Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Caterpillarin 30- ja 35-tonniset - Article - Nettikone

Caterpillarin 30- ja 35-tonniset

Caterpillar esitteli kaksi uutta pyöräkuormaajamallia eli 980 (30,3 t) ja 982 (35,5 t).

Molemmat mallit ovat saatavilla myös isommista pyöräkuormaajista tutulla CVT-voimansiirrolla (continuous variable transmission). CVT-mallien tyyppinumeroiden perässä ovat kirjaimet XE (980 XE ja 982 XE). Kaksoisvoimansiirron tavoitteena on tietenkin pienentää polttoaineen kulutusta ja huoltokustannuksia sekä parantaa tuottavuutta. Jo 10 vuoden kokemus on kertynyt aiemmista CVT-malleista: 966K XE, 966M XE ja 972M XE.

Edellisiin M-sarjan koneisiin verrattuna Caterpillar lupaa CVT-malleille jopa 35 prosenttia paremman polttoainetehokkuuden ja 25 prosenttia alemmat huoltokustannukset. Moottorina kaikissa malleissa on Cat C13 ja teholukemat ovat 313 (980) ja 322 kilowattia (982).

Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että CVT-voimansiirto yhdistää hydrostaattisen ja mekaanisen voimansiirron edut. Hydrostaattinen puoli maksimitehoilla on käytössä matalilla nopeuksilla, esimerkiksi vaikkapa altakannossa. Mekaaninen puoli kytkeytyy maantienopeuksille täysin kuljettajan huomaamatta.

Kuten Caterpillarilla on ollut tapana, myös pyöräkuormaajiin on sisällytetty uutta teknologiaa. Vakiona on Cat Payload, joka nimensä mukaisesti punnitsee kauhalliset. Kehittyneempi ja lisävarusteena saatava Cat Advanced Payload sisältää vieläkin monipuolisemmat vaakatoiminnat. Esimerkiksi tavoitekuormaan pääsemistä helpottaa varistustoiminto eli järjestelmä mitoittaa viimeisen kauhallisen automaattisesti oikeaan painoon.

Uusi Cat Autodig yhdessä Auto Set Tires -toiminnon kanssa estää sutimista rintaukseen työnnettäessä. Se siirtää automaattisesti painoa etuakselille, kun pito on vaarassa. Myös kauhan täyttö on automaattista eli kuljettajan ei tarvitse kuormaajan vivulla (vivuilla) ujuttaa materiaalia kauhaan. Caterpillar lupaa kauhan täyttöasteen olevan automatiikan ansiosta noin 10 prosenttia manuaalikäyttöä paremman. Tämä on yksi tehokkuutta lisäävä tekijä.

Uutta hallintaa

Array

Ohjaamo on uusittu ja ovi on leveämpi kuin aiemmin. Se helpottaa Caterpillarin mukaan pääsyä komentosillalle. Jalkatilaa on laajennettu. Istuinvalintoja on kolme eli Comfort, Deluxe ja Premium. Parhain vaihtoehto tarjoaa muun muassa kuljettajan takapuolen lämmitystä tai tarpeen mukaan myös viilennystä.

Caterpillar lupaa ohjaamon melutason alentuneen paremman äänieristyksen ja uusitun kiinnityksen ansiosta. Edelleen aisojen vaimennusjärjestelmä on tehostettu tarjoamaan vieläkin mukavampaa siirtoajoa. Korkearesoluutioinen kosketusnäyttö ohjaamossa on sekin uusi. Kuormaajan joystick konsoleineen on kiinnitetty istuimeen. Pienempään malliin saa myös perinteisen ohjauspyörän vipuohjauksen sijaan.

Käynnistys on suojattu kuljettajan henkilökohtaisella PIN-koodilla, joka näpytellään näytölle tai syötetään lisävarusteena saatavan Bluetooth-avaimen avulla. Ohjaamon uudistuksiin kuuluu myös lattiasta kattoon ulottuva etulasi, josta näkee valmistajan mukaan erinomaisesti kauhalle. Turvallista käyttöä edesauttavat myös vakiona olevat peruutuskamera sekä uutta kuperaa muotoilua olevat taustapeilit.

Tutkajärjestelmä yhdistettynä 360-asteen kamerajärjestelmään hälyttää äänekkäästi, kun esimerkiksi jalkamies osuu koneen lähelle. Tämäkin mainitaan lisävarusteeksi.

Aiempia 500 tunnin huoltovälejä on nyt kasvatettu 1 000 tuntiin. Ja tietenkin uudetkin mallit pystyvät hyödyntämään kaikkia Caterpillarin etähallinta- ym. järjestelmiä. Esimerkiksi ohjelmistopäivitykset hoituvat automaattisesti taustalla kuljettajan työn keskeytymättä.

Olli Päiviö
Olli Päiviö Yli 30 vuotta maarakennusalan toimittajana työskennellyt Olli Päiviö on Konepörssi-lehden työkonepuolen toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus maarakennusalasta, sen työmenetelmistä sekä erilaisista koneista ja laitteista. Artikkelituotannon lisäksi valokuvaus sekä videotuotanto kuuluvat toimenkuvaan.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

 

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?