Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Scanialta uutta: Vaihteisto ja veekasit

Viime syksynä Scania julkisti päivitetyt V8-moottorit sekä uuden vaihteiston.

Scanian moottorimalliston huipulle nousi 770-hevosvoimainen versio maineikkaasta V-moottorista. Sen vanavedessä muutkin versiot saivat hieman lisää tehoa. Erittäin mielenkiintoinen uutuus on myös täysin uusi G33CM-vaihteisto. Nyt uutuuksia on päästy ajamaan myös Suomessa.

Scania on tehokkaimmissa malleissaan luottanut V8-moottoreihin jo yli 50 vuoden ajan. Moottorityypistä on tullut osa Scanian identiteettiä ja valmistaja on hyvin onnistunut kehittämään sitä määräysten ja asiakkaiden vaatimuksia vastaavaksi, vaikka teoreettisesti rivimoottori saattaisi ollakin optimaalisempi vaihtoehto. 

V-moottorin maineesta kertoo sekin, että uudistusten julkistuksen yhteydessä esitelty uusi G33CM-vaihteisto jäi vähemmälle huomiolle. Kyseessä on kuitenkin täysin uudenlainen vaihteisto, joka mitä ilmeisimmin on vasta ensimmäinen versio uudesta vaihteistoperheestä. 

Kymiringiltä liikkeelle 

Array

Scania Suomi on esittelykiertueella uutuusmallien kanssa nyt keväällä, aina kesäkuun toiselle viikolle saakka. Koronan takia Scaniankin koeajolle on varattava aika omalta jälleenmyyjältä. Ennen kiertuetta lehdistölle tarjottiin mahdollisuus tutustua autoihin Iitissä Kymiringillä, joka on kansainväliset kriteerit täyttävä moottorirata.  

Itse radalla ei toki ajettu kuin Scania P 280 Plug In Hybridillä, joka ei kiertuekalustoon kuulu. Hybridi on parhaimmillaan pienipiirteisessä pyörityksessä, jossa keskinopeus jää alhaiseksi. Toistuvissa kiihdytyksissä ja jarrutuksissa sähkömoottori on tehokas ja taloudellinen voimanlähde. Maantieajo sujuu kuin millä hyvänsä dieselkuorma-autolla, mutta pelkkään pitkän matkan ajoon hybridi ei ole paras valinta. Täyteen ladatulla akulla sähköä riittää noin kymmenelle kilometrille. 

530 vai 540 

Melko usein keskusteluissa nousee esiin Scanian tehokkaimman rivikoneen (540) ja pienitehoisimman V-koneen (530) keskinäinen vertailu. Kumpi pitäisi valita tuohon teholuokkaan? Rivikone on kevyempi ja sen saa myös hieman matalammalla G-ohjaamolla. V8:ssa on hieman enemmän vääntömomenttia, joka on tarjolla kolmanneksen laajemmalla ja reilusti alemmalta alkavalta kierroslukualueella.  

Scanialla on konfigurointityökalu, jolla juuri omaan kuljetustehtävään löytyy optimaalisin vaihtoehto. Tuotepäällikkö Mika Jukkaran mukaan esimerkiksi ison nosturin alustana V-moottori voi olla rivimoottoria etevämpi vaihtoehto. 

Suosittu 770 

Scania Suomen markkinointipäällikkö Olli Heikkinen kertoo, että 770-hevosvoimainen (566 kW) moottori on ollut hyvin suosittu, ja periaatteessa kaikki, mitä tuotannosta Suomeen on mahdollista saada, menevät kaupaksi. 

Viimesyksyisen V8-moottoreiden päivityksen yhteydessä esitelty tehokkain versio on teknisesti edeltäjäänsä lähempänä pienitehoisempia malleja. Pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ei enää ole, eikä turboahdin ole säätyvä. Muista Scanian V-moottoreista poiketen ahdin on nestejäähdytetty ja kuulalaakeroitu. 

Sorakasetti 

Kiertueella mukana oleva Jorpe-päällirakentein ja Jyki-perävaunulla varustettu Scania R 590 10×4 -kasettiyhdistelmä ei ehtinyt Kymiringille ajettavaksi. Koeajoon tarjoutui tilaisuus, kun kiertue saapui Seinäjoelle, jossa tämäkin auto oli aikanaan saanut toisen etuakselinsa.  

Vaikka eteläpohjalaiset mielellään luettelevatkin suuria asioita maakunnastaan, ylämäkiä ei siihen listaan ole juuri mainittavaksi. Lyhyen kartoituksen jälkeen kuitenkin suunnistettiin yhdystielle, jossa voimavaroja päästiin sopivasti mittaamaan. Oikein mainiosti moottorin 434 kilowattia ja 3 050 newtonmetriä riittivät kuormatun yhdistelmän viemiseen.  

