Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Piiiiitkiä kuljetuksia Actroseilla ja Arocseilla

Katso video

Kuljetusliike Ville Silvasti Oy kuuluu ehdottomasti Euroopan merkittävien tuulivoimalogistiikan toimijoiden joukkoon.

Jukka Silvasti aloitti erikoiskuljetukset 1970-luvulla kuljettamalla oman kylän betonitehtaan tuotteita. Vähitellen erikoiskuljetusten kysyntä kasvoi ja yhtiön toiminta laajeni.

Vuonna 1989 Silvasti myi yhtiönsä Nurminen-konsernille, ja jatkoi uuden omistajan palveluksessa vielä yli kymmenen vuotta. 

Vuonna 2002 Jukka Silvastin poika Ville ryhtyi kuljetusyrittäjäksi ostamalla Etelä-Pohjanmaalta konekuljetuksiin erikoistuneen kuljetusliikkeen. Kuljetusliike Ville Silvasti Oy oli saanut alkunsa. Vuonna 2015 Ville osti Nurmiselta erikoiskuljetusliiketoiminnan takaisin, ja hieman myöhemmin tanskalaisen kilpailijansa Frank Nøranger A/S:n. 

Kahdessa vuosikymmenessä Ville Silvasti Oy on kasvanut noin 150 henkilöä työllistäväksi ja noin sadan auton kuljetusliikkeeksi, jolla on toimipiste kuudessa maassa. Päätoimipaikat ovat Jyväskylässä ja Fjerritslevissä, Tanskassa. Tuulivoimaloiden osien kuljettaminen tuo noin 80 prosenttia yhtiön liikevaihdosta, joten mikäpä sen parempaa, kuin käydä katsomassa, miten tuulivoimalan siipiä kuljetetaan.  

Pohjois-Pohjanmaa on tuulivoimala-aluetta 

Array

Tuulivoimayhdistyksen mukaan tuulivoimaloiden rakentaminen on Suomessa nyt kiivaampaa kuin koskaan aiemmin. Tänä vuonna ensimmäisen puolen vuoden aikana Suomeen oli rakennettu 154 uutta voimalaa, ja lisää on noussut sen jälkeenkin. Kesällä keliolosuhteet ovat talvea suotuisammat, ja sitä hyödynnetään rakentamisessa. Niinpä voimaloita odotetaan valmistuvaksi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla vielä alkuvuotta enemmän. Pohjois-Pohjanmaan asema johtavana tuulivoima-alueena on vahvistunut entisestään. 

Kalajoen satama Rahjassa, hieman Kalajoen keskustasta etelään, on tärkeä tuulivoimaloiden komponenttien tuontisatama. Tänäkin vuonna tuulivoimaan liittyviä erikoiskuljetuksia satamasta lähtee tuhansissa laskettava määrä. 

Kohteena Karhunnevankangas 

Pyhäjoen Yppärissä sijaitsevalle Karhunnevankankaalle wpd Finland Oy rakentaa 33 voimalan tuulipuistoa. Joukolle Silvastin ammattilaisia lokakuisen maanantain askareisiin kuului kolmen laivalla tulleen tuulivoimalan siiven kuljettaminen Rahjasta Karhunnevankankaalle. 

Kaikkein lyhyintä reittiä ei määränpäätä voitu tavoitella, sillä 81,5 metriä pitkät siivet eivät aivan jokaisesta risteyksestä mahdu kääntymään. Aivan ensimmäistä kertaa ei ryhmä ollut liikkeellä, joten kokemuksen tuomalla varmuudella kolmen yhdistelmän kolonna liikenteenohjausautoineen liikkui mahdollisimman vähän muuta liikennettä häiriten kohti määränpäätä. 

Kerralla tuulivoimapuistoon viedään yhden voimalan kolme siipeä. Kuljettaminen on mitä suurimmassa määrin tiimityötä. Tässä tapauksessa kolmen ajoneuvoyhdistelmän lisäksi kolonnassa oli kuusi liikenteenohjausautoa. Liikenteenohjaajista kolme huolehti muun liikenteen ohjaamisesta, ja loput kolme ajoivat kukin yhdistelmän takana ja ohjasivat edellä kulkevaa perävaunua kauko-ohjaimella.  

Kauko-ohjaimen painikkeilla perävaunun taka-akseleita ohjaavia henkilöitä kutsutaan alalla sukupuoleen katsomatta nappimiehiksi, eikä siitä kukaan tuntunut pahastuvan. Joka tapauksessa sanomattakin on selvää, että yhteistyön yhdistelmän kuljettajan ja nappimiehen välillä on oltava saumatonta. 

