Mustat suosikkimallit

Scania Suomi on jo vuosien ajan rakentanut esittelykäyttöön autoja, joita asiakkailla on mahdollisuus koeajaa.

Autot ovat olleet tiettyyn kuljetustehtävään soveltuvia, ja niihin on valittu ajotehtävän mukaisia lisävarusteita harkitusti. Tänä kesänä yksi demoautoista varustettiin raskaalla Fassi-nosturilla.

Helsingissä Scanioita myyvän Daniel Ljungqvistin toteuttamat esittelyautot ovat olleet tunnettuja siitä, että useimmat niistä – erityisesti rakentamiseen liittyvät autot – ovat olleet väriltään mustia. Saman mustan värin sai nosturia ja muuta päällirakennetta myöden myös nyt tutustumisen kohteena ollut kokonaisuus. 

Päällirakenne Kouvolasta 

Array

Auton päällirakentamisen on toteuttanut kouvolalainen Nappa-Machine Oy, jonka osaaminen suurten nosturien asentamisessa on laajalti tunnustettua. Työn laatu ja esimerkiksi erilaisten säilytystilojen toteutukset kielivät korkeatasoisesta osaamisesta ja hyvästä perehtyneisyydestä käyttäjien tarpeisiin. 

Nosturiksi autoon valittiin Grutech Oy:n maahantuoma Fassi F1150RA.2.28L616 xhe-dynamic. Pitkähkö mallinimi kertoo muun muassa sen, että 115 tonnimetrin kokoluokkaan kuuluvassa nosturissa on kahdeksanjatkeinen puomi, ja lisäulottumaa tarjoaa kuusijatkeinen jibi. 

Suomessa suosittu nosturimalli 

”F1150-mallia voisi kutsua menestysmalliksi Suomessa”, sanoo Grutech Oy:n myyntipäällikkö Christoffer Weber. ”Tässä on hyvä suorituskyvyn ja omapainon suhde, eikä tähän kokoluokkaan ole kovin runsasta tarjontaa kilpailevilta merkeiltä.” 

Italialainen Fassi toimittaa nostureita kaikkialle maailmassa. Kappaletavaranostureissa mallisto alkaa yhden tonnimetrin Micro Series -mallista ja päätyy 215 tonnimetrin Heavy Duty -nosturiin. Scanian päälle asennetun Fassin ulottuma on 31,5 m, josta nousee 845 kg.

Ilman jibiä ulottuma on 19,7 m ja nostokyky tasan neljä tonnia. Prolink-voimanivelillä saadaan aikaan tasainen nostoteho koko liikealueella sekä taittopuomin 10 asteen ylikulma. Jibi taittuu lisäksi 20 asteen ylikulmaan. Nosturi kääntyy rajattomasti kahden kääntömoottorin voimin.  

Käyttövoimansa nosturi saa kahdelta säätötilavuuspumpulta. Fassin kaksipiirinen hydrauliikka mahdollistaa kahden liikkeen toisistaan riippumattoman tekemisen. Nosturissa on kaksi erillistä käyttölohkoa paine- ja paluulinjoin, sekä kaksi painesuodatinta. Toisesta lohkosta hoidetaan kääntö, nosto, jibin jatkeet sekä vinssi, toisesta taitto, perusnosturin jatkeet, jibin taitto sekä lisätoiminnot.  

Reilusti varusteltu nosturi 

Nosturiin oli asennettu taittopuomin alle vinssi V30, jonka vetovoimavoima on 30 kN. Toimitukseen sisältyy kuormanvalvonta voima-anturilla ja uloskelauksenrajoitin. Vinssi on varustettu 80 m mittaisella 14 mm kiertymättömällä vaijerilla. AWC-automaattiseuranta pitää koukun etäisyyden puomin kärjestä vakiona jatkepuomeja käyttäessä. Järjestelmä toimii langattomasti kärkipyörän ja nosturin välillä. 

”Taittopyörät perusnosturiin ja jibiin, kuten myös taittopyörä vaijerin tuplaukseen perusnosturissa sisältyvät toimitukseen. Tässä tapauksessa ne on pakattu irrotettavaan varustelaatikkoon, jonka tilalle voi vaihtaa toiseen silloin, kun vinssin taittopyöriä ei tarvita”, Christoffer Weber kertoo. Nosturissa on myös IOC-järjestelmä eli reaaliaikainen diagnostiikka ja seuranta verkossa sekä maahantuojan etätuki, joilla käyttöastetta saadaan optimoitua. 

Fassi 1150 -nosturia ohjataan kahdeksanvipuisella radiokauko-ohjaimella. Värinäyttö opastaa kuljettajaa ja kertoo tietoa nosturin tilasta. Näytössä on virtuaalipainikkeita erilaisia toimintoja varten sen lisäksi että ohjaimessa on kuusi ohjelmoitavaa pikanäppäintä. Kuljetusasentoon paketoimista helpottaa ACF-automaattitoiminto, joka avaa ja paketoi nosturin yhdellä vivulla. 

Fassin kallistusanturilla toimiva FSC/SII-vakaudenvalvontajärjestelmä varmistaa nosturin suorituskyvyn, myös kun tukijalkoja ei saada levitettyä maksimiin. Se huomioi alustan todellisen vastapainon optimaalisen nostotehon saavuttamisessa. Lisää nostotehoa hidastetulla nopeudella saadaan XP-toiminnolla, ja JDP-toiminto antaa jibille lisätehoa, kun perusnosturin kaksi viimeistä jatketta ovat sisällä. 

Sopiva alusta nosturiautoon 

Koko komeus on rakennettu viisiakselisen Scanian alustalle. Tarkempi, jokseenkin riittävän pitkä mallimerkintä G 540 B10X4*6NB CG20N XT kertoo, että normaalikattoisen G-makuuohjaamon alla on kuusisylinteinen, 13-litrainen rivimoottori, jonka huipputeho on 397 kW (540 hv). Scanian tehokkain rivikone on noussut suosituksi, ja käyttäjät ovat todenneet sen taloudelliseksi. Alusta on normaalikorkuinen, kokonaan ilmajousitettu ja XT-varusteltu tien ulkopuolella liikkumiseen. 

”Tällä moottorivaihtoehdolla saadaan yhdistettyä 76 tonnin yhdistelmäpaino ja matalalle asennettu ohjaamo. Tähän autoon valittiin matala ohjaamo parantamaan nosturin käytettävyyttä etusektorissa”, kertoo automyyjä Daniel Ljungqvist Helsingin Scania-myynnistä. Vaikka ohjaamo on matala, saisi huolimaton sen helposti murjottua nosturin puomilla, ellei nosturin varusteisiin kuuluisi Fassi CCD -ohjaamosuojaa, joka pysäyttää kääntö- ja laskuliikkeen annettujen rajojen puitteissa. 

Päällirakennetta lukuun ottamatta esittely-Scanian varustelu on tapahtunut Hämeenlinnassa Scania Suomen varustelukeskuksessa. Jo tutuksi tulleeseen tyyliin varusteluun käytetyillä komponenteilla on Scania-varaosanumero. 

Lajissaan arvokkain 

Daniel Ljungqvistin mukaan tässä artikkelissa esitelty auto on tähän mennessä arvokkain Scania Suomen esittelykäyttöön tai varastoon rakentama auto. Esittelyautot ovat luonnollisesti myynnissä ja useasti ne löytävätkin ostajan melko pian. Niin on käynyt tämänkin auton kohdalla. 

Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

 

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.