Vaihteita C + 12 + OD 

Erityisen kiintoisaksi koeajon teki se, että autoon oli valittu täysin uusi G33CM-vaihteisto. Vaihteisto on synkronoimaton ja automatisoitu. Eteenpäin välityksiä on 14, joista hitain on ryömintänopeus ja nopein on ylivaihde. Uudessa vaihteistossa välityssuhteiden skaala on 20,81–0,78:1, eli se on selvästi aiempaa laajempi. Vaihteiston sisäistä kitkaa on pienennetty uudenlaisella voitelujärjestelmällä, ja painoa on 60 kg edeltäjää vähemmän. 

Scanialla on ryhdytty ajattelemaan voimalinjan toimintaa hieman aiemmasta poikkeavalla tavalla. Lähtökohta on se, että käytössä on normaalisti 12 välityssuhdetta eteenpäin, joista suurin on suora. Erikoistilanteita varten on lisäksi todella hidas ryömintävaihde C (crawler), ja nopea ylivaihde OD (overdrive). 

Dieselmoottorin polttoainetehokkuus riippuu moottorin kuormituksesta ja kierrosluvusta. Vahvasti yksinkertaistettuna, kovalla kuormituksella polttoaineesta saadaan parempi hyöty korkeammalla kierrosluvulla kuin matalan kuormituksen tilanteessa. Tämä on huomioitu vaihteiston vaihtamisstrategiassa. 

Maantietä nähneen kuljettajan voi olla aluksi vaikea hyväksyä, että kuormatulla yhdistelmällä ylivaihde on käytössä vain harvoin. Kun Scania-myyjä tarjoaa uuden vaihteiston kaveriksi aiempaa nopeampaa perävälitystä, kannattaa muistaa, että pienin vaihde tarjoaa silti hitaamman välityksen ja paremman irtiottokyvyn kuin ennen. 

Kuormatulla yhdistelmällä ylivaihde kytkeytyi lähinnä lievissä myötäleissä, joissa rullaaminen ei kuitenkaan pitänyt nopeutta riittävästi yllä. Kaiken kaikkiaan vaihteisto oli erinomaisesti ajan tasalla kaikissa ajotilanteissa. 

Vauhdilla takaperin 

Scanian uuden G33CM-vaihteiston erikoisuus on peruutusvaihteiden toteuttaminen lukitsemalla planeettapyörästön planeettakannatin. Erillistä peruutusvaihteen ratasta ei vaihteistossa ole. Peruutusvaihteita on käytössä neljä tai kahdeksan, asiakkaan toiveista riippuen. G33CM-vaihteisto on saatavissa 500–660 hevosvoimaisiin Scanioihin. 

Scanian erikoisuus on se, että takaperin voi lähteä liikkeelle pienimmällä R1-vaihteella, ja manuaalisesti vaihtaa yksi kerrallaan suuremmalle vaihteelle R8:aan saakka. Liikkeelle lähdetään kytkintä rasittamatta pienellä vaihteella, ja tarvittaessa voidaan edetä jopa 50 km/h takaperin. Esimerkiksi tunneli- tai asfaltointityömailla peruutusmatkat voivat olla pitkiä, joten ominaisuus on monelle käyttäjälle tervetullut. 

Nopea peruuttaminen on kuitenkin taitolaji, ja on muistettava, että auton ohjausgeometria on suunniteltu eteenpäin ajoa varten, eivätkä peilit ja kamerat kuitenkaan tarjoa nopeaan ajoon soveltuvaa näkymää. Pienikin väärä ohjausliike saattaa aiheuttaa auton karkaamisen niin sanotusti lapasesta. 20 km/h nopeus R7-vaihteella tuntui jo melko huimalta. 

Hyvä valikoima raskaisiin kuljetuksiin 

Scanialla on nyt tarjolla runsas valikoima V8-moottorilla varustettuja autoja erilaisiin raskaisiin kuljetustehtäviin. Parhaiten ne sopivat sellaisiin tehtäviin, joissa pääsääntöisesti ajetaan suurimmilla sallituilla kokonaispainoilla tai erikoiskuljetuksina vieläkin raskaammilla kuormilla.  

 

Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Kommentit

OK
  • Rekisteröityminen
   kannattaa!

   Pyyhkäise, niin teidät miksi
  • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

  • Suosikkilistasi pysyy
   ajantasalla joka laitteessa.

  • Saat samat hakuagentit
   käyttöön kaikkialla.

  Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

   

   

  ,

  , cm3, kW

   /3 
  .

  Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

  Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

  Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

  TAI

   

  Kirjaudu sisään

  Näytä

  Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

  Haluatko poistaa kuvan?

   

  Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.