Muu liikenne huomioiden 

Pitkien siipien kuljettaminen erikoiskuljetusten ryhmänä pyritään tekemään mahdollisimman vähän häiriöitä aiheuttaen, mutta siltikin ne edellyttävät muulta liikenteeltä aika-ajoin joustavuutta. Kalajoella valtatie 8:lla olevat kiertoliittymät ja niiden välinen tieosuus suljettiin kerralla, jolloin haitta muulle liikenteelle saatiin mahdollisimman lyhytaikaiseksi.

Kun kieroliittymät oli ohitettu, kolonna pysähtyi ja liikenteenohjaajat pysäyttivät vastaantulevan liikenteen, jolloin kuljetusten taakse kerääntynyt jono voitiin purkaa. 

Actroseilla ja Arocseilla 

Kuljetusliike Ville Silvasti Oy hankki hiljattain kymmenen neliakselista Mercedes-Benz 4463 -vetoautoa. Osa autoista on Arocs-, osa Actros L -malleja. Mallimerkintään viitaten autojen kokonaispaino on 43,8 tonnia. 15,6-litraisen ja 625-hevosvoimaisen moottorin jatkeena on Mercedeksen turbohidastinkytkin sekä 16-vaihteinen PowerShift-vaihteisto.

Ohjaamon jatkeena olevat suuret ilmanohjaimet tuovat mieleen Mercedes-Benzin erikoisraskaat SLT-mallit, mutta nämä Silvastin autot eivät SLT-malleja ole. Ilmanohjaimet kätkevät suojiinsa muun muassa säiliöt hydrauliikkaöljylle ja polttoaineelle sekä runsaat säilytystilat, mutta lisäjäähdyttimiä ei SLT-mallien tapaan ole. 

Polvijärveläinen Jukka Salminen on yksi Silvastin kuljettajista, joka on kesästä lähtien ajanut yhtä uusista Mercedeksistä. Yli 30 vuotta alalla ollut Salminen on Silvastilla ollut kolme vuotta, mutta erikoiskuljetuksista on kokemusta paljon pidemmältä ajalta. 

”On aina hienoa päästä uuden auton rattiin, mutta opettelemista on tietenkin ollut. Suurin ero entiseen on, että monet toiminnot hoituvat näytön valikoista ja tavallisia nappuloita on vain kaikkein tärkeimmille toiminnoille”, Salminen kertoo ja vakuuttaa kaiken kuitenkin löytyvän. 

”Uuden auton kanssa on aina uutta opittavaa, joten koulutus on paikallaan. Vehon toimesta saimme hyvän perehdytyksen uusiin työkaluihin”, Jukka Salminen sanoo. 

Pituutta riittää 

Tuulivoimaloiden siipien kuljetuksessa perävaunujen täytyy olla asianmukaisia. Tyypillisesti käytössä on tarpeeksi pitkäksi jatkettavia teleskooppivaunuja. Käytössä on myös niin sanottuja adapterivaunuja, joissa siipi kiinnitetään tyvipäästään vetoautoon sopivalla adapterilla ja lähelle toista päätä kiinnitetään kauko-ohjattava akselisto.  

Kalajoella käytössä oli neliakselisia Broshuis-teleskooppivaunuja. Täyteen mittaansa jatkettuina vaunuilla on pituutta runsaat 69 metriä, mutta Jukka Salmisen mukaan nyt oltiin liikkeellä hieman lyhyempänä, jotta kaikissa käännöksissä mahduttiin kääntymään. 

Kuormineen yhdistelmän paino oli noin 67 tonnia, eli painojen puolesta kahdeksanakseliset yhdistelmät olisivat mahtuneet normaaleihin tieliikenteen määräyksiin. Erikoiskuljetusluvalla Salmisen ajaman yhdistelmän suurin kokonaispaino voisi rekisteröintitietojen mukaan olla 96 tonnia. 

Osaavaa henkilöstöä 

Vaikka tuulivoimalakuljetukset ovatkin leijonanosa Ville Silvasti Oy:n toimintaa, suorittaa yhtiö edelleen myös muita raskaiden ja suurikokoisten kappaleiden erikoiskuljetuksia. Työ vaatii raudanlujaa ammattitaitoa yhtä lailla kuljettajilta, liikenteenohjaajilta kuin kuljetusten suunnittelijoiltakin. 

”Haluamme hyödyntää henkilöstön osaamista ja kokemusta mahdollisimman tehokkaasti. Pyrimme esimerkiksi siihen, että kuljettajalla olisi pääsääntöisesti sama vetoauto ja siihen sopivat tutut perävaunut sekä tuttu nappimies niin, että toimintaympäristö pysyisi mahdollisimman tuttuna. Aina se ei tietenkään onnistu, mutta se on tavoitteena”, sanoo Silvastin markkinointikoordinaattori Heidi Lehtonen, ja päättää: ”Toimimme vaativalla suoritealalla, ja meillä henkilöstö on huippuluokan ammattilaisia.” 

Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.