Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Ajomaistiaiset Mercedes-Benz eActrosilla

Matkalla kohti hiilidioksidivapaita kuljetuksia Mercedes-Benz-kuorma-autojen valmistaja Daimler Truck on panostanut jo vuosia sähköön kuorma-autojen käyttövoimana.

Ensimmäinen Mercedes-Benz-merkillä varustettu täyssähköinen kuorma-auto, eActros, on sarjatuotannossa, ja sellaisesta päästiin ottamaan ajotuntumaa koeajoradalla Ruotsissa. Pysäköitynä oleva eActros ei yllätä ulkoisella olemuksellaan. Alustarakenteessa voi tietysti havaita akkujen olemassaolon ja joitakin käyttövoimaan liittyviä poikkeamia dieselautoon verrattuna. Tarkkaavainen katsoja huomaa myös uudistuneet kamerat ovien yläpuolella, mutta ne ovat uudistuneet kaikissa malleissa käyttövoimaan katsomatta. 

Ohjaamossa sisälläkin kaikki näyttäisi olevan jokseenkin ennallaan. Kaikissa eActroseissa on vakiona näytöillä toteutettu Multimedia Cockpit -mittaristo, jossa näkymiä on hivenen muokattu käyttövoiman tarpeita paremmin vastaavaksi. Tuttua Actros-käyttäjille ja sangen helppoa niille, jotka eivät päivittäin Actrosilla aja. 

Ohjaamoon kiivetessä huomion herättää lattiasta törröttävä johtosilmukka istuimen vieressä, ja matkustajan puolella samanlainen. Kyseessä on turvavaruste. Onnettomuustilanteessa pelastushenkilöstö saa akut eritettyä sähköisesti katkaisemalla leikkurilla johtosilmukan. 

Kolmella tai neljällä akkupaketilla 

Array

Sarjatuotantomallin eActrosissa akkujärjestelmässä on joko kolme tai neljä akustomoduulia, joista jokaisen kapasiteetti on noin 105 kWh.  Akuston suurin yhteiskapasiteetti on 420 kWh, ja se mahdollistaa jopa 400 kilometrin toimintamatkan ilman välilatausta. Nestejäähdytteiset sähkömoottorit tuottavat yhdessä 330 kW:n jatkuvan tehon ja 400 kW:n huipputehon. 

Sähkömoottoreiden tuottama voima siirretään pyöriin kaksinopeuksisen vaihteiston kautta. Sähkömoottorit ja vaihteisto on kiinnitetty suoraan taka-akseliin, joka on samanlainen kuin dieselautoissa. Kardaaniakselia ei eActrosissa ole, joten sähkötekniikalle on alustassa reilummin tilaa. 

Ennakoivalla ajotavalla eActros kykenee myös rekuperoimaan hidastus- ja jarrutusenergiaa, joka talletetaan akustoon toimintamatkan pidentämiseksi. 90 kW:n lämpövastukset takaavat, että hidastin ei yllätä tehottomuudellaan silloinkaan, kun akut ovat täynnä. Taloudellisen ajamisen lainalaisuudet pätevät sähkökäyttöisiin autoihin samalla tavalla kuin muihinkin. 

Latauksessa eActros pystyy ottamaan sähköä vastaan parhaimmillaan 160 kW:n teholla. Optimaalisissa olosuhteissa kolmen akkumoduulin versiossa varaustilan saa nostettua 20 prosentista 80 prosenttiin hieman runsaassa tunnissa. Mercedes-Benz tarjoaa palvelua, jonka avulla voidaan tarkasti määritellä asiakkaan toimintaan parhaiten sopivat vaihtoehdot auton ja latauksen ratkaisuiksi. 

Ajotuntuma 

Ajotuntumaa eActrosille haettiin Drivelabin testiradalta, aivan Arlandan lentokentän naapurista Ruotsista. Radalla saattoi suhteellisen lyhyen ajan puitteissa kuitenkin kokeilla monipuolisesti eActrosin ominaisuuksia. 

Kokeiltavana oli kaksi eActros 300 -mallia; kaksiakselinen alusta ja kolmeakselinen SKAB-korilla. Leimallista täyssähköisille kuorma-autoille on hyvä kiihtyvyys paikaltaan lähdettäessä. Itse asiassa etenkin kaksiakselisella eActrosilla oli niin kovat menohalut, että rauhallinen paikaltaan lähteminen oli hieman haastavaa. Painavampi kolmeakselinen lähti liikkeelle rauhallisemmin. Ajotietokoneen näyttämän mukaan 13,4 tonnia painava, kuormaamaton auto kiihtyi silti huikean nopeasti maantienopeuteen. 

Ajonopeutta voi hallita perinteisesti kaasu- ja jarrupoljinta sekä hidastinvipua käyttämällä. Sen lisäksi eActrosissa voi valita yhden polkimen ajotavan. Tällöin kiihdytystä, rullausta ja hidastamista hallitaan pelkällä kaasupolkimella. Yhden polkimen ajotapa vaatii pientä tottumista, mutta on epäilemättä etenkin vilkkaaseen liikenteeseen sopiva. 

Vaikka sähköauton kiihtyvyys on hyvä ja moottorijarrutus tehokas, kannattaa kuljettajan silti pistää niin sanotusti jäitä hattuun. Hiljaiseen eActrosin ohjaamoon nimittäin kantautui kiihdytyksissä ja moottorijarrutuksissa sellaisia rengasääniä, jotka kertoivat vetopyörien olevan kovalla rasituksella. Se taas merkitsee niiden nopeaa kulumista.

 

Täyssähköisellä eActrosilla ajaminen on miellyttävää, eikä vähiten hiljaisuuden takia. Mercedes-Benz on onnistunut tekemään eActrosista auton, jonka ohjaamoon ei kuulu alustan nitinöitä tai vaihteiston kolahduksia, jotka dieselautossa peittyvät moottorin äänen alle. Vain vähäisiä tuulen suhinoita ja renkaiden huminaa kantautuu kuljettajan korviin. 

Hiljainen auto on toisaalta haaste muulle liikenteelle. Siksi eActros on varustettu ulkoisella, auton liikkuessa toimivalla varoitusäänellä. Vakiovarusteisiin kuuluvat myös käännöksissä katvealueille jäävistä varoittava sivuvalvonta-avustin sekä viidennen sukupolven aktiivinen jarruavustin jalankulkijatunnistuksella. 

Jakeluun ja aluekuljetuksiin 

Mercedes-Benz eActros sopii parhaiten raskaisiin jakelukuljetuksiin ja niin sanottuihin aluekuljetuksiin, joissa keskinopeudet eivät nouse korkeiksi ja kilometrimäärät jäävät kohtuullisiksi. Niinpä ohjaamoksikin tarjotaan vain keskipitkää ja kapeaa M Classic Space -ohjaamoa 170 millimetrin moottoritunnelilla.  

Kaksiakselisen auton akseliväli on 5 500 mm ja kääntyvällä teliakselilla varustettuun 6×2-vetotavan autoon on tarjolla versiosta riippuen 4 000, 4 600 tai 4 900 millimetrin akseliväli. Tässä vaiheessa valikoima on melko rajallinen, mutta on laajenemassa. 

Veho-konsernin kuorma- ja linja-autojen maahantuonnin johtaja, Tobias Sigerstad arvioi, että tänä vuonna saattaisi mennä kaupaksi 10–15 eActrosia. Hänen mukaansa ruotsalaiset asiakkaat ovat kenties kaikkein kiinnostuneimpia täyssähköisestä ratkaisusta. 

Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.