Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Scania 500 R Super – Vaivatonta taloudellisuutta

Scanian viime vuonna lanseeraama 13-litrainen rivimoottori on siirtänyt edellisen sukupolven vastaavan kokoisen moottorin dieselversiot eläkkeelle.

Scania lupaa uuden moottorin olevan hyötysuhteeltaan erinomainen ja sen myötä erittäin polttoainetaloudellinen. Perinteikästä Super-mallimerkintää kantavat uudet Scaniat ovat vähitellen ilmestyä suomalaisille teille. Uudessa Scaniassa 13-litrainen dieselmoottori on nyt yhtenäisellä sylinterikannella varustettu, ja edellisen sukupolven erillisillä sylinterikansilla oleva moottori on vain kaasukäyttöisissä autoissa.

Jo Scanian edellisen sukupolven 13-litrainen moottori on osoittautunut taloudelliseksi ja se on menestynyt eurooppalaisissa kulutusvertailuissa. Nyt yhtiö lupaa panna vielä paremmaksi, ja on markkinoinnissaan kertonut, että säästöpotentiaalia on jopa kahdeksan prosenttia, kun uuden moottorin ympärille valitaan oikeanlainen voimalinja ja muut varusteet. Ensimmäisten asiakaskokemusten perusteella lupauksille olisi myös katetta.

Eräänlainen tyyppiyhdistelmä

Array

Scania Suomen kattavalla esittelykierroksella Suomessa oli yhtenä koeajettavana autona hyvinkin kotimaiseen kappaletavaraliikenteeseen sopiva 500 R Super FRC-luokitellulla VAK-kuormakorilla ja Zepro-takalaitanostimella. Vetokytkimeen oli kytketty VAK:n dolly, jonka vetopöydässä oli kiinni saman valmistajan 14,88 metriä pitkä sivuaukeava puoliperävaunu. Täysin ilmajousitetussa, kahdeksanakselisessa yhdistelmässä vain auton vetoakselilla oli paripyörät.

Yhdistelmän koeajo suoritettiin esittelykierroksen yhteydessä pohjalaismaakuntien vähemmän vuoristoisilla teillä Seinäjoen ja Kokkolan välillä. Yhdistelmän kokonaispaino oli noin 61 tonnia, jonka liikuttamisen 368 kW:n (500 hv) teho ja 2 650 Nm:n vääntömomentti riittivät vallan mainiosti.

Pitkällä välityksellä

Kahden tunnin ja noin 150 kilometrin mittaisella koeajolla ei kaikenkattavia kulutustietoja voi autosta saada, mutta jonkinlaisen kuvan kuitenkin. Vertailukelpoisia lukemia kulutuksesta voi kertoa ehkäpä kuukauden käytön jälkeen.

Joka tapauksessa kulutusmittari nollattiin matkaan lähdettäessä, ja jännittyneenä seurattiin, mihin lukemat perillä päätyvät. Aina, kun liikennetilanne salli, käytettiin maaston tuntevaa vakionopeussäädintä. Nopeusasetus oli vain hieman rikollinen 82 km/h.

Matkalle sattui kaksi tietyötä, joiden kohdalla ajonopeus oli normaalia alhaisempi, sekä päällystystyömaa, jossa odotus venyi 15 minuutin mittaiseksi. Viisas olisi sammuttanut moottorin heti pysähtymisen jälkeen, vaan eipä Scania tehnyt sitä oma-aloitteisestikaan.

Scaniaan oli perävälitykseksi valittu melkoisen nopea 2,59:1. Vaihteistona oli G33CM tietysti Opticruise-vaihteistoautomatiikalla, sillä vaihdekeppiä ei tähän suhteellisen tuoreeseen vaihteistomalliin saa. Vaihteiston nopein välitys on ylivaihde (OD) ja suora vaihde on numeroltaan 12. Ryömintävaihde on nimetty C-kirjaimella, ja seuraava suurempi on numero yksi.

Vähällä polttoaineella

Valtatieosuuden päätteeksi keskikulutusmittari näytti 33,6 l/100 km. Parit liikennevalot ja kiertoliittymät sekä pysäköinnit rivistöön nostivat lopullisen lukeman tasan 34 litraan sataa kilometriä kohden.

Moottorin sammuttaminen päällystystyömaalla odottelun ajaksi olisi mitä ilmeisimmin pienentänyt loppulukemaa 0,3–0,4 litraa. Olisi kannattanut sammuttaa.

Merkillepantavaa oli myös se, että huolimatta hyvistä olosuhteista ja tasaisesta maastosta, automatiikka ei kertaakaan vaihtanut ylivaihteelle. Myötäleissä kyllä rullattiin vapaalla, mutta ylivaihde ei kytkeytynyt. Näin Scanialla on ajateltukin auton toimivan.

Edellä mainitulle on perusteena se, että vaihteiston suora välitys (12) on häviöiltään kaikkein pienin ja auto liikkuu kuormattuna taloudellisimmin. Ylivaihde on niitä tilanteita varten, kun ajetaan erittäin kevyesti kuormatulla autolla, jolloin moottorin käyntinopeus voidaan laskea todella alas.

Tuttua Scaniaa

Moottoria lukuun ottamatta Scania on pysynyt tuttuna tuotteena. R-ohjaamossa on mukavasti tilaa ja matalan moottoritunnelin ansiosta siellä on helppo liikkua. Portaikossa tullaan kuitenkin toimeen kolmella askelmalla, joten nousemisen vaivakin pysyy kohtuullisena. Toimiva ratkaisu autoon, jolla ajetaan sekä runkokuljetuksia että alueellista jakelua.

Ajaminen Scanialla on tutun helppoa, sillä hallintalaitteet ovat siellä, missä tottumattomampikin kuljettaja niiden odottaa olevan. Maaston tunteva vakionopeussäädin pitää väsymättä huolen taloudellisuudesta, joten kuljettaja voi keskittyä liikenteen seuraamiseen.

Kaikkiaan Scania 500 R Super on hyvä valinta kotimaiseen tavaraliikenteeseen. Se ei ehkä ole malliston, vaan pikemminkin kukkaron kuningas. Ja sekös näinä aikoina on tärkeää.

Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.