiot eläkkeelle.

Scania lupaa uuden moottorin olevan hyötysuhteeltaan erinomainen ja sen myötä erittäin polttoainetaloudellinen. Perinteikästä Super-mallimerkintää kantavat uudet Scaniat ovat vähitellen ilmestyä suomalaisille teille. Uudessa Scaniassa 13-litrainen dieselmoottori on nyt yhtenäisellä sylinterikannella varustettu, ja edellisen sukupolven erillisillä sylinterikansilla oleva moottori on vain kaasukäyttöisissä autoissa.

Jo Scanian edellisen sukupolven 13-litrainen moottori on osoittautunut taloudelliseksi ja se on menestynyt eurooppalaisissa kulutusvertailuissa. Nyt yhtiö lupaa panna vielä paremmaksi, ja on markkinoinnissaan kertonut, että säästöpotentiaalia on jopa kahdeksan prosenttia, kun uuden moottorin ympärille valitaan oikeanlainen voimalinja ja muut varusteet. Ensimmäisten asiakaskokemusten perusteella lupauksille olisi myös katetta.

Eräänlainen tyyppiyhdistelmä

Array

Scania Suomen kattavalla esittelykierroksella Suomessa oli yhtenä koeajettavana autona hyvinkin kotimaiseen kappaletavaraliikenteeseen sopiva 500 R Super FRC-luokitellulla VAK-kuormakorilla ja Zepro-takalaitanostimella. Vetokytkimeen oli kytketty VAK:n dolly, jonka vetopöydässä oli kiinni saman valmistajan 14,88 metriä pitkä sivuaukeava puoliperävaunu. Täysin ilmajousitetussa, kahdeksanakselisessa yhdistelmässä vain auton vetoakselilla oli paripyörät.

Yhdistelmän koeajo suoritettiin esittelykierroksen yhteydessä pohjalaismaakuntien vähemmän vuoristoisilla teillä Seinäjoen ja Kokkolan välillä. Yhdistelmän kokonaispaino oli noin 61 tonnia, jonka liikuttamisen 368 kW:n (500 hv) teho ja 2 650 Nm:n vääntömomentti riittivät vallan mainiosti.

Pitkällä välityksellä

Kahden tunnin ja noin 150 kilometrin mittaisella koeajolla ei kaikenkattavia kulutustietoja voi autosta saada, mutta jonkinlaisen kuvan kuitenkin. Vertailukelpoisia lukemia kulutuksesta voi kertoa ehkäpä kuukauden käytön jälkeen.

Joka tapauksessa kulutusmittari nollattiin matkaan lähdettäessä, ja jännittyneenä seurattiin, mihin lukemat perillä päätyvät. Aina, kun liikennetilanne salli, käytettiin maaston tuntevaa vakionopeussäädintä. Nopeusasetus oli vain hieman rikollinen 82 km/h.

Matkalle sattui kaksi tietyötä, joiden kohdalla ajonopeus oli normaalia alhaisempi, sekä päällystystyömaa, jossa odotus venyi 15 minuutin mittaiseksi. Viisas olisi sammuttanut moottorin heti pysähtymisen jälkeen, vaan eipä Scania tehnyt sitä oma-aloitteisestikaan.

Scaniaan oli perävälitykseksi valittu melkoisen nopea 2,59:1. Vaihteistona oli G33CM tietysti Opticruise-vaihteistoautomatiikalla, sillä vaihdekeppiä ei tähän suhteellisen tuoreeseen vaihteistomalliin saa. Vaihteiston nopein välitys on ylivaihde (OD) ja suora vaihde on numeroltaan 12. Ryömintävaihde on nimetty C-kirjaimella, ja seuraava suurempi on numero yksi.

Vähällä polttoaineella

Valtatieosuuden päätteeksi keskikulutusmittari näytti 33,6 l/100 km. Parit liikennevalot ja kiertoliittymät sekä pysäköinnit rivistöön nostivat lopullisen lukeman tasan 34 litraan sataa kilometriä kohden.

Moottorin sammuttaminen päällystystyömaalla odottelun ajaksi olisi mitä ilmeisimmin pienentänyt loppulukemaa 0,3–0,4 litraa. Olisi kannattanut sammuttaa.

Merkillepantavaa oli myös se, että huolimatta hyvistä olosuhteista ja tasaisesta maastosta, automatiikka ei kertaakaan vaihtanut ylivaihteelle. Myötäleissä kyllä rullattiin vapaalla, mutta ylivaihde ei kytkeytynyt. Näin Scanialla on ajateltukin auton toimivan.

Edellä mainitulle on perusteena se, että vaihteiston suora välitys (12) on häviöiltään kaikkein pienin ja auto liikkuu kuormattuna taloudellisimmin. Ylivaihde on niitä tilanteita varten, kun ajetaan erittäin kevyesti kuormatulla autolla, jolloin moottorin käyntinopeus voidaan laskea todella alas.

Tuttua Scaniaa

Moottoria lukuun ottamatta Scania on pysynyt tuttuna tuotteena. R-ohjaamossa on mukavasti tilaa ja matalan moottoritunnelin ansiosta siellä on helppo liikkua. Portaikossa tullaan kuitenkin toimeen kolmella askelmalla, joten nousemisen vaivakin pysyy kohtuullisena. Toimiva ratkaisu autoon, jolla ajetaan sekä runkokuljetuksia että alueellista jakelua.

Ajaminen Scanialla on tutun helppoa, sillä hallintalaitteet ovat siellä, missä tottumattomampikin kuljettaja niiden odottaa olevan. Maaston tunteva vakionopeussäädin pitää väsymättä huolen taloudellisuudesta, joten kuljettaja voi keskittyä liikenteen seuraamiseen.

Kaikkiaan Scania 500 R Super on hyvä valinta kotimaiseen tavaraliikenteeseen. Se ei ehkä ole malliston, vaan pikemminkin kukkaron kuningas. Ja sekös näinä aikoina on tärkeää.

Